gospodarstwo ekologiczne

    gospodarstwo ekologiczne

    Ich ekologiczne gospodarstwo jest niemal samowystarczalne. Do sklepu chodzą sporadycznie. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli Mieczysław i Aleksandra Babalscy. Jak zaczęła się ich przygoda z ekorolnictwem? Dlaczego hodują stare odmiany zbóż takie jak płaskurka i samopsza i co myślą o chwastach? "Każda roślina potrzebuje tego, żeby ją pogłaskać, żeby coś ładnego powiedzieć. Ona się odwdzięczy, albo ładnie urośnie, zakwitnie, albo wyda jakiś fajny plon".

    Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa ekologicznego w Łukówcu, aby zobaczyć, jak wyrabia się prawdziwe masło. Na patrzeniu się jednak nie skończyło. Mikołaj wziął udział w pracach nad masłem. Zaczął od dojenia krowy. Zobaczcie, co było dalej.