Naturalne syropy na zdrowie, które można przygotować na wiosnę
Marcin Korczyk zachęca do tego, aby w razie kłopotów ze zdrowiem sięgać po naturalne metody leczenia. - Chciałbym zainspirować Polaków do zrobienia ziołowej apteczki. To jest kawał polskiej tradycji. Mamy teraz wiosnę, zaczyna się powoli lato. Jest taki czas, kiedy można sobie zrobić zapasy, np. syropu z pędów sosny, syropu z mniszka lekarskiego, syropu z tymianku (....) czy pokrzywy - powiedział.
Warto dodać, że choć pędy sosny można jeść na surowo, to jednak najczęściej przygotowuje się z nich właśnie syrop. - To jest bardzo fajny syrop, który wspiera (...) wychodzenie z infekcji górnych dróg oddechowych. Tylko trzeba pamiętać, że pędy trzeba zebrać odpowiedzialnie, najlepiej z prywatnych upraw, tak żeby roślina nie ucierpiała - tłumaczył nas rozmówca.
Jak przygotować syrop z pędów sosny?
Na wiosnę roślina zbiera wszystkie soki, całe dobro. W pędach są sole mineralne, olejki eteryczne. - Chodzi nam o to, aby zachować coś co jest bardzo nietrwałe w przyrodzie, w takim produkcie, który można później wykorzystać w sezonie -powiedział nasz gość. Aby przygotować syrop - w pierwszej kolejności - trzeba rozbić pędy, ponieważ są one dość twarde.
- (Potem - przyp. red.) sieka się je na mniejsze kawałki. Następnie przesypuje się cukrem lub przelewa miodem w słoikach. Jestem fanem robienia w kilku mniejszych słoikach, bo to jest bardzo trudny syrop. Świeże soki lubią się zepsuć, więc trzeba zrobić ten syrop bardzo uważnie - mówił farmaceuta.
Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Syrop z sosny – jak zrobić naturalny lek na kaszel i przeziębienie?
- Pyłek sosny, czyli żółty osad na wszystkim dookoła. Czy jest niebezpieczny? Jakie ma właściwości?
- Jadalne chwasty podbijają polską kuchnię. "Najlepiej ich szukać poza cywilizacją"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN