syrop

    syrop

    Wiosna to doskonały czas, aby zrobić zapasy i przygotować ziołową apteczkę. Syropy, które wzmocnią odporność czy po prostu wspomogą działanie organizmu można sporządzić na bazie mniszka lekarskiego, czy pędów sosny. Co jeszcze można wykorzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadał farmaceuta Marcin Korczyk, znany także jako "Pan Tabletka".

    Czosnek, niegdyś wykorzystywany do walki z wampirami, naszym babciom kojarzy się raczej z przygotowaniem syropu na przeziębienia. Co ciekawe, mimo upływu lat taki specyfik nadal jest jedną z recept na sezonowe przeziębienia. Syrop z czosnku, cytryny i miodu sprawdza się w roli "wspomagacza" odporności naprawdę wyśmienicie. Ważne jednak, aby właściwie dobrać proporcje, dzięki czemu taki naturalny lek będzie działał skutecznie.

    Cytryny w sosie własnym to świetny sposób na przygotowanie słodkiego syropu, który jest bombą witaminową. Doskonale nadaje się do łagodzenia kaszlu, bólu gardła oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo można go stosować nie tylko leczniczo, ale również w formie dodatku do deserów. Sprawdź, jak prosto je zrobić!

    Jesienna aura sprzyja wszelkiego rodzaju rozgrzewającym napojom. Herbaty z cytryną, miodem, imbirem czy goździkami przez najbliższe miesiące będą gościły w każdej kawiarni i restauracji. Wiele osób decyduje się na robienie podobnych naparów w domowym zaciszu, jednak nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. 

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Syrop kukurydziany jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych, jednak jego właściwości pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jakimi innymi słodzikami możesz zastąpić syrop z kukurydzy.

    Syrop miętowy domowej roboty to wyjątkowy dodatek, który poza smakiem posiada również unikalne właściwości. To dzięki nim znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków.

    Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.

    Czerwiec to sezon na czarny bez. Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni oraz przygotować z nich domowe preparaty lecznicze? Nieco więcej opowiedziała nam o tym Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego i naturalnego stylu życia.

    Syrop pokrzywowy z uwagi na cenne składniki znajdujące się w liściach zioła jest lekarstwem na wiele dolegliwości. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby zmagające się z anemią, słabą odpornością, reumatoidalnym zapaleniem stawów i obrzękami kończyn dolnych.

    Syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci i dorosłych to popularny środek stosowany pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi m.in. kaszel, chrypkę, a także ból gardła. Preparat można kupić w sklepach zielarskich i aptekach, warto jednak przygotować go samodzielnie. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

    Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?

    Jak zrobić syrop z sosny? Które pędy najlepiej się do tego nadają? W cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska opowiedziała o cudownych właściwościach sosny oraz zastosowaniu jej młodych pędów, pączków, kory, żywicy i drewna. Z pędów, poza syropem, można zrobić również sałatkę albo nalewkę. Co jeszcze? Wiemy, że pyłki sosny uczulają. Czy to znaczy, że sosnowa kuracja nie jest dla każdego? Na to pytanie Agnieszka Cegielska odpowiedziała w Dzień Dobry TVN.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!

    Do naszej wakacyjnej kuchni, po latach, powrócił Tomasz Jakubiak! Odwiedził nas po to, żeby pokazać naszym widzom, że syropy owocowe nie nadają się jedynie do herbaty, a można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Udało mu się Was przekonać? Smacznego!

    Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.

    Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem, mleko z miodem... i z czosnkiem - to babcine sposoby na przeziębienie. Jakie są jeszcze inne metody na zwalczenie kataru, bólu gardła i kaszlu? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. A jakie są Wasze sposoby na przeziębienie? Wpisujcie poniżej w komentarzach!

    Bardotka TRIO, czyli Agnieszka Choromańska, Marta Podobas, Marta Zubilewicz- Ambroziewicz, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: tartę dyniową z orzechami, syrop lawendowy, placki z mozarellą oraz quiche z kurkami i kozim serem. Smacznego!

    Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.

    Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie. Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.