syrop

    syrop

    Cytryny w sosie własnym to świetny sposób na przygotowanie słodkiego syropu, który jest bombą witaminową. Doskonale nadaje się do łagodzenia kaszlu, bólu gardła oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo można go stosować nie tylko leczniczo, ale również w formie dodatku do deserów. Sprawdź, jak prosto je zrobić!

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.

    Syrop pokrzywowy z uwagi na cenne składniki znajdujące się w liściach zioła jest lekarstwem na wiele dolegliwości. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby zmagające się z anemią, słabą odpornością, reumatoidalnym zapaleniem stawów i obrzękami kończyn dolnych.

    Jak zrobić syrop z sosny? Które pędy najlepiej się do tego nadają? W cyklu Naturalnie! Agnieszka Cegielska opowiedziała o cudownych właściwościach sosny oraz zastosowaniu jej młodych pędów, pączków, kory, żywicy i drewna. Z pędów, poza syropem, można zrobić również sałatkę albo nalewkę. Co jeszcze? Wiemy, że pyłki sosny uczulają. Czy to znaczy, że sosnowa kuracja nie jest dla każdego? Na to pytanie Agnieszka Cegielska odpowiedziała w Dzień Dobry TVN.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!

    Do naszej wakacyjnej kuchni, po latach, powrócił Tomasz Jakubiak! Odwiedził nas po to, żeby pokazać naszym widzom, że syropy owocowe nie nadają się jedynie do herbaty, a można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Udało mu się Was przekonać? Smacznego!

    Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.

    Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem, mleko z miodem... i z czosnkiem - to babcine sposoby na przeziębienie. Jakie są jeszcze inne metody na zwalczenie kataru, bólu gardła i kaszlu? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. A jakie są Wasze sposoby na przeziębienie? Wpisujcie poniżej w komentarzach!

    Bardotka TRIO, czyli Agnieszka Choromańska, Marta Podobas, Marta Zubilewicz- Ambroziewicz, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: tartę dyniową z orzechami, syrop lawendowy, placki z mozarellą oraz quiche z kurkami i kozim serem. Smacznego!

    Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.

    Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie. Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.