Syrop z sosny możesz stosować zarówno profilaktycznie, jak i podczas przeziębienia. To naturalne lekarstwo, które zawiera cenne sole mineralne, węglowodany oraz dużą ilość witaminy C. Zobacz przepis na syrop z sosny, a także jego właściwości.
Syrop z sosny – właściwości
Syrop z sosny zawiera bogactwo witamin wspomagających leczenie przeziębień. To zasługa młodych pędów sosny, które stanowią źródło witaminy C. Wzmacnia ona odporność i skutecznie radzi sobie z walką z wolnymi rodnikami. Co więcej, syrop z sosny zawiera sole mineralne, które działają korzystnie na kości oraz gospodarkę wodną organizmu. Obecne w młodych pędach sosny gorycze działają wzmacniająco na osoby, które są osłabione podczas choroby. W syropie z sosny znajdują się także kwasy żywiczne i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i rozkurczowo. Flawonoidy mają działanie moczopędne. Co więcej, węglowodany zawarte w młodych pędach sosny dodają energii. Młode pędy sosen zawierają również olejki eteryczne, które pomagają w leczeniu górnych dróg oddechowych oraz działają rozgrzewająco.
Na jakie dolegliwości stosować syrop z sosny?
Podczas przeziębienia możesz stosować syrop z sosny. Na jaki kaszel jest skuteczny? Najlepiej sprawdzi się podczas suchego kaszlu, jako lek wykrztuśny. Zastanawiasz się, czy nadaje się do podawania dzieciom? Syrop z sosny dla dzieci jest bezpieczną substancją, dlatego bez problemu można go stosować w razie przeziębienia. To także świetny lek na chrypkę i podrażnione gardło, które są spowodowane nie tylko przeziębieniem, ale także np. suchym powietrzem w pomieszczeniach ogrzewanych kaloryferami.
Przeziębienie
Syrop na kaszel z sosny pomoże także podczas zapalenia gardła oraz przy zapaleniu oskrzeli. Może być stosowany jako dodatek do kuracji antybiotykowej lub podczas podawania innych leków. Syrop z sosny podaje się podczas kataru, spowodowanego np. wiosenną alergią, a także ogólnego osłabienia. Możesz podawać syrop z sosny profilaktycznie, np. podczas złego samopoczucia, uczucia łamania w kościach albo zmęczenia. To doskonałe lekarstwo dla całej rodziny, dlatego warto go mieć w zasięgu ręki.
Jak zrobić syrop z sosny?
Przepis na syrop z sosny bez gotowania jest bardzo prosty. Ważne jest jednak, aby odpowiednio dobrać pędy. Powinny one być zebrane z kilku drzew, aby były jak najbardziej soczyste, a same rośliny nie zostały uszkodzone. Pędy sosny najlepiej zbierać wiosną, w kwietniu lub w maju. Kolor powinien być jasnozielony z brązową łupinką. Do zbierania przyda się ostry nóż lub sekator. Najlepsze pędy sosny są te o około 12 centymetrach długości – będą miały najwięcej soku. Zawsze zbieraj pędy sosny w rękawiczkach.
Do przygotowania syropu z sosny potrzebujesz dużego słoika pędów z sosny, a także cukru i odrobiny wody. Ważne jest, aby delikatnie opłukać pędy sosny pod wodą (nie musisz ich dokładnie myć, chodzi tylko o pozbycie się zanieczyszczeń i owadów). Pokrój pędy sosen na kawałki i układaj w słoiku warstwami. Pomiędzy jedną a drugą warstwę pędów wsyp odrobinę cukru – najlepiej żeby warstwa pędów wynosiła około 2 centymetrów, a na to wysypiesz 5 łyżeczek cukru. Na sam koniec, kiedy warstwy będą sięgały wieczka słoika, dodaj odrobinę wody. Dokładnie zakręć słoik i odstaw go w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Syrop z sosny będzie gotowy do spożycia po tygodniu. Wystarczy, że zlejesz go do słoiczka i będziesz przechowywać w chłodnym miejscu.
Możesz także przygotować gotowany syrop z sosny. Wystarczy opłukać młode pędy sosny i umieścić je w dużym garnku, a następnie zalać wodą w taki sposób, aby całe były przykryte. Następnie gotuj syrop przez około dwie godziny na małym ogniu. Do odcedzonego wywaru dodaj cukier. Proporcje są bardzo proste: jeśli mamy 2 litrów wywaru, to będziemy potrzebowali 2 kilogramów cukru. Po dodaniu cukru gotuj syrop jeszcze przez dwie godziny. Po tym czasie będzie gotowy do spożycia.
Gotowy lek dostaniesz także w aptece. Cena syropu z sosny wynosi około 6 złotych za buteleczkę.
Dawkowanie syropu z sosny
Jeśli chodzi o dawkowanie syropu z sosny, to profilaktycznie można stosować 1 łyżeczkę, np. każdego dnia rano. Jeśli nie lubisz takiej formy podawania lekarstw, możesz także dodawać syrop do herbaty. Podczas chorób i przeziębień stosuj syrop z sosny 3 lub 4 razy dziennie po jednej łyżeczce. Dzieci powinny przyjmować maksymalnie trzy dawki na dzień. Smak syropu z sosny jest przyjemny i delikatny, dlatego z pewnością będzie on smakował nawet najmłodszym.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.
Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Syrop z babki lancetowatej – jak go zrobić i na co pomaga?
- Ponad 60. dzieci zmarło po spożyciu skażonego syropu na kaszel. O jaki produkt chodzi?
- Jakie właściwości ma syrop z buraka?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: E+