Rozgrzewające produkty spożywcze
Ciepła herbata i grubszy sweter to niejedyne skuteczne sposoby na rozgrzanie. Warto też zadbać o swój komfort od środka. Pomogą nam w tym produkty spożywcze, które przyspieszą produkcję ciepła w naszym organizmie. Okazuje się, że mogą być to m.in. niektóre rodzaje warzyw.
- Większość surowych warzyw jest neutralna termicznie lub ochładzająca, jednak wyjątek stanowią buraki, rośliny korzeniowe, cebulowate - tłumaczy propagatorka zdrowego stylu życia Karolina Szaciłło. - Mamy w Polsce także bardzo dużo rozgrzewających zbóż - dodaje gościni Dzień Dobry TVN. Zaliczamy do nich żyto, kaszę gryczaną, owies i brązowy ryż.
Jakie produkty mają właściwości rozgrzewające?
Zimą na talerzu nie powinno zabraknąć przede wszystkim ciepłych potraw. Zdaniem ekspertki wszystko, co związane z gotowaniem, pieczeniem, podsmażaniem czy duszeniem podnosi naturę termiczną dań. Ciekawym pomysłem na obiad może być np. bulion rozgrzewający. Jak go przygotować?
- Jest włoszczyzna, przyprawa pięciu smaków, liście laurowe, sos sojowy - wyjaśnia zwolennik zdrowego stylu życia Maciej Szaciłło. Dodatkowo smak dań wzbogaci kurkuma, tymianek, oregano, gorczyca czy kminek.
Składniki na bulion rozgrzewający:
- 300 g pokrojonej w plasterki włoszczyzny;
- 1 - 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku;
- 1 l wody;
- 2 łyżki dobrej jakości ghee (najlepiej domowej roboty);
- 4 liście laurowe;
- 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy pięć smaków;
- kawałek imbiru wielkości kciuka pokrojony w plasterki;
- sos sojowy do smaku (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków);
- świeżo mielony pieprz do smaku.
Do podania:
- poszatkowana natka pietruszki,
- makaron z brązowego ryżu, gryczany lub ugotowany brązowy ryż krótkoziarnisty.
Wszystkie składniki rosołu za wyjątkiem sosu sojowego i świeżo mielonego pieprzu, gotujemy pod przykryciem (około godziny). Po tym czasie bulion przecedzamy i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem do smaku. Podajemy z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
- Jak jest tak chłodno, jak teraz, trzymajmy się 2-3 ciepłych posiłków dziennie. Pijmy wodę z termosu, nośmy ciepłą wodę z imbirem i kropelką cytryny, używajmy rozgrzewających przypraw - radziła Karolina Szaciłło.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co zyskasz, pijąc herbatę masala czaj? Przepis na masala czaj
- Czym jest glutaminian sodu i czy jest szkodliwy?
- Kurkuma – właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowania kurkumy
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News