Ostre przyprawy, popularne chipsy czy egzotyczne papryczki. Dietetyka kliniczna Milena Nosek wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, jaki wpływ na nasze zdrowie mają mocniejsze, "ogniste" smaki. Czy smak pikantny jest dla naszego organizmu neutralny? Kto powinien unikać ostrych przypraw?
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.
Sezon na pomidory właśnie trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował pyszne pomidorowe dania, w tym ostre kiełbaski z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się smakiem lata.
Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym, który odpowiada za ostry smak papryczki chili. Znana jest jako składnik przypraw, występuje też w formie tabletek na odchudzanie. Jest wykorzystywana do produkcji gazu pieprzowego, służącego do samoobrony. Substancja ta posiada także właściwości, które wykorzystywane są w medycynie – działa antyoksydacyjne, przeciwnowotworowo, a nawet przeciwbólowo.
Zachcianki u wielu kobiet są nieodłącznym elementem ciąży. Mogą mieć ochotę np. na dania kuchni tajskiej lub meksykańskiej, które słyną z wyrazistego, pikantnego smaku. Ograniczeniem do spożywania ostrego jedzenia w ciąży często bywa niepewność, czy jest ono dozwolone.
Z okazji Światowego Dnia Ostrego Jedzenia dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, czy Polacy lubią dania z ostrymi przyprawami. Trafiło się też towarzystwo z zagranicy. Kto lubi na ostro, a kto nie? Zobaczcie!