Kto powinien unikać ostrych potraw?
Ostatnio w sieci popularny, zwłaszcza wśród młodych ludzi, stał się trend "One chip challange", który polegał na zjedzeniu bardzo pikantnego czipsa. Okazało się, że nie każdemu służyło spożycie przyprawionej przekąski i miało poważne konsekwencje zdrowotne. Według dietetyczki Mileny Nosek - szczególnie dzieci powinny unikać ostrych dań i przypraw.
- Uwaga dla rodziców, by nie podawać dzieciom czipsów i ostrych papryczek. Na pewno poniżej 3. roku życia żadnych ostrych przypraw, w tym papryczek. [...] Nastolatkom nie podajemy tak samo takich przekąsek - przestrzegała gościni programu.
Czy ostre papryczki są zdrowe?
Chilli, habanero, Carolina Reaper, Peper X, czy cayenne. Lista tych najostrzejszych papryczek jest długa. Mimo ich intensywnego smaku cieszą się dużą popularnością wśród tych, którzy szukają mocnych, kulinarnych wrażeń. Zaletą takich przekąsek jest ich rozgrzewający, a nawet - przeciwbólowy charakter. Według Mileny Nosek spożywanie ich, choć może być przyjemne, może nieść ze sobą zdrowotne konsekwencje. Jak podkreśliła dietetyczka osoby, które cierpią na refluks, wrzody żołądka i jelit oraz inne choroby układu trawiennego.
- Działanie kapsaicyny. [...] To ta substancja odpowiada za porażenie tkanki. [...] To jest porażenie tkanki, zwężają się tętnice mózgowe, wszystko jest obrzęknięte i poparzone. [...] Kapsaicyna też powoduje wyrzut endorfin, więc stąd lubimy ostre smaki - tłumaczyła ekspertka.
Ostre wrażenia w naszym podniebieniu najlepiej neutralizować nabiałem: kefirem albo mlekiem. Usta można przepłukać oliwą lub olejem roślinnym przegryzionym pieczywem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dzień Pikantnych Potraw - co sprawia, że dania są ostre? Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw. Poznaj niebanalne przepisy Kasi Bukowskiej na ostre dania Rozgrzewamy się od środka. Co jeść, żeby było nam cieplej?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News