Porady dietetyków
Wpływ kiszonek na utratę masy ciała
Jak podaje siciencealert.com fermentowana żywność może poprawiać kontrolę glukozy we krwi, obniżać poziom lipidów i ciśnienia, a także może łagodzić ostre biegunki. Czy jednak faktycznie są skutecznym wsparciem przy odchudzaniu?
Kiszonki, takie jak kimchi, ale też nasze rodzime ogórki czy kapusta, bogate są nie tylko w swoje naturalne składniki odżywcze, ale również dodatkowe - pożyteczne mikrooroganizmy, które nazywamy probiotykami. Te trawią składniki odżywcze i tworzą nowe bioaktywne składniki, tzw. postbiotyki.
Nowe badanie, którego wyniki ukazały się w pierwszym tygodniu lutego w "BMJ Open", wskazuje, że kiszonki, takie jak kimchi, mogą wspomóc walkę z nadwagą i spowodować obniżenie masy ciała.
Kimchi a odchudzanie
Jak wynika z badania, spożywanie od 1 do 3 porcji kimchi dziennie wiązało się z niższym ryzykiem otyłości. Mniejsza częstotliwość występowania otyłości u mężczyzn wiązała się ze spożywaniem kimchi z kapusty, a u kobiet z rzodkiewki. Mężczyźni spożywający ten rodzaj kiszonki byli o 10% mniej narażeni na otyłość i otyłość brzuszną. W badaniu wzięło udział 115 726 uczestników w wieku 40–69 lat.
Jednak, jak wykazała analiza, osoby biorące udział w badaniu, które spożywały więcej niż 5 porcji dowolnego rodzaju kimchi były bardziej narażone na otyłość. Dodatkowo obserwowano u nich wyższą masę ciała i większy obwód talii.
W efekcie badacze uznali, że faktycznie jedzenie kiszonek można powiązać z utratą wagi, ale nie oznacza to, że jest ono bezpośrednim czynnikiem zmniejszającym ową wagę ciała. Jak podkreśla sciencealert.om - fermentowana żywność jest ważnym elementem zróżnicowanej, zdrowej i zbilansowanej diety, jednak nie ma jednoznacznych dowodów na ich wpływ na utratę kilogramów.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dlaczego warto jeść kiszonki? "To nasza naturalna moc"
- Kiszonki w walce o odporność. "Cały dzień jest lepszy i zdrowszy"
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: sciencealert.com/news.sky.com/bmjopen.bmj.com
Źródło zdjęcia głównego: Lucy Lambriex/Getty Images