Obiadowe rolady i imprezowe zawijasy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni DDTVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rolady spod lady albo na biesiady
Rolady spod lady albo na biesiady
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował różnego rodzaju rolady, roladki i zawijasy, w sam raz na rodzinny obiad, ale i jako przekąski na imprezę. Poznaj jego przepisy i zaskocz swoich gości.

Roladki z piersi kurczaka z gorgonzolą, orzechami włoskimi i szpinakiem

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów,
  • 200 gorgonzoli,
  • garść orzechów włoskich,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2-3 jajka,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.

Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek gorgonzoli, kilka liści szpinaku i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną, możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem), na koniec w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 10 minut.

Roladki z piersi kurczaka z gorgonzolą, orzechami włoskimi i szpinakiem
Roladki z piersi kurczaka z gorgonzolą, orzechami włoskimi i szpinakiem
Roladki z piersi kurczaka z gorgonzolą, orzechami włoskimi i szpinakiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zrazy wołowe zawijane

Składniki:

  • 4 kawałki wołowiny zrazowej po 120 gramów,
  • 100 g boczku,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • duża cebula,
  • 70 gramów suszonych grzybów (np. podgrzybki),
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, łyżka majeranku,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz w wodzie około 30 minut. Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, uważaj, aby go, nie przedziurawić. Ułóż je na desce, posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego w paski ogórka i boczek, trochę grzybów oraz posiekaną w piórka cebulę. Posól, popierz i dopraw majerankiem. Następnie zwiń w ruloniki i zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem. Obtocz ze wszystkich stron w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż zrazy na złoty kolor i następnie umieść w bulionie. Gotuj lub zapiekaj około 60 minut. Jeżeli zostaną Ci niewykorzystane grzyby i cebula, dodaj je do gorącego bulionu. Przed podaniem usuń sznurek lub wykałaczki.

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe
Źródło: Michał Woźniak/East News

Chrupiące roladki ziemniaczane

Składniki:

  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plasterki,
  • 30 ml oliwy,
  • kilkanaście plasterków pikantnego żółtego sera,
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Połącz oliwę z czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Do tak powstałej mieszanki dodaj plasterki ziemniaków i całość wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na desce ułóż na sobie po paręnaście plasterków ziemniaka. Na nich ułóż żółty ser i zwiń w roladki. Umieść je foremkach do zapiekania muffinów i zapiekaj przez 25 minut.

Roladki z soczewicowych naleśników z farszem z twarożku, suszonych pomidorów i oliwek

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 szklanki zimnej wody,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • olej do smażenia,
  • 400 g serka półtłustego sera twarogowego,
  • 8 pomidorów suszonych,
  • 15 czarnych oliwek,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • mała czerwona cebula,
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalej wodą i odstaw na 20 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Smaż na rozgrzanym tłuszczu rumiane naleśniki. Odstaw do ostygnięcia. Składniki farszu posiekaj i wymieszaj. Farsz nakładaj na naleśniki. Naleśniki zawijaj w roladki i krój w porcje.

Roladki z soczewicowych naleśników z farszem z twarożku, suszonych pomidorów i oliwek
Roladki z soczewicowych naleśników z farszem z twarożku, suszonych pomidorów i oliwek
Roladki z soczewicowych naleśników z farszem z twarożku, suszonych pomidorów i oliwek
Źródło: Michał Woźniak/East News

Rolada ze schabu faszerowana boczkiem, śliwkami i kapustą

Składniki:

  • oczyszczony z błon kawałek schabu 1,2 kg,
  • 40 ml oleju,
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane,
  • 2 łyżki otartego cząbru lub majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • 200 g boczku,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 6 liści laurowych,
  • płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub 10 ziaren,
  • płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • 600 g odciśniętej kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Schab rozetnij wzdłuż na samym środku. Rozklep go za pomocą tłuczka, aby cały miał ok. 1 cm grubości. W miseczce połącz olej, czosnek, cząber i sól. Dobrze wymieszaj i natrzyj mięso z obu stron. Odstaw do lodówki na noc.

W garnku wytop boczek i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, liście, ziele oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj kapustę oraz śliwki. Zamieszaj, możesz dolać odrobinę wody lub czerwonego wina. Przykryj i duś 45 minut na małym gazie. Odstaw do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.

Mięso rozłóż na desce do krojenia. Na 1/3 długości wyłóż kapustę z dodatkami i zawiń całość w rulon. Boki zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym. Roladę umieść w rękawie do pieczenia i piecz przez 80 minut w temp. 170 st C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości