Roladki z piersi kurczaka z gorgonzolą, orzechami włoskimi i szpinakiem
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów,
- 200 gorgonzoli,
- garść orzechów włoskich,
- 100 g świeżego szpinaku,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- 2-3 jajka,
- łyżka suszonego tymianku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek gorgonzoli, kilka liści szpinaku i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną, możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem), na koniec w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 10 minut.
Zrazy wołowe zawijane
Składniki:
- 4 kawałki wołowiny zrazowej po 120 gramów,
- 100 g boczku,
- 4 łyżeczki musztardy,
- duża cebula,
- 70 gramów suszonych grzybów (np. podgrzybki),
- 2 duże ogórki kiszone,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, łyżka majeranku,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz w wodzie około 30 minut. Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, uważaj, aby go, nie przedziurawić. Ułóż je na desce, posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego w paski ogórka i boczek, trochę grzybów oraz posiekaną w piórka cebulę. Posól, popierz i dopraw majerankiem. Następnie zwiń w ruloniki i zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem. Obtocz ze wszystkich stron w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż zrazy na złoty kolor i następnie umieść w bulionie. Gotuj lub zapiekaj około 60 minut. Jeżeli zostaną Ci niewykorzystane grzyby i cebula, dodaj je do gorącego bulionu. Przed podaniem usuń sznurek lub wykałaczki.
Chrupiące roladki ziemniaczane
Składniki:
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plasterki,
- 30 ml oliwy,
- kilkanaście plasterków pikantnego żółtego sera,
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Połącz oliwę z czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Do tak powstałej mieszanki dodaj plasterki ziemniaków i całość wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na desce ułóż na sobie po paręnaście plasterków ziemniaka. Na nich ułóż żółty ser i zwiń w roladki. Umieść je foremkach do zapiekania muffinów i zapiekaj przez 25 minut.
Roladki z soczewicowych naleśników z farszem z twarożku, suszonych pomidorów i oliwek
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 szklanki zimnej wody,
- sól, pieprz,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- olej do smażenia,
- 400 g serka półtłustego sera twarogowego,
- 8 pomidorów suszonych,
- 15 czarnych oliwek,
- 2 małe ząbki czosnku,
- mała czerwona cebula,
- 4 łyżki jogurtu lub śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej wodą i odstaw na 20 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Smaż na rozgrzanym tłuszczu rumiane naleśniki. Odstaw do ostygnięcia. Składniki farszu posiekaj i wymieszaj. Farsz nakładaj na naleśniki. Naleśniki zawijaj w roladki i krój w porcje.
Rolada ze schabu faszerowana boczkiem, śliwkami i kapustą
Składniki:
- oczyszczony z błon kawałek schabu 1,2 kg,
- 40 ml oleju,
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane,
- 2 łyżki otartego cząbru lub majeranku,
- łyżeczka soli,
- 200 g boczku,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 6 liści laurowych,
- płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub 10 ziaren,
- płaska łyżeczka mielonego kminku,
- 600 g odciśniętej kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych śliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Schab rozetnij wzdłuż na samym środku. Rozklep go za pomocą tłuczka, aby cały miał ok. 1 cm grubości. W miseczce połącz olej, czosnek, cząber i sól. Dobrze wymieszaj i natrzyj mięso z obu stron. Odstaw do lodówki na noc.
W garnku wytop boczek i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, liście, ziele oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj kapustę oraz śliwki. Zamieszaj, możesz dolać odrobinę wody lub czerwonego wina. Przykryj i duś 45 minut na małym gazie. Odstaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
Mięso rozłóż na desce do krojenia. Na 1/3 długości wyłóż kapustę z dodatkami i zawiń całość w rulon. Boki zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym. Roladę umieść w rękawie do pieczenia i piecz przez 80 minut w temp. 170 st C.
Zobacz także:
- Rolady - śląskie zrazy wołowe, czyli Chop w kuchni warzy po ślōnsku
- Rolada z królika - przepis na obiad
- Polan kręci rolady! Mięsną, serową i bezową
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN