Rolada z królika - przepis na obiad

Rolada z królika
Rolada z królika
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN takich pod dostatkiem. Tym razem swoimi popisowymi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić roladę z królika?

Rolada z królika - przepis

  • królik
    • 200 g boczku
      • 500 g buraków
        • 30 g grzybów suszonych
          • 200 g kaszy gryczanej palonej
            • 2 cebule
              • por
                • marchew
                  • pietruszka
                    • 5 łyżek oleju rzepakowego
                      • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
                        • miód
                          • 50 g masła
                            • ocet winny
                              • 4 ziarna ziela angielskiego
                                • 4 liście laurowe
                                  • pieprz ziarnisty
                                    • 100 g śmietanki 30%
                                      • 4 jajka
                                        • koperek, pietruszka, tymianek

                                          Rolada z królika - sposób przygotowania

                                          Wywar:

                                          Z królika odcinamy przednie łapy, potem królika luzujemy (wycinamy żebra, kręgosłup i kości ze skoków). Przesmażamy na oleju wszystkie odpadki na jasnobrązowy kolor, dodajemy na patelnię pokrojoną na 8 części cebulę, oraz pokrojone w grube krążki pora (zostawiamy ok. 10cm białej części), marchewkę i pietruszkę, dodajemy przyprawy. Zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy na średnim ogniu.

                                          Mus:

                                          Mielimy pierś z kurczaka oraz 4 plastry boczku. Przekładamy do blendera. Dodajemy jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz przesiekany pęczek koperku i pietruszki. Blendujemy do połączenia składników. Osobno kroimy w grubszą kostkę podroby królika, łączymy je poza blenderem z musem. Możemy ugotować małą próbkę musu, żeby sprawdzić doprawienie.

                                          Buraki:

                                          Na patelni redukujemy wino (tak by pozostała połowa jego objętości). Dodajemy miód i redukujemy do powstania gęstej konsystencji. Dodajemy masło i ugotowane buraki oraz kilka gałązek tymianku i obtaczamy buraki w glazurze. W razie potrzeby doprawiamy, następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.

                                          Rolada:

                                          Na desce układamy boczek (tak aby plaster nachodził lekko na kolejny). Posypujemy pieprzem, układamy mięso z królika. Jeśli są miejsca, w których mięso jest dużo grubsze niż w innych możemy rozciąć mięso, albo odciąć kawałek i przełożyć w inne miejsce. Na środek wykładamy „wałek” z musu (o średnicy ok. 2 cm). Zwijamy roladę, następnie zawijamy ciasno w folii aluminiowej. Rozgrzewamy piekarnik w opcji grill w temperaturze 240 stopni. Wkładamy królika, zapiekamy przez 5 minut. Następnie odwracamy i pierzemy z drugiej strony również 5 minut. Obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie wyciągamy roladę z folii i dopiekamy do złotej barwy boczku. Soki z mięsa przelewamy do sosu (patrz niżej).

                                          Sos:

                                          Grzyby suszone zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, odstawiamy na bok. Kiedy całość wystygnie wyjmujemy grzyby na sito, natomiast wywar stawiamy na ogniu i redukujemy do pozostania ok. 100 ml esencji grzybowej. Dodajemy do wywaru grzybowego ok. 200 ml wywaru z królika, redukujemy, dodajemy śmietanę oraz soki pozostałe z pieczenia mięsa. Redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

                                          Placuszki:

                                          Kaszę gotujemy ok. 5 minut dłużej, niż mówi instrukcja na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy posiekane w kostkę cebulę i pora, blanszujemy aż będą przejrzyste. Dodajemy do przestudzonej kaszy. Kiedy masa będzie już chłodna dodajemy Jajka, ścieramy ziemniaka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, formujemy okrągłe, spłaszczone placki i układamy je na patelni. Smażymy kilka minut z każdej strony, do wyraźnego zbrązowienia, następnie przekładamy (najlepiej na tej samej patelni) do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy ok. 10 minut. Na talerz układamy kotlecik, na niego plaster rolady, obok buraki. Dodajemy sos.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana