Racuszki z gruszkami i serem pleśniowym
Składniki:
- 200 g sera pleśniowego,
- 400 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy,
- łyżka cukru,
- goździki,
- szczypta soli,
- 20 g drożdży,
- masło klarowane do smażenia,
- gruszki - kilka do pokrojenia i położenia w plasterkach na racuchy.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania:
- Z mleka, drożdży, cukru wanilinowego i części mąki przygotowujemy rozczyn (odczekajmy chwilę aż troszeczkę podrośnie).
- Do rozczynu dodajemy żółtka, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gruszki kroimy w cienkie plastry. Ser rozdrabniamy.
- Racuchy smażymy na maśle klarowanym, układamy na każdym plaster gruszki. Usmażone posypujemy serem i cukrem pudrem przygotowanym z mielonych goździków i cukru.
Awanturka z soczewicy, kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego
Składniki:
- Po 200 g soczewicy czerwonej i zielonej,
- 2 szt. cebuli,
- 500 g udźca z kurczaka,
- 300 g sera pleśniowego,
- 1 op. szpinaku,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- tymianek świeży, oregano, pieprz, ostra papryka, sól,
- kawałek dyni ,
- 3 jabłka szara reneta,
- 100 ml passaty,
- 1 cytryna,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Udźce z kurczaka smarujemy wszystkimi przyprawami i obsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Zieloną soczewicę zalewamy wodą aby napęczniała. Czerwona soczewica tego nie wymaga.
- Udźce przesmażone dopiekamy w piekarniku, a na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę zieloną, a po 10 minutach czerwoną. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Kiedy soczewica będzie prawie miękka, dodajemy pokrojone jabłka, dynię i passatę.
- Chwilę gotujemy i dodajemy szpinak.
- Kiedy tylko wszystko już będzie gotowe, wykładamy na wierzch kurczaka, posypujemy serem i wstawiamy do zapieczenia.
Ciasto z jabłkami i serem pleśniowym
Składniki:
- 300 g mąki,
- 50 g cukru,
- 150 g sera pleśniowego,
- 100 ml mleka,
- proszek do pieczenia,
- 50 ml oleju,
- 1 kg jabłka szara reneta,
- 6 jaj,
- 250 ml śmietanki 36%,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, mleka, cukru, sera pleśniowego, oleju i proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto kruche, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty lub tortownicę.
- Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i nacinamy w cienkie paski ale nie do końca, ważne aby połówka pozostała cała, ale nacięta.
- Ciasto podpiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
- Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka - jedno obok drugiego.
- Śmietankę miksujemy z jajkami i cukrem i zalewamy jabłka na cieście.
- Pieczemy raz jeszcze w temp. 190 stopni przez około 40 minut.
Zobacz także:
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Sałatka z serem pleśniowym – przepisy w wersji na słodko i na słono
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: