Serowe dania Andrzeja Polana na słodko i na wytrawnie

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan po raz kolejny wyczarowuje niesamowite i nieoczywiste dania z sera pleśniowego. Sprawdź jego przepisy na racuszki z gruszkami i serem pleśniowym, awanturkę z soczewicy, kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego, a także ciasto z jabłkami i serem pleśniowym.

Racuszki z gruszkami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego,
  • 400 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • cukier wanilinowy,
  • łyżka cukru,
  • goździki,
  • szczypta soli,
  • 20 g drożdży,
  • masło klarowane do smażenia,
  • gruszki - kilka do pokrojenia i położenia w plasterkach na racuchy.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka, drożdży, cukru wanilinowego i części mąki przygotowujemy rozczyn (odczekajmy chwilę aż troszeczkę podrośnie).
  2. Do rozczynu dodajemy żółtka, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gruszki kroimy w cienkie plastry. Ser rozdrabniamy.
  4. Racuchy smażymy na maśle klarowanym, układamy na każdym plaster gruszki. Usmażone posypujemy serem i cukrem pudrem przygotowanym z mielonych goździków i cukru. 

Awanturka z soczewicy, kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego

Składniki:

  • Po 200 g soczewicy czerwonej i zielonej,
  • 2 szt. cebuli,
  • 500 g udźca z kurczaka,
  • 300 g sera pleśniowego,
  • 1 op. szpinaku,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • tymianek świeży, oregano, pieprz, ostra papryka, sól,
  • kawałek dyni ,
  • 3 jabłka szara reneta,
  • 100 ml passaty,
  • 1 cytryna,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Udźce z kurczaka smarujemy wszystkimi przyprawami i obsmażamy na oleju na złoty kolor.
  2. Zieloną soczewicę zalewamy wodą aby napęczniała. Czerwona soczewica tego nie wymaga.
  3. Udźce przesmażone dopiekamy w piekarniku, a na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę zieloną, a po 10 minutach czerwoną. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  4. Kiedy soczewica będzie prawie miękka, dodajemy pokrojone jabłka, dynię i passatę.
  5. Chwilę gotujemy i dodajemy szpinak.
  6. Kiedy tylko wszystko już będzie gotowe, wykładamy na wierzch kurczaka, posypujemy serem i wstawiamy do zapieczenia. 

Ciasto z jabłkami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • 100 ml mleka,
  • proszek do pieczenia,
  • 50 ml oleju,
  • 1 kg jabłka szara reneta,
  • 6 jaj,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, mleka, cukru, sera pleśniowego, oleju i proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto kruche, rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty lub tortownicę.
  2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i nacinamy w cienkie paski ale nie do końca, ważne aby połówka pozostała cała, ale nacięta.
  3. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
  4. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka - jedno obok drugiego.
  5. Śmietankę miksujemy z jajkami i cukrem i zalewamy jabłka na cieście.
  6. Pieczemy raz jeszcze w temp. 190 stopni przez około 40 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości