soczewica

    soczewica

    Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

    Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!

    Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki, soczewica po indyjsku, placuszki puri puri, smarowidło pietruszkowe i mleko migdałowe z bananami i wanilią - z tych przysmaków ucieszą się wegetarianie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Jerzy Rey i Donata Marfiak. Asystował im Leo.

    Paulina Papierska to zwyciężczyni 1 edycji „Top model”. W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: białe tortellini z zieloną soczewicą, dynią i jogurtem, krokieciki ziemniaczane z białą kiełbasą i jajkami w koszulce, ser smażony z pomidorami i majonezem bazyliowym.

    Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Pierwszoplanową rolę w kuchni Dzień Dobry TVN grają dziś warzywa. Jan Paszkowski, uczestnik „MasterChefa, przygotował sałatkę z kaszy kuskus i piersi kurczaka, warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą oraz sałatkę z zielonej soczewicy i brokułów. Jak przygotowuje się kuskus? Lubicie cieciorkę?

    W kuchni Dzień Dobry TVN, zielonymi potrawami, Jerzy Nogal próbował przywołać wiosnę. Jak myślicie uda mu się?

    Aktorka i autorka kulinarnego bloga Monika Mrozowska poleca jesienią i zimą rozgrzewające, kolorowe zupy, które jada nawet na śniadanie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z pieczonej papryki, z czarnej soczewicy z grzybami, zupę szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem oraz „ Krupnik” z kaszą orkiszową i tofu. Skorzystajcie z jej prostych przepisów!

    Dania to nie newsy - mogą być odgrzewane. I ten proces wcale im nie szkodzi. Wręcz przeciwnie - składniki "przegryzą" się i cała potrawa będzie następnego dnia lepiej smakować. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fasolę z pulpetami, kapustę z żeberkami oraz soczewicę z wędzoną szynką i papryką.

    Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas.

    W jednym z wywiadów powiedziała: "Nie dzielę ludzi na kobiety i mężczyzn, tylko na wojowników i leniwców". Uważa, że jedzenie może szkodzić, ale może też leczyć. Dziennikarka i podróżniczka Beata Pawlikowska oraz jej rodzony brat Tymoteusz Pawlikowski, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali dania, które wzmacniają serce i krew, aktywizują siły witalne oraz pobudzają umysł i ciało.

    Na naszą skrzynkę ddtvn@tvn.pl przyszedł e-mail od młodej mamy, która karmi piersią, z prośbą, by w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowano potrawy bez jaj i mleka, bo jej kilkumiesięczna córeczka uczulona jest na mleko, a także na jajka i konserwanty. W odpowiedzi na prośbę Pani Ani z Gdańska Maciej Szaciłło wraz z córką Karoliną przygotował potrawy bez jaj i mleka.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.