Rosół z gąsek, purée ziemniaczane
Składniki:
300 g świeżych gąsek
2 skrzydełka z kurczaka
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy
pieprz czarny, sól
natka pietruszki
4 ziemniaki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skrzydełka gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw i przyrumienionej cebuli. Dodajemy oczyszczone grzyby, gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Rosół podajemy z puree ziemniaczanym i natką pietruszki.
Królik duszony, soczewica z winogronami, purée z dyni
Składniki:
4 skoki z królika
włoszczyzna jesienna
300 g dyni
1 cebula
50 g masła
100 ml śmietany
olej do smażenia
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
100 ml wina białego
500 g soczewicy zielonej
300 g winogron bez pestek
natka pietruszki
goździki, pieprz czarny
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Skoki królika dokładnie oprószamy solą, pieprzem, mąką. Obsmażamy na oleju, zdejmujemy z patelni i dodajemy warzywa. Chwilę smażymy, podlewamy winem białym, odparowujemy. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, podlewamy delikatnie bulionem i dusimy do miękkości. Soczewicę namoczoną gotujemy z dodatkiem soli. Ugotowaną przesmażamy na patelni z połówkami winogron. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dynię pieczemy w piekarniku z imbirem świeżym, solą. Upieczoną miksujemy, dodajemy śmietanę i odrobinę miodu.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami, kogel-mogel z procentami
Składniki:
4 jabłka polskie
8 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
8 łyżek oleju
proszek do pieczenia
cynamon, cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, doprawiamy cynamonem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, niestety nadal ubijamy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej, delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do foremek nakładamy porcje ciasta, wkładamy kawałki jabłek i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 30 minut.
6 żółtek
4 łyżki cukru
150 ml śmietana 36%
40 ml rumu
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ubite jajka zalewamy wrzącą śmietaną, wstawiamy na moment na palnik. Na koniec dodajemy rum.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN