królik

    królik

    W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!

    Ruszyła kampania społeczna Ministerstwa Zdrowia promująca zdrowy styl życia. Według niektórych jest kontrowersyjna, ponieważ zachęca do ruchu, zdrowego odżywiania, unikania stresu i używek oraz... płodzenia potomstwa. Jako wzór do naśladowania posłużyły twórcom spotu króliki. Czy rzeczywiście w tej kwestii powinniśmy naśladować te sympatyczne zwierzątka? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN biologa Łukasza Bożyckiego. A może wzorem dla nas powinny być inne zwierzęta? ;)

    Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.

    Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!

    "Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go..." - pisała Agnieszka Osiecka. Polski królik po francusku. W musztardzie, uduszony, z cebulką. Mikołaj Rey, z pomocą Agnieszki Król, przygotował wyśmienitego królika. Jakie walory, nie tylko smakowe, ma królicze mięso? Dlaczego Polacy jedzą mało króliczego mięsa? Dlaczego warto zjeść królika? O tym w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.

    Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)