Królik miniaturka jest jednym z najpopularniejszych domowych zwierzaków. Bardzo lubi towarzystwo ludzi i przysmaki, którymi jest karmiony. Króliki to duże łasuchy, które należy karmić z rozsądkiem i umiarem. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Króliki domowe potrafią sprawić człowiekowi wiele radości, ale dość łatwo zapadają na różnego rodzaju choroby. Decydując się na adopcję królika, należy o tym pamiętać. Ważne, aby poświęcić mu czas, pielęgnować go i nie zapominać o regularnych szczepieniach oraz wizytach u weterynarza.
Królik przemieszcza się, skacząc. Żyjąc w klatce, nie ma więc nawet możliwości swobodnego poruszania się. Dlatego tak istotny jest zakup dobrego wybiegu dla królika. Nasz podopieczny tam spędzać w nim co najmniej połowę dnia.
W mediach społecznościowych pojawił się post, w którym autor pisze o okrucieństwie. Nie ma się, co dziwić, bo kiedy wyrzucał śmieci, w koszu znalazł przemarzniętego królika miniaturkę. Zwierzę trzęsło się z zimna.
Króliki to czyste zwierzątka, dlatego też można je nauczyć korzystania z kuwety. Choć wymaga to podstawowej wiedzy na temat upodobań podopiecznego oraz obserwacji jego zachowań. Kuweta dla królika powinna stać w miejscu wybranym przez naszego pupila.
Królik miniaturka jest jednym z najpopularniejszych domowych zwierzaków. Bardzo lubi towarzystwo ludzi i przysmaki, którymi jest karmiony. Króliki to duże łasuchy, które należy karmić z rozsądkiem i umiarem.
Jeżeli wasze dzieci marzą o zwierzaku, świetnym pomysłem będzie adopcja królika. Stowarzyszenie Pomocy Królikom od lat ratuje te zwierzęta, nagłaśnia ich los i szuka im nowych, odpowiedzialnych domów.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
Ruszyła kampania społeczna Ministerstwa Zdrowia promująca zdrowy styl życia. Według niektórych jest kontrowersyjna, ponieważ zachęca do ruchu, zdrowego odżywiania, unikania stresu i używek oraz... płodzenia potomstwa. Jako wzór do naśladowania posłużyły twórcom spotu króliki. Czy rzeczywiście w tej kwestii powinniśmy naśladować te sympatyczne zwierzątka? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN biologa Łukasza Bożyckiego. A może wzorem dla nas powinny być inne zwierzęta? ;)
Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.
Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!
"Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go..." - pisała Agnieszka Osiecka. Polski królik po francusku. W musztardzie, uduszony, z cebulką. Mikołaj Rey, z pomocą Agnieszki Król, przygotował wyśmienitego królika. Jakie walory, nie tylko smakowe, ma królicze mięso? Dlaczego Polacy jedzą mało króliczego mięsa? Dlaczego warto zjeść królika? O tym w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: rosół z gąsek, purée ziemniaczane, królika duszonego, soczewicę z winogronami i purée z dyni oraz ciasto biszkoptowe z jabłkami, kogel-mogel z procentami. Smacznego!
Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)