Kuchnia a la Grand Budapest Hotel

Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.

Królik po polsku w śmietanie

Składniki:

tuszka królika

sól

pieprz

czosnek

oregano

śmietana 18 procent

Przygotowanie:

Tuszkę królika porcjujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną roztartego czosnku i posypujemy oregano. Odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju na patelni, wkładamy do brytfanny i pieczemy ok 1 godz. Na koniec zalewamy śmietaną i redukujemy sos.

Przystawka po polsku

składniki:

kiełbasa krakowska sucha, kabanosy, ser twarogowy, grzybki marynowane, ogórki kiszone, chrzan tarty, papryka czerwona sypka, borówki

Na dużym płaskim talerzu układamy wędliny, ser, posolony i posypany pieprzem i papryką czerwoną, grzybki marynowane ogórki kiszone, chrzan tarty, borówki. Dekorujemy zieleniną.

Befsztyk po tatarsku na surowo

Składniki:

polędwica wołowa lub pierwsza krzyżowa- skrobana.

przyprawy:

surowe żółtka

usiekana szalotka,korniszony i grzybki marynowane,

kapary

do indywidualnego przyprawiania podajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną sypką, maggi i olej, ewentualnie trochę musztardy.

Przygotowanie:

Formujemy okrągłe befsztyki. W środku robimy zagłębienie, w które wpuszczamy surowe żółtka. Na około układamy garnitur z posiekanych dodatków i przyprawiamy wedle uznania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości