Królik po polsku w śmietanie
Składniki:
tuszka królika
sól
pieprz
czosnek
oregano
śmietana 18 procent
Przygotowanie:
Tuszkę królika porcjujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną roztartego czosnku i posypujemy oregano. Odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju na patelni, wkładamy do brytfanny i pieczemy ok 1 godz. Na koniec zalewamy śmietaną i redukujemy sos.
Przystawka po polsku
składniki:
kiełbasa krakowska sucha, kabanosy, ser twarogowy, grzybki marynowane, ogórki kiszone, chrzan tarty, papryka czerwona sypka, borówki
Na dużym płaskim talerzu układamy wędliny, ser, posolony i posypany pieprzem i papryką czerwoną, grzybki marynowane ogórki kiszone, chrzan tarty, borówki. Dekorujemy zieleniną.
Befsztyk po tatarsku na surowo
Składniki:
polędwica wołowa lub pierwsza krzyżowa- skrobana.
przyprawy:
surowe żółtka
usiekana szalotka,korniszony i grzybki marynowane,
kapary
do indywidualnego przyprawiania podajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną sypką, maggi i olej, ewentualnie trochę musztardy.
Przygotowanie:
Formujemy okrągłe befsztyki. W środku robimy zagłębienie, w które wpuszczamy surowe żółtka. Na około układamy garnitur z posiekanych dodatków i przyprawiamy wedle uznania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN