Szakszuka
Składniki:
Pół łyżeczki nasion kuminu
Pół łyżeczki nasion kolendry
Pół papryczki chilli
1/4 czerwonej cebuli
3 świeże pomidory (w sezonie) lub 1 puszka pomidorów pelati
4 jajka z wolnego wybiegu
Sól
Łyżka oliwy z oliwek
Świeże zioła: mięta, kolendra (lub nać pietruszki), dymka
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i papryczkę chilli.
Na suchej i rozgrzanej patelni podpraż kumin i nasiona kolendry.
Praż przyprawy krótko - aż wyczujesz charakterystyczny przyjemny zapach lekko przypieczonych przypraw.
Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, cebulę i duś przez 2-3 minuty.
Dodaj papryczkę chilli i pomidory.
Gotuj na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną.
Dopraw duszone pomidory solą do smaku.
Wbij 4 jajka w różnych miejscach na patelni.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu aż białka się zetnie czyli ok 2-3 minuty.
W między czasie posiekaj na dymkę.
Po ugotowaniu jajek zdejmij patelnię z ognia i zdejmij pokrywkę.
Posyp szakszukę świeżymi ziołami i podaj od razu.
Szakszukę proponuje podawać z bagietką lub świeżym ulubionym pieczywem.
Królik z białą kiełbasą i rozmarynem
Składniki:
2 udka lub comber z królika
1 biała kiełbasa
Gałązka rozmarynu
50 ml białego wytrawnego wina typu Chardonnay
Łyżka masła klarowanego
Łyżka masła
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Białą kiełbasę pokrój w plastry.
Podsmaż plastry na rozgrzanej i suchej patelni kilka minut aż się ładnie zarumienią.
Wyciągnij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni podsmaż na maśle klarowanym udka lub comber z królika wcześniej doprawiony solą.
Smaż kilka minut ze wszystkich stron aż się ładnie zarumienią.
Wlej wino, prowadź do wrzenia by odparować alkohol, następnie gotuj na małym ogniu z przykrywką 20 min.
Dodaj do patelni smażone kawałki kiełbasy.
Gałązkę rozmarynu porwij na mniejsze kawałki i dodaj do królika.
Wszystko razem wymieszaj.
Dodaj na koniec masła i wymieszaj z resztę sosu z patelni.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Profiteroles z polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto ptysiowe
75 g mąki pszennej typ 480
125 ml wody
50 g masła
2 jajka z wolnego wybiegu
Sos czekoladowy
50 g gorzkiej czekolady 70%
80 ml mleka kokosowego
Dodatki
Lody kokosowe dobrej jakości
Płatki kokosowe
Przygotowanie:
Ptysie
W garnku prowadź do wrzenia wodę z masłem i odstaw z ognia.
Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto.
Postaw z powrotem garnek na wolnym ogniu i mieszaj ciasto kilka minut żeby go „wysuszyć”.
Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski.
Następnie dodaj całe jajka po kolei cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Przełóż tę masę do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st termoobiegiem ok 25-30 min.
Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Sos czekoladowy
Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż ją do miski.
W rondelku podgrzej mleko kokosowe.
Wlej od razu do miski z posiekaną czekoladą.
Mieszaj delikatnie aż czekolada się rozpuści.
Układanie deseru
Ostudzone ptysie przekrój na dwie części.
Nadziewaj ptysie łyżką lodów kokosowych.
Polej ptysie sosem czekoladowym i posyp płatkami kokosa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN