Swoje przepisy przedstawiają Sylwia Garska i Edzio Raper.
W świecie kulinarnym istnieje wiele dań, które zdobyły uznanie na całym świecie, choć mają swoje korzenie w odległych zakątkach globu. Jednym z takich kulinarycznych klejnotów jest szakszuka, przysmak znany i uwielbiany w wielu krajach na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, a także w niektórych regionach Europy. Szakszuka to danie, które łączy w sobie różnorodność smaków i aromatów, a jednocześnie jest stosunkowo proste do przygotowania. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tropikalnemu smakołykowi i dowiemy się, dlaczego zdobył on serca wielu smakoszy na całym świecie.
Szparagowy sezon w pełni, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić pyszną szakszukę ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym? Sprawdź prosty przepis Darii Ładochy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Sitarz przygotował szakszukę z serem feta i świeżym szpinakiem. To proste danie jest idealne na śniadanie. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się jajek i pomidorów. Poznaj prosty przepis na szakszukę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z kiełbasą. Na naszym stole pojawiły się: tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską, szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą, a także: bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi.
Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.
Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.
Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
Weekend to czas kiedy w końcu mamy rano więcej czasu. To również moment na zjedzenie cudownego śniadania w gronie przyjaciół i rodziny. Ale co na nie przygotować? Wypróbujcie przepisy na szybkie i pyszne śniadania wg Davida Gaboriauda. W kuchni Dzień Dobry TVN David przygotował: owsiankę na mleku kokosowym z marakują, mango i bananem, zieloną szakszukę z zielonym curry, tacosy serowe z sadzonym jajkiem i awokado oraz angielskie scones z lemon curd i borówkami. Udanego ucztowania!
Daria Ładocha radzi, co powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, cierpiące na zespół drażliwego jelita. Jakich pokarmów powinny unikać, a jakie wybierać? Czym jest dieta FODMAP? Skorzystajcie z jej przepisów!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym śniadaniu mamy energię na cały dzień. Warto więc wstać chwilę wcześniej i przygotować coś naprawdę dobrego. Co? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz podsunęła nam parę propozycji. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!