Dobre śniadanie = dobry dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym śniadaniu mamy energię na cały dzień. Warto więc wstać chwilę wcześniej i przygotować coś naprawdę dobrego. Co? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz podsunęła nam parę propozycji. Smacznego!

Szakszuka z czerwoną fasolą i awokado

Składniki:

200 g pomidorów pellatti (z puszki) lub 250 g świeżych pomidorów bez skórki

1 łyżka mieszanki przypraw dukkah (kmin rzymski, suszona kolendra, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne nie solone)

1 dojrzałe awokado

2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 nieduża czerwona papryka

2 jajko

1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w większą kostkę, awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w plastry.

Fasolę czerwoną przepłukujemy wodą na sitku i tam na chwilkę zostawiamy.

Smażenie zaczynamy od papryki, następnie gdy już trochę zmięknie dodajemy cebulę i czosnek.

Smażymy aż cebula i czosnek zmiękną, po czym dodajemy pomidory i fasolę.

Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dukkah.

Na środku patelni robimy małe wgłębienie, w które wbijamy jajka.

Patelnię przykrywamy przykrywką na około 1,5 min., aż jajko zetnie się na miękko.

Ściągamy przykrywkę, układamy pokrojone awokado i podajemy na drewnianej desce.

Croque Monsieur

Składniki:

4 kromki chleba wiejskiego

2 plastry szynki wiejskiej gotowanej

2 plastry sera Gruyere

3 jajka

2 łyżki mleka

4 łyżki masła klarowanego

2 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy

1 łyżka masła

1 łyżka czubata mąki pszennej

1 szkl. mleka

Sól

Pieprz

Cukier

Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem.

Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor.

Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.

W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy. 

Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki. 

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Owsianka z płatkami żytnimi, kurkumą, chilli i syropem klonowym

Składniki:

1/2 szkl. płatków owsianych

1/2 szkl. płatków żytnich

2 szkl. mleka kokosowego

1/2 łyżeczki kurkumy

Szczypta papryczki chilli

50 g suszonych moreli

50 g płatków migdałowych

2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalewamy wodą płatki owsiane i żytnie, odstawiamy na noc.

Następnego dnia zagotowujemy wcześniej namoczone płatki w mleku kokosowym z chilli i kurkumą.

Do gotujących się płatków dodajemy morele, płatki migdałowe oraz syrop klonowy.

Jajko w koszulce na brioche z puree z awokado i wędzonym łososiem

Składniki:

1 jajko

1 łyżka octu

1 awokado

100 g wędzonego łososia

Koperek

1 brioche

Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą.

Wbijamy jajko do małego naczynia następnie delikatnie zsuwamy je do gotującej się wody.

Gotujemy około 1,5 min. po czym wyciągamy na papierowy ręcznik.

Awokado obieramy, wyciągamyć pestkę i miksujemy w blenderze kielichowym z dodatkiem soku z cytryny i solą.

Brioche przekrajamy na pół i lekko podgrzewamy na grillu lub suchej patelni.

Pieczywo smarujemy puree z awokado, nakładamy na nie wędzonego łososia i jajko.

Wszystko wykańczamy koperkiem.

Jaglanka na mleku bez laktozy

Składniki:

1/4 szkl. kaszy jaglanej

1 szkl. mleka bez laktozy

1 szkl. prażonych jabłek z rodzynkami i skórką pomarańczy

Syrop klonowy lub brązowy cukier

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dokładnie wypłukujemy, dodajemy mleko bez laktozy ze szczyptą soli, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem.

Ustawiamy garnek na najmniejszym palniku, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-18 min.

Do miseczek wkładamy kaszę jaglaną, robimy wgłębienie i nakładamy porcje prażonych ciepłych lub zimnych jabłek.

Prażone jabłka

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę, dodajemy wodę, skórkę z pomarańczy i podduszamy na małym ogniu przez 15 min.

Na koniec dodajemy cukier trzcinowy lub syrop klonowy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości