Szakszuka z czerwoną fasolą i awokado
Składniki:
200 g pomidorów pellatti (z puszki) lub 250 g świeżych pomidorów bez skórki
1 łyżka mieszanki przypraw dukkah (kmin rzymski, suszona kolendra, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne nie solone)
1 dojrzałe awokado
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 nieduża czerwona papryka
2 jajko
1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w większą kostkę, awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w plastry.
Fasolę czerwoną przepłukujemy wodą na sitku i tam na chwilkę zostawiamy.
Smażenie zaczynamy od papryki, następnie gdy już trochę zmięknie dodajemy cebulę i czosnek.
Smażymy aż cebula i czosnek zmiękną, po czym dodajemy pomidory i fasolę.
Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dukkah.
Na środku patelni robimy małe wgłębienie, w które wbijamy jajka.
Patelnię przykrywamy przykrywką na około 1,5 min., aż jajko zetnie się na miękko.
Ściągamy przykrywkę, układamy pokrojone awokado i podajemy na drewnianej desce.
Croque Monsieur
Składniki:
4 kromki chleba wiejskiego
2 plastry szynki wiejskiej gotowanej
2 plastry sera Gruyere
3 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki pszennej
1 szkl. mleka
Sól
Pieprz
Cukier
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem.
Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor.
Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.
W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy.
Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Owsianka z płatkami żytnimi, kurkumą, chilli i syropem klonowym
Składniki:
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. płatków żytnich
2 szkl. mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
Szczypta papryczki chilli
50 g suszonych moreli
50 g płatków migdałowych
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy wodą płatki owsiane i żytnie, odstawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy wcześniej namoczone płatki w mleku kokosowym z chilli i kurkumą.
Do gotujących się płatków dodajemy morele, płatki migdałowe oraz syrop klonowy.
Jajko w koszulce na brioche z puree z awokado i wędzonym łososiem
Składniki:
1 jajko
1 łyżka octu
1 awokado
100 g wędzonego łososia
Koperek
1 brioche
Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą.
Wbijamy jajko do małego naczynia następnie delikatnie zsuwamy je do gotującej się wody.
Gotujemy około 1,5 min. po czym wyciągamy na papierowy ręcznik.
Awokado obieramy, wyciągamyć pestkę i miksujemy w blenderze kielichowym z dodatkiem soku z cytryny i solą.
Brioche przekrajamy na pół i lekko podgrzewamy na grillu lub suchej patelni.
Pieczywo smarujemy puree z awokado, nakładamy na nie wędzonego łososia i jajko.
Wszystko wykańczamy koperkiem.
Jaglanka na mleku bez laktozy
Składniki:
1/4 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleka bez laktozy
1 szkl. prażonych jabłek z rodzynkami i skórką pomarańczy
Syrop klonowy lub brązowy cukier
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dokładnie wypłukujemy, dodajemy mleko bez laktozy ze szczyptą soli, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem.
Ustawiamy garnek na najmniejszym palniku, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-18 min.
Do miseczek wkładamy kaszę jaglaną, robimy wgłębienie i nakładamy porcje prażonych ciepłych lub zimnych jabłek.
Prażone jabłka
Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę, dodajemy wodę, skórkę z pomarańczy i podduszamy na małym ogniu przez 15 min.
Na koniec dodajemy cukier trzcinowy lub syrop klonowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN