Pyszności z gęsi i nie tylko. Wyjątkowy duet w naszej kuchni

Pyszności z gęsi i nie tylko. Wyjątkowy duet w naszej kuchni
Wyjątkowy duet w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy przedstawiają Sylwia Garska i Edzio Raper. Zobacz, jak przyrządzić gęś pieczoną z kaszą, warzywami i pomarańczowymi kopytkami, tortillę z gęsiną, zupę krem dyniowy, szakszukę i cynamonki.

Gęś pieczona w całości z kaszą z warzywami i pomarańczowymi kopytkami

Gęś pieczona w całości z kaszą z warzywami i pomarańczowymi kopytkami
Gęś pieczona w całości z kaszą z warzywami i pomarańczowymi kopytkami
Gęś pieczona w całości z kaszą z warzywami i pomarańczowymi kopytkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 gęś około 3-4 kg
  • 1 kg kaszy pęczak
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 selera naciowego
  • 3 pietruszki
  • 1 chałka
  • 1 szklanka oleju
  • pietruszka nać, pęczek
  • mięta
  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • Worek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gęś wyczyścić do pieczenia. Przygotować marynatę: czerwona papryka, sól, pieprz mieszamy w jednej szklance oleju. Smarujemy gęś dokładnie z każdej strony, dodatkowo poklepujemy gęś słodką papryką. Tak przygotowaną gęś faszerujemy wcześniej ugotowaną kaszą. Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy całą masę z pokruszoną chałką, wypełniamy całe wnętrze gęsi naszym farszem. Gęś wkładamy do rękawa, zawiązujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie rozkładamy na dwa etapy: w pierwszym pieczemy w temperaturze 190 stopni, około godziny, kolejne dwie godziny pieczemy w 170 stopni. Po tym czasie staramy się wyjąć gęś z rękawa, układamy z powrotem w piekarniku i lekko przepiekamy skórkę tak, aby była chrupiąca.

Gotujemy ziemniaki do miękkości, zlewamy wodę, dodajemy mąkę sok z pomarańczy, formujemy ciasto na kopytka. Kroimy, po raz kolejny obgotowujemy i tak podajemy z pieczoną gęsią.

Cały etap pieczenia powinien trwać około 3 do 4 godzin, a wedle zasady 1 kg mięsa na jedną godzinę pieczenia.

Kopytka
Kopytka
Kopytka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Szakszuka

Składniki:

  • oliwa
  • pomidory (miękkie)
  • cebula, czosnek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, sól, pieprz, natka pietruszki
  • jajka
  • bagietka czosnkowa

Cynamonki

Cynamonki
Cynamonki
Cynamonki
Źródło: Michał Żebrowski/East News
  • mleko
  • drożdże
  • cukier
  • mąka
  • jaja
  • masło
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Tortilla z gęsiną

Tortilla z gęsiną
Tortilla z gęsiną
Tortilla z gęsiną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 5 placków tortilla
  • 1 ketchup
  • 1 majonez
  • 1 sałata lodowa,
  • 10 pomidorki cherry
  • 2 cebule czerwone
  • 1 słoik imbiru marynowanego
  • 2 sztuki piersi z gęsi

Sposób przygotowania:

Tortille podgrzewamy na patelni, mieszamy ketchup z majonezem, smarujemy tortille, szatkujemy sałatę wraz z cebulą i pomidorkami. Pierś z gęsi wkładamy do worka i pieczemy około 3 godzin. Po tym czasie szarpiemy mięso, dodajemy pokrojony imbir, układamy na tortilli i zawijamy jak wrapa.

Zupa krem dyniowy

Zupa krem dyniowy
Zupa krem dyniowy
Zupa krem dyniowy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 średnia dynia,
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy
  • 1 opakowanie serka Philadelphia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże figi, 6 sztuk
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Dynie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć. Włożyć dynie, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i bulion, tak, żeby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Figę podsmażyć delikatnie na maśle, dodając trochę miodu. Figą dekować zupę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości