Gęś pieczona w całości z kaszą z warzywami i pomarańczowymi kopytkami
Składniki:
- 1 gęś około 3-4 kg
- 1 kg kaszy pęczak
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 selera naciowego
- 3 pietruszki
- 1 chałka
- 1 szklanka oleju
- pietruszka nać, pęczek
- mięta
- 1 kg pomarańczy
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- Worek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Gęś wyczyścić do pieczenia. Przygotować marynatę: czerwona papryka, sól, pieprz mieszamy w jednej szklance oleju. Smarujemy gęś dokładnie z każdej strony, dodatkowo poklepujemy gęś słodką papryką. Tak przygotowaną gęś faszerujemy wcześniej ugotowaną kaszą. Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy całą masę z pokruszoną chałką, wypełniamy całe wnętrze gęsi naszym farszem. Gęś wkładamy do rękawa, zawiązujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie rozkładamy na dwa etapy: w pierwszym pieczemy w temperaturze 190 stopni, około godziny, kolejne dwie godziny pieczemy w 170 stopni. Po tym czasie staramy się wyjąć gęś z rękawa, układamy z powrotem w piekarniku i lekko przepiekamy skórkę tak, aby była chrupiąca.
Gotujemy ziemniaki do miękkości, zlewamy wodę, dodajemy mąkę sok z pomarańczy, formujemy ciasto na kopytka. Kroimy, po raz kolejny obgotowujemy i tak podajemy z pieczoną gęsią.
Cały etap pieczenia powinien trwać około 3 do 4 godzin, a wedle zasady 1 kg mięsa na jedną godzinę pieczenia.
Szakszuka
Składniki:
- oliwa
- pomidory (miękkie)
- cebula, czosnek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, sól, pieprz, natka pietruszki
- jajka
- bagietka czosnkowa
Cynamonki
- mleko
- drożdże
- cukier
- mąka
- jaja
- masło
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier puder
Tortilla z gęsiną
Składniki:
- 5 placków tortilla
- 1 ketchup
- 1 majonez
- 1 sałata lodowa,
- 10 pomidorki cherry
- 2 cebule czerwone
- 1 słoik imbiru marynowanego
- 2 sztuki piersi z gęsi
Sposób przygotowania:
Tortille podgrzewamy na patelni, mieszamy ketchup z majonezem, smarujemy tortille, szatkujemy sałatę wraz z cebulą i pomidorkami. Pierś z gęsi wkładamy do worka i pieczemy około 3 godzin. Po tym czasie szarpiemy mięso, dodajemy pokrojony imbir, układamy na tortilli i zawijamy jak wrapa.
Zupa krem dyniowy
Składniki:
- 1 średnia dynia,
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże figi, 6 sztuk
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Dynie umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć. Włożyć dynie, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i bulion, tak, żeby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Figę podsmażyć delikatnie na maśle, dodając trochę miodu. Figą dekować zupę.
Zobacz także:
- Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
- Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie
- Jajka przepiórcze – co warto o nich wiedzieć?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News