Wyczaruj pyszne dania z młodej, sezonowej kapusty z Darią Ładochą

Wyczaruj pyszne dania z młodej, sezonowej kapusty z Darią Ładochą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Młoda kapusta według Darii Ładochy
Młoda kapusta według Darii Ładochy
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czerwiec to czas na młodą kapustę. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z tego sezonowego warzywa. Co można z niego wyczarować? Przygotujcie obiad z naszą kucharką i zaskoczcie całą rodzinę pysznym obiadem. 

Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2,5 l wywaru z jarzyn,
    • włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por,
      • cebula,
        • 3 liście laurowe,
          • 3 ziela angielskie,
            • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
              • 10 suszonych pomidorów,
                • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
                  • kapusta młoda,
                    • 250 g boczniaków,
                      • 4 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
                        • łyżka masła lub oliwy z oliwek,
                          • łyżeczka papryki wędzonej.
                            Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami
                            Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami
                            Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Sposób przygotowania:

                            Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj boczniaki i chwilę podsmażaj. Następnie włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną kapustę oraz pora pokrojonego w plastry. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.

                            Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto

                            Składniki:

                            • 2 łyżki oleju,
                              • 2 małe kapusty młode,
                                • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, chili w płatkach,
                                  • 70 g fety,
                                    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
                                      • 4 łyżki orzeszków piniowych,
                                        • liście świeżej mięty,
                                          • kilka liści bazylii,
                                            • 2 łyżki czerwonego pesto,
                                              • papryczka chili,
                                                • marchewka pokrojona w julienne,
                                                  • opakowanie kiełków słonecznika.
                                                    Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto
                                                    Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto
                                                    Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Kapustę pokrój w 1,5 cm plastry. Olej i przyprawy połącz w miseczce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry kapusty i wysmaruj dokładnie pędzelkiem marynatą - koniecznie z obu stron. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 15-20 minut. Następnie wysmaruj pesto, dodaj fetę i cała zieleninę.

                                                    Młoda kapusta klasyczna z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem

                                                    Składniki:

                                                    • cebula,
                                                      • młoda kapusta,
                                                        • pęczek koperku,
                                                          • sok z cytryny,
                                                            • 200 ml śmietany 18%,
                                                              • 2 jajka,
                                                                • młode ziemniaki,
                                                                  • 2 łyżki masła,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz cytrynowy.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Ziemniaki wyszoruj ze skórki. Ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj posiekaną kapustę i duś pod przykryciem 15-20 minut z dodatkiem wody. Następnie dodaj sól i pieprz cytrynowy. Zahartuj śmietanę, dodaj i wymieszaj. Następnie dopraw sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Do ziemniaków dodaj masło i dodaj posiekany koperek. na patelni rozgrzej masło i wbij jajka, usmaż na sposób "sadzone". Podawaj wszystko razem na talerzu.

                                                                        Młoda kapusta z chorizo i mascarpone

                                                                        Składniki:

                                                                        • kiełbasa chorizo,
                                                                          • 250 g mascarpone,
                                                                            • młoda kapusta,
                                                                              • cebula czerwona,
                                                                                • 250 g pomidorków koktajlowych,
                                                                                  • 5 pieczarek,
                                                                                    • passata pomidorowa,
                                                                                      • 15 czarnych oliwek,
                                                                                        • 10 kaparów,
                                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                                            • sól, pieprz,
                                                                                              • szczypta oregano w przyprawie,
                                                                                                • łyżka oliwy z oliwek.
                                                                                                  Młoda kapusta z chorizo i mascarpone
                                                                                                  Młoda kapusta z chorizo i mascarpone
                                                                                                  Młoda kapusta z chorizo i mascarpone
                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w plastry cienkie kiełbasę. Podsmaż, ale uważaj, by jej nie przypalić. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj chwilę. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Następnie dodaj posiekaną kapustę i duś wraz z solą, pieprzem i oregano przez 15 minut pod przykryciem. następnie dodaj pomidorki koktajlowe, mascarpone oraz passatę. Duś kolejne 5 minut. Na koniec dodaj oliwki, kapary oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z pieczywem.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości