Kapuśniak z młodej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2,5 l wywaru z jarzyn,
- włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por,
- cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 10 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- kapusta młoda,
- 250 g boczniaków,
- 4 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
- łyżka masła lub oliwy z oliwek,
- łyżeczka papryki wędzonej.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj boczniaki i chwilę podsmażaj. Następnie włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną kapustę oraz pora pokrojonego w plastry. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.
Pieczona młoda kapusta z fetą i pesto
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 2 małe kapusty młode,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, chili w płatkach,
- 70 g fety,
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- 4 łyżki orzeszków piniowych,
- liście świeżej mięty,
- kilka liści bazylii,
- 2 łyżki czerwonego pesto,
- papryczka chili,
- marchewka pokrojona w julienne,
- opakowanie kiełków słonecznika.
Sposób przygotowania:
Kapustę pokrój w 1,5 cm plastry. Olej i przyprawy połącz w miseczce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry kapusty i wysmaruj dokładnie pędzelkiem marynatą - koniecznie z obu stron. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 15-20 minut. Następnie wysmaruj pesto, dodaj fetę i cała zieleninę.
Młoda kapusta klasyczna z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem
Składniki:
- cebula,
- młoda kapusta,
- pęczek koperku,
- sok z cytryny,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- młode ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj ze skórki. Ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj posiekaną kapustę i duś pod przykryciem 15-20 minut z dodatkiem wody. Następnie dodaj sól i pieprz cytrynowy. Zahartuj śmietanę, dodaj i wymieszaj. Następnie dopraw sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Do ziemniaków dodaj masło i dodaj posiekany koperek. na patelni rozgrzej masło i wbij jajka, usmaż na sposób "sadzone". Podawaj wszystko razem na talerzu.
Młoda kapusta z chorizo i mascarpone
Składniki:
- kiełbasa chorizo,
- 250 g mascarpone,
- młoda kapusta,
- cebula czerwona,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 5 pieczarek,
- passata pomidorowa,
- 15 czarnych oliwek,
- 10 kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- szczypta oregano w przyprawie,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w plastry cienkie kiełbasę. Podsmaż, ale uważaj, by jej nie przypalić. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj chwilę. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Następnie dodaj posiekaną kapustę i duś wraz z solą, pieprzem i oregano przez 15 minut pod przykryciem. następnie dodaj pomidorki koktajlowe, mascarpone oraz passatę. Duś kolejne 5 minut. Na koniec dodaj oliwki, kapary oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z pieczywem.
Zobacz także:
- Kapusta równa się rozpusta. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News