Ciapkapusta lub panczkraut - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- ½ kg kiszonej kapusty posiekanej
- 3 łyżki oleju
- 300 g boczku z beczki pokrojonego kostkę
- 6 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 400 kiełbasy z karkówką pokrojonej w pół plastry
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 3 łyżki suszonego majeranku
- łyżka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- W naczyniu rozgrzej olej dodaj boczek, kiełbasę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do zrumienienia.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając 4 minuty.
- Dodaj ziemniaki, kapustę, majeranek, pieprz ziołowy. Możesz podlać wodą.
- Duś pod przykryciem przez minimum godzinę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Minestrone z młodą kapustą - przepis
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka fasoli
- 100 ml pulpy pomidorowej
- 1,5 l bulionu drobiowego
- pół łyżeczki suszonego oregano i tymianku
- sól, czarny pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe
- 3 łyżki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem.
- Następnie dodaj oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie.
- Po paru minutach dodaj paprykę pokrojoną w paski. Smaż 3 minuty.
- Dorzuć cukinie pokrojoną w półplastry i posiekaną młodą kapustę.
- Obsmaż mieszając 2 - 3 minuty.
- Całość zalej bulionem i gotuj aż składniki będą miękkie, pilnując aby ich nie rozgotować.
- Na koniec dodaj pulpę, fasolę oraz sól i pieprz.
- Serwuj z posiekaną świeżą bazylią.
Zapiekanka chłopska z młodą kapustą - przepis
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 300g mrożonego groszku
- około 1 kg ziemniaków
- 1 główka młodej kapusty
- 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
- 40 g startego sera dziugas lub parmezanu
- 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, drobno posiekaną młodą kapustę, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę.
- Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka.
- W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami.
- Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.
- Aby była bardziej pikantna możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.
Zobacz także:
- Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Zapiekanka z młodej kapusty - przepis Szymona Czerwińskiego
- Nie tylko bigos i kapuśniak, czyli młoda kapusta według przepisów Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: