Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską

Młoda i pyszna - kapusta nasza polska
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN sezonowość to jedno z najważniejszych kryteriów, jakim się kierujemy. Z tego względu tym razem w różnych wersjach - pyszna, świeża, młoda kapusta. Jak zrobić z niej ciapkapustę tudzież panczkraut, minestrone i chłopską zapiekankę? Sprawdź przepisy.

Ciapkapusta lub panczkraut - przepis

Ciapkapusta
Ciapkapusta lub panczkraut
Ciapkapusta
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
    • ½ kg kiszonej kapusty posiekanej
      • 3 łyżki oleju
        • 300 g boczku z beczki pokrojonego kostkę
          • 6 liści laurowych
            • 15 ziaren ziela angielskiego
              • 400 kiełbasy z karkówką pokrojonej w pół plastry
                • 2 duże cebule pokrojone w piórka
                  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
                    • 3 łyżki suszonego majeranku
                      • łyżka pieprzu ziołowego
                        • sól, pieprz czarny mielony

                          Sposób przygotowania:

                          1. W naczyniu rozgrzej olej dodaj boczek, kiełbasę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do zrumienienia.
                            1. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając 4 minuty.
                              1. Dodaj ziemniaki, kapustę, majeranek, pieprz ziołowy. Możesz podlać wodą.
                                1. Duś pod przykryciem przez minimum godzinę.
                                  1. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                    Minestrone z młodą kapustą - przepis

                                    Minestrone z młodą kapustą
                                    Minestrone z młodą kapustą
                                    Minestrone z młodą kapustą
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Składniki:

                                    • pół główki młodej kapusty
                                      • 1 mała cukinia
                                        • 1 cebula
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • 1 czerwona papryka
                                              • 1 puszka fasoli
                                                • 100 ml pulpy pomidorowej
                                                  • 1,5 l bulionu drobiowego
                                                    • pół łyżeczki suszonego oregano i tymianku
                                                      • sól, czarny pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe
                                                        • 3 łyżki świeżej bazylii
                                                          • oliwa z oliwek

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem.
                                                              1. Następnie dodaj oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie.
                                                                1. Po paru minutach dodaj paprykę pokrojoną w paski. Smaż 3 minuty.
                                                                  1. Dorzuć cukinie pokrojoną w półplastry i posiekaną młodą kapustę.
                                                                    1. Obsmaż mieszając 2 - 3 minuty.
                                                                      1. Całość zalej bulionem i gotuj aż składniki będą miękkie, pilnując aby ich nie rozgotować.
                                                                        1. Na koniec dodaj pulpę, fasolę oraz sól i pieprz.
                                                                          1. Serwuj z posiekaną świeżą bazylią.

                                                                            Zapiekanka chłopska z młodą kapustą - przepis

                                                                            Zapiekanka chłopska z młodą kapustą
                                                                            Zapiekanka chłopska z młodą kapustą
                                                                            Zapiekanka chłopska z młodą kapustą
                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 cebule
                                                                              • 2 marchewki
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • 300g mrożonego groszku
                                                                                    • około 1 kg ziemniaków
                                                                                      • 1 główka młodej kapusty
                                                                                        • 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
                                                                                          • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka
                                                                                            • 5 pieczarek
                                                                                              • 1/3 szklanki mleka
                                                                                                • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy
                                                                                                  • 40 g startego sera dziugas lub parmezanu
                                                                                                    • 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        1. Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, drobno posiekaną młodą kapustę, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę.
                                                                                                          1. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.
                                                                                                            1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka.
                                                                                                              1. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami.
                                                                                                                1. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.
                                                                                                                  1. Aby była bardziej pikantna możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana