Zapiekanka z młodej kapusty - przepis Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi
Szymon Czerwiński zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje sposoby na przygotowanie dań z młodej kapusty. To idealny moment, aby cieszyć się smakiem tego warzywa. Sprawdź, jak przyrządzić zapiekankę z młodej kapusty z przepisu finalisty 5. edycji MasterChefa.

Zapiekanka z młodej kapusty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej,
    • ½ litra bulionu wołowego,
      • 2 ząbki czosnek,
        • 2 cebule białe kostka,
          • 500 g mięsa mielonego,
            • 2 łyżki masła klarowanego,
              • 400 g sera mozzarellą wiórki,
                • 3 jajka,
                  • sól i pieprz.

                    Sposób przygotowania zapiekanki z młodej kapusty

                    1. W garnku pogrzej bulion, kapustę przekór na cztery części i usuń głąb. Poszatkuj na szatkownicy. Zalej bulionem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odciśnij kapustę z bulionu.
                      1. Na maśle przesmaż mięso mielone razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem z kapustą młodą przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp serem.
                        1. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Szymon Czerwiński

                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości