Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy

Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosenne pychotki
Wiosenne pychotki
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Wiosną chętniej jemy lekko. Wybieramy dania z dużą ilością warzyw, które teraz są łatwiej dostępne w sklepach i na bazarkach. A co, jeśli w dodatku przygotowanie tych pysznych potraw będzie tanie? Sprawdź przepisy Darii Ładochy na potrawy lekkostrawne ze składników, za które zapłacisz bardzo mało. W kuchni Dzień Dobry TVN prezentuje, jak przygotować młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami, pikantny krem z groszku, faszerowaną cukinię oraz grzanki z rzodkiewkami na ciepło.

Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • łyżka masła,
  • 1/2 pęczka szparagów,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g liści szpinaku,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj lub obierz ze skórki. Gotuj w gorącej, osolonej wodzie, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Następnie dodaj szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, sól, pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj. Dodaj liście szpinaku i poczekaj, aż delikatnie zwiędną. Dodaj serek mascarpone, śmietankę słodką oraz gorgonzolę. Na osobnej patelni podpraż na sucho płatki migdałowe. Do ziemniaków dodaj łyżkę masła, jak są ciepłe, i posiekany koperek. Wymieszaj w garnku. Podawaj ziemniaki z sosem i posypane płatkami migdałowymi

Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni

Składniki:

  • 400 g świeżego lub mrożonego groszku,
  • 2 średnie cukinie,
  • 300 g liści szpinaku,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 1,5 litra wywaru z jarzyn,
  • 3 łyżki pestek z dyni,
  • pęczek mięty,
  • sok z 2 limonek,
  • sól, pieprz,
  • łyżka zielonego pesto,
  • 2-3 łyżki z oliwy,
  • suszone oregano,
  • łyżka musztardy francuskiej.

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię pokrój w cienkie plastry, ułóż na papier, posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni z termoobiegiem. Piecz, aż cukinia zrobi się rumiana. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zeszklij, następnie dodaj groszek, zalej wywarem i gotuj. Jeśli używasz groszku mrożonego, dodaj od razu ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości. Do zupy dodaj upieczoną cukinię, ale pozostaw kilka plasterków do dekoracji. Następnie dodaj miętę, szpinak musztardę oraz pesto i zmiksuj zupę na krem (nie musi być bardzo gładki). Na suchej patelni upraż pestki dyni. Zupę przełóż do miseczek, udekoruj plastrami cukinii, pestkami dyni i liśćmi świeżej mięty, skrop na wierzchu sokiem z limonki.

Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
Źródło: Ola Skowron/East News

Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • cebula czerwona, pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 1/2 pęczka kolendry drobno posiekanej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie,
  • 250 g pomidorków cherry,
  • jajko,
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g koziego sera startego na tarce.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę ze słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj kaszę, pomidorki cherry, suszone pomidory i chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, kolendrę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zetrzyj na wierzchu ser kozi i zapiekaj w piekarniku około 20 minut.

Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
Źródło: Ola Skowron/East News

Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty

Składniki:

  • 350 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie,
  • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
  • 2 pęczki młodych rzodkiewek,
  • zielony ogórek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka skórki startej z cytryny.

Składniki na pastę serową:

  • 150 g twardego sera białego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta, koperek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • łyżeczka wędzonej papryki.
Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Rzodkiewkę oczyść i pokrój na połówki. Później ogórka bez obierania pokrój na ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórka. Podsmażaj przez chwilę i dodaj groszek cukrowy. Dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj migdały. Pieczywo podpiecz na patelni. W misce wymieszaj twaróg z resztą składników i ziołami, dopraw do smaku. Grzanki posmaruj pastą, na wierzchu ułóż rzodkiewki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości