Przepisy na lekkie i tanie wiosenne dania. Propozycje Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosenne pychotki
Wiosenne pychotki
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Wiosną chętniej jemy lekko. Wybieramy dania z dużą ilością warzyw, które teraz są łatwiej dostępne w sklepach i na bazarkach. A co, jeśli w dodatku przygotowanie tych pysznych potraw będzie tanie? Sprawdź przepisy Darii Ładochy na potrawy lekkostrawne ze składników, za które zapłacisz bardzo mało. W kuchni Dzień Dobry TVN prezentuje, jak przygotować młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami, pikantny krem z groszku, faszerowaną cukinię oraz grzanki z rzodkiewkami na ciepło.

Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków,
    • 1/2 pęczka koperku,
      • łyżka masła,
        • 1/2 pęczka szparagów,
          • sól,
            • pieprz cytrynowy,
              • szalotka,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 250 g serka mascarpone,
                    • 400 g liści szpinaku,
                      • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
                        • 50 g gorgonzoli,
                          • 50 g płatków migdałowych,
                            • 2 łyżki oliwy z oliwek.
                              Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
                              Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
                              Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
                              Źródło: Ola Skowron/East News

                              Przygotowanie:

                              Ziemniaki dokładnie umyj lub obierz ze skórki. Gotuj w gorącej, osolonej wodzie, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Następnie dodaj szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, sól, pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj. Dodaj liście szpinaku i poczekaj, aż delikatnie zwiędną. Dodaj serek mascarpone, śmietankę słodką oraz gorgonzolę. Na osobnej patelni podpraż na sucho płatki migdałowe. Do ziemniaków dodaj łyżkę masła, jak są ciepłe, i posiekany koperek. Wymieszaj w garnku. Podawaj ziemniaki z sosem i posypane płatkami migdałowymi

                              Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni

                              Składniki:

                              • 400 g świeżego lub mrożonego groszku,
                                • 2 średnie cukinie,
                                  • 300 g liści szpinaku,
                                    • 2 zielone papryczki chili,
                                      • cebula,
                                        • 3 ząbki czosnku,
                                          • 3 ziemniaki,
                                            • 1,5 litra wywaru z jarzyn,
                                              • 3 łyżki pestek z dyni,
                                                • pęczek mięty,
                                                  • sok z 2 limonek,
                                                    • sól, pieprz,
                                                      • łyżka zielonego pesto,
                                                        • 2-3 łyżki z oliwy,
                                                          • suszone oregano,
                                                            • łyżka musztardy francuskiej.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię pokrój w cienkie plastry, ułóż na papier, posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni z termoobiegiem. Piecz, aż cukinia zrobi się rumiana. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zeszklij, następnie dodaj groszek, zalej wywarem i gotuj. Jeśli używasz groszku mrożonego, dodaj od razu ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości. Do zupy dodaj upieczoną cukinię, ale pozostaw kilka plasterków do dekoracji. Następnie dodaj miętę, szpinak musztardę oraz pesto i zmiksuj zupę na krem (nie musi być bardzo gładki). Na suchej patelni upraż pestki dyni. Zupę przełóż do miseczek, udekoruj plastrami cukinii, pestkami dyni i liśćmi świeżej mięty, skrop na wierzchu sokiem z limonki.

                                                              Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
                                                              Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
                                                              Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                              Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry

                                                              Składniki:

                                                              • 2 średnie cukinie,
                                                                • cebula czerwona, pokrojona w kostkę,
                                                                  • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz cytrynowy,
                                                                        • 150 g kaszy gryczanej,
                                                                          • 1/2 pęczka kolendry drobno posiekanej,
                                                                            • łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie,
                                                                              • 250 g pomidorków cherry,
                                                                                • jajko,
                                                                                  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
                                                                                    • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
                                                                                      • łyżka oliwy z oliwek,
                                                                                        • 50 g koziego sera startego na tarce.

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę ze słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj kaszę, pomidorki cherry, suszone pomidory i chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, kolendrę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zetrzyj na wierzchu ser kozi i zapiekaj w piekarniku około 20 minut.

                                                                                          Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
                                                                                          Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
                                                                                          Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
                                                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                          Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 350 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie,
                                                                                            • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
                                                                                              • 2 pęczki młodych rzodkiewek,
                                                                                                • zielony ogórek,
                                                                                                  • 3 łyżki oliwy,
                                                                                                    • łyżka skórki startej z cytryny.

                                                                                                      Składniki na pastę serową:

                                                                                                      • 150 g twardego sera białego,
                                                                                                        • 2 łyżki jogurtu greckiego,
                                                                                                          • 3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta, koperek,
                                                                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                              • łyżeczka soli,
                                                                                                                • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
                                                                                                                  • łyżeczka wędzonej papryki.
                                                                                                                    Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
                                                                                                                    Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
                                                                                                                    Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
                                                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Rzodkiewkę oczyść i pokrój na połówki. Później ogórka bez obierania pokrój na ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórka. Podsmażaj przez chwilę i dodaj groszek cukrowy. Dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj migdały. Pieczywo podpiecz na patelni. W misce wymieszaj twaróg z resztą składników i ziołami, dopraw do smaku. Grzanki posmaruj pastą, na wierzchu ułóż rzodkiewki.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości