Młode ziemniaki z koperkiem, sosem szpinakowym i szparagami
Składniki:
- 300 g młodych ziemniaków,
 - 1/2 pęczka koperku,
 - łyżka masła,
 - 1/2 pęczka szparagów,
 - sól,
 - pieprz cytrynowy,
 - szalotka,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 250 g serka mascarpone,
 - 400 g liści szpinaku,
 - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
 - 50 g gorgonzoli,
 - 50 g płatków migdałowych,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek.
 
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj lub obierz ze skórki. Gotuj w gorącej, osolonej wodzie, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Następnie dodaj szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, sól, pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj. Dodaj liście szpinaku i poczekaj, aż delikatnie zwiędną. Dodaj serek mascarpone, śmietankę słodką oraz gorgonzolę. Na osobnej patelni podpraż na sucho płatki migdałowe. Do ziemniaków dodaj łyżkę masła, jak są ciepłe, i posiekany koperek. Wymieszaj w garnku. Podawaj ziemniaki z sosem i posypane płatkami migdałowymi
Pikantny krem z groszku, z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni
Składniki:
- 400 g świeżego lub mrożonego groszku,
 - 2 średnie cukinie,
 - 300 g liści szpinaku,
 - 2 zielone papryczki chili,
 - cebula,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 3 ziemniaki,
 - 1,5 litra wywaru z jarzyn,
 - 3 łyżki pestek z dyni,
 - pęczek mięty,
 - sok z 2 limonek,
 - sól, pieprz,
 - łyżka zielonego pesto,
 - 2-3 łyżki z oliwy,
 - suszone oregano,
 - łyżka musztardy francuskiej.
 
Przygotowanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię pokrój w cienkie plastry, ułóż na papier, posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni z termoobiegiem. Piecz, aż cukinia zrobi się rumiana. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zeszklij, następnie dodaj groszek, zalej wywarem i gotuj. Jeśli używasz groszku mrożonego, dodaj od razu ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości. Do zupy dodaj upieczoną cukinię, ale pozostaw kilka plasterków do dekoracji. Następnie dodaj miętę, szpinak musztardę oraz pesto i zmiksuj zupę na krem (nie musi być bardzo gładki). Na suchej patelni upraż pestki dyni. Zupę przełóż do miseczek, udekoruj plastrami cukinii, pestkami dyni i liśćmi świeżej mięty, skrop na wierzchu sokiem z limonki.
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, migdałami i pomidorkami cherry
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
 - cebula czerwona, pokrojona w kostkę,
 - 2 łyżki soku z cytryny,
 - sól,
 - pieprz cytrynowy,
 - 150 g kaszy gryczanej,
 - 1/2 pęczka kolendry drobno posiekanej,
 - łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie,
 - 250 g pomidorków cherry,
 - jajko,
 - 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
 - 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
 - łyżka oliwy z oliwek,
 - 50 g koziego sera startego na tarce.
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę ze słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj kaszę, pomidorki cherry, suszone pomidory i chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, kolendrę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zetrzyj na wierzchu ser kozi i zapiekaj w piekarniku około 20 minut.
Grzanki z rzodkiewkami na ciepło, z serową pastą domowej roboty
Składniki:
- 350 g groszku cukrowego zblanszowanego w gorącej wodzie,
 - 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni,
 - 2 pęczki młodych rzodkiewek,
 - zielony ogórek,
 - 3 łyżki oliwy,
 - łyżka skórki startej z cytryny.
 
Składniki na pastę serową:
- 150 g twardego sera białego,
 - 2 łyżki jogurtu greckiego,
 - 3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych: bazylia, pietruszka, mięta, koperek,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - łyżeczka soli,
 - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
 - łyżeczka wędzonej papryki.
 
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oczyść i pokrój na połówki. Później ogórka bez obierania pokrój na ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj skórkę z cytryny, rzodkiewki i ogórka. Podsmażaj przez chwilę i dodaj groszek cukrowy. Dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj migdały. Pieczywo podpiecz na patelni. W misce wymieszaj twaróg z resztą składników i ziołami, dopraw do smaku. Grzanki posmaruj pastą, na wierzchu ułóż rzodkiewki.
Zobacz także:
- Masz ochotę na coś lekkiego na kolację? Poznaj 5 przepisów na konkretne, ale zdrowe i lekkie kolacje dietetyczne
 - Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie
 - Kuchnia lekka, łatwa i przyjemna w sam raz po świętach, czyli przepisy Jaśka Kuronia
 
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News