Jak przetrwać ciepły dzień? Racząc się orzeźwiającymi daniami z przepisów Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Jak przetrwać ciepły dzień? Racząc się orzeźwiającymi daniami z przepisów Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna już rozgościła się w naszym kraju na dobre. Dni są coraz cieplejsze, w związku z czym warto jeść w tym czasie orzeźwiające, lekkie posiłki. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy na dania z owocami i ziołami, które pomogą przetrwać nawet bardzo ciepły dzień. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził on sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami, jaglankę na mleku kokosowym z borówkami, wiosenną zupę warzywną i tosty z ricottą oraz truskawkami.

Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami 

Składniki:

  • 5 kolorowych pomidorków (różne odmiany),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • około 20 listków czosnku niedźwiedziego (plus kilka do dekoracji),
  • 4 jajka,
  • świeże zioła - koperek, natka, kolendra ( po jednym pęczku),
  • mały kawałek parmezanu.
Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
Źródło: Ola Skorwon/East News

Przygotowanie:

Kolorowe pomidorki potnij na plastry o grubości około 2 cm, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z jednej strony, aż nabiorą złotego koloru. Obróć pomidorki na drugą stronę, dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i wbij jajka, po czym przykryj patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły, a żółtko pozostawało płynne. W misce przygotuj świeże zioła lekko posiekane lub nawet same liście. Jajka przełóż na półmisek, dodaj posiekane zioła i tarty parmezan. 

Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą 

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 0,5 l mleka kokosowego,
  • 100 g świeżych borówek,
  • miód do smaku (opcjonalnie, w zależności od tego, jak słodkie będą borówki),
  • borówki i jeżyny (po jednym małym opakowaniu),
  • 50 g migdałów w płatkach,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • liście mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Następnie zalej wodą i gotuj, aż lekko spęcznieje (około 5 minut). Do garnka z wodą dodaj mleko kokosowe i gotuj całość na wolnym ogniu przez następnie 5 minut. Po tym czasie kasza powinna już być prawie gotowa, więc w ostatnim kroku dodaj do niej świeże borówki i miód. Kaszę mieszaj na małym ogniu, tak aby borówki nadały całości ładnego koloru. Porcję kaszy jaglanej z borówkami przełóż do miski, dodając całe i wcześniej umyte kawałki borówek i jeżyny. Na wierzch dodaj też odrobinę płatków migdałów i na koniec zetrzyj gorzką czekoladę na górę. 

Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
Źródło: Ola Skorwon/East News

Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • pęczek botwinki,
  • listek laurowy oraz ziele angielskie (po 5 sztuk),
  • czerwone chili,
  • 5 ząbków czosnku,
  • bulion (opcjonalnie),
  • 500 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych,
  • świeża bagietka,
  • pesto bazyliowe.
Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
Źródło: Ola Skorwon/East News

Przygotowanie:

Pęczek włoszczyzny i botwinki dokładnie umyj i zetrzyj na grubych oczkach (liście botwinki posiekaj). W garnku podsmaż warzywa, dodając do nich listek laurowy, ziele angielskie, czerwone chili i czosnek. Po przesmażeniu warzyw zalej je wodą lub rosołem (jeśli masz) i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj posiekane liście botwinki i obrane ze skóry pomidorki koktajlowe. Do miski nalej porcję zupy, dodaj łyżkę pesto bazyliowego i świeżą chrupiącą bagietkę.

Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu

Składniki:

  • bagietka pszenna,
  • 100 g masła,
  • 50 ml miodu,
  • 1 kg świeżych truskawek,
  • 3 limonki,
  • 200 ml syropu z kwiatów bzu,
  • 500 g ricotty,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 cytryny,
  • pęczek mięty.
Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
Źródło: Ola Skorwon/East News

Przygotowanie:

Bagietkę pszenną posmaruj masłem i lekko polej miodem, a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla, aby się lekko spiekła. Truskawki potnij na ćwiartki i przełóż do miski, zetrzyj do nich skórkę z limonek i zalej syropem z kwiatów bzu. Wszystko dokładnie przemieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut, aby truskawki się macerowały. Ricottę przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, tartą skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Po wyjęciu tostów nałóż na nie warstwę ricotty, a następnie dodaj na wierzch macerowane truskawki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości