Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
Składniki:
- 5 kolorowych pomidorków (różne odmiany),
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- około 20 listków czosnku niedźwiedziego (plus kilka do dekoracji),
- 4 jajka,
- świeże zioła - koperek, natka, kolendra ( po jednym pęczku),
- mały kawałek parmezanu.
Przygotowanie:
Kolorowe pomidorki potnij na plastry o grubości około 2 cm, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z jednej strony, aż nabiorą złotego koloru. Obróć pomidorki na drugą stronę, dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i wbij jajka, po czym przykryj patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły, a żółtko pozostawało płynne. W misce przygotuj świeże zioła lekko posiekane lub nawet same liście. Jajka przełóż na półmisek, dodaj posiekane zioła i tarty parmezan.
Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 0,5 l mleka kokosowego,
- 100 g świeżych borówek,
- miód do smaku (opcjonalnie, w zależności od tego, jak słodkie będą borówki),
- borówki i jeżyny (po jednym małym opakowaniu),
- 50 g migdałów w płatkach,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- liście mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Następnie zalej wodą i gotuj, aż lekko spęcznieje (około 5 minut). Do garnka z wodą dodaj mleko kokosowe i gotuj całość na wolnym ogniu przez następnie 5 minut. Po tym czasie kasza powinna już być prawie gotowa, więc w ostatnim kroku dodaj do niej świeże borówki i miód. Kaszę mieszaj na małym ogniu, tak aby borówki nadały całości ładnego koloru. Porcję kaszy jaglanej z borówkami przełóż do miski, dodając całe i wcześniej umyte kawałki borówek i jeżyny. Na wierzch dodaj też odrobinę płatków migdałów i na koniec zetrzyj gorzką czekoladę na górę.
Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- pęczek botwinki,
- listek laurowy oraz ziele angielskie (po 5 sztuk),
- czerwone chili,
- 5 ząbków czosnku,
- bulion (opcjonalnie),
- 500 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych,
- świeża bagietka,
- pesto bazyliowe.
Przygotowanie:
Pęczek włoszczyzny i botwinki dokładnie umyj i zetrzyj na grubych oczkach (liście botwinki posiekaj). W garnku podsmaż warzywa, dodając do nich listek laurowy, ziele angielskie, czerwone chili i czosnek. Po przesmażeniu warzyw zalej je wodą lub rosołem (jeśli masz) i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj posiekane liście botwinki i obrane ze skóry pomidorki koktajlowe. Do miski nalej porcję zupy, dodaj łyżkę pesto bazyliowego i świeżą chrupiącą bagietkę.
Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
Składniki:
- bagietka pszenna,
- 100 g masła,
- 50 ml miodu,
- 1 kg świeżych truskawek,
- 3 limonki,
- 200 ml syropu z kwiatów bzu,
- 500 g ricotty,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 cytryny,
- pęczek mięty.
Przygotowanie:
Bagietkę pszenną posmaruj masłem i lekko polej miodem, a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla, aby się lekko spiekła. Truskawki potnij na ćwiartki i przełóż do miski, zetrzyj do nich skórkę z limonek i zalej syropem z kwiatów bzu. Wszystko dokładnie przemieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut, aby truskawki się macerowały. Ricottę przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, tartą skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Po wyjęciu tostów nałóż na nie warstwę ricotty, a następnie dodaj na wierzch macerowane truskawki.
Zobacz także:
- Przyjemne orzeźwienie z herbatką owocową. Jak przygotować pyszny napój na lato?
- Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
- Tosty na różne sposoby: z kurczakiem, łososiem, bananem, i chałką Mariety Mareckiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN