Jak przetrwać ciepły dzień? Racząc się orzeźwiającymi daniami z przepisów Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Jak przetrwać ciepły dzień? Racząc się orzeźwiającymi daniami z przepisów Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna już rozgościła się w naszym kraju na dobre. Dni są coraz cieplejsze, w związku z czym warto jeść w tym czasie orzeźwiające, lekkie posiłki. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy na dania z owocami i ziołami, które pomogą przetrwać nawet bardzo ciepły dzień. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził on sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami, jaglankę na mleku kokosowym z borówkami, wiosenną zupę warzywną i tosty z ricottą oraz truskawkami.

Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami 

Składniki:

  • 5 kolorowych pomidorków (różne odmiany),
    • sól i pieprz do smaku,
      • olej do smażenia,
        • około 20 listków czosnku niedźwiedziego (plus kilka do dekoracji),
          • 4 jajka,
            • świeże zioła - koperek, natka, kolendra ( po jednym pęczku),
              • mały kawałek parmezanu.
                Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
                Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
                Sadzone jajka z kolorowymi pomidorkami, czosnkiem niedźwiedzim i świeżymi ziołami
                Źródło: Ola Skorwon/East News

                Przygotowanie:

                Kolorowe pomidorki potnij na plastry o grubości około 2 cm, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z jednej strony, aż nabiorą złotego koloru. Obróć pomidorki na drugą stronę, dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i wbij jajka, po czym przykryj patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły, a żółtko pozostawało płynne. W misce przygotuj świeże zioła lekko posiekane lub nawet same liście. Jajka przełóż na półmisek, dodaj posiekane zioła i tarty parmezan. 

                Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą 

                Składniki:

                • 200 g kaszy jaglanej,
                  • 0,5 l mleka kokosowego,
                    • 100 g świeżych borówek,
                      • miód do smaku (opcjonalnie, w zależności od tego, jak słodkie będą borówki),
                        • borówki i jeżyny (po jednym małym opakowaniu),
                          • 50 g migdałów w płatkach,
                            • tabliczka gorzkiej czekolady,
                              • liście mięty do dekoracji.

                                Przygotowanie:

                                Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Następnie zalej wodą i gotuj, aż lekko spęcznieje (około 5 minut). Do garnka z wodą dodaj mleko kokosowe i gotuj całość na wolnym ogniu przez następnie 5 minut. Po tym czasie kasza powinna już być prawie gotowa, więc w ostatnim kroku dodaj do niej świeże borówki i miód. Kaszę mieszaj na małym ogniu, tak aby borówki nadały całości ładnego koloru. Porcję kaszy jaglanej z borówkami przełóż do miski, dodając całe i wcześniej umyte kawałki borówek i jeżyny. Na wierzch dodaj też odrobinę płatków migdałów i na koniec zetrzyj gorzką czekoladę na górę. 

                                Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
                                Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
                                Jaglanka na mleku kokosowym z borówkami, jeżyną i gorzką czekoladą
                                Źródło: Ola Skorwon/East News

                                Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 

                                Składniki:

                                • pęczek włoszczyzny,
                                  • pęczek botwinki,
                                    • listek laurowy oraz ziele angielskie (po 5 sztuk),
                                      • czerwone chili,
                                        • 5 ząbków czosnku,
                                          • bulion (opcjonalnie),
                                            • 500 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych,
                                              • świeża bagietka,
                                                • pesto bazyliowe.
                                                  Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
                                                  Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
                                                  Wiosenna zupa warzywna z pomidorkami i pesto bazyliowym 
                                                  Źródło: Ola Skorwon/East News

                                                  Przygotowanie:

                                                  Pęczek włoszczyzny i botwinki dokładnie umyj i zetrzyj na grubych oczkach (liście botwinki posiekaj). W garnku podsmaż warzywa, dodając do nich listek laurowy, ziele angielskie, czerwone chili i czosnek. Po przesmażeniu warzyw zalej je wodą lub rosołem (jeśli masz) i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj posiekane liście botwinki i obrane ze skóry pomidorki koktajlowe. Do miski nalej porcję zupy, dodaj łyżkę pesto bazyliowego i świeżą chrupiącą bagietkę.

                                                  Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu

                                                  Składniki:

                                                  • bagietka pszenna,
                                                    • 100 g masła,
                                                      • 50 ml miodu,
                                                        • 1 kg świeżych truskawek,
                                                          • 3 limonki,
                                                            • 200 ml syropu z kwiatów bzu,
                                                              • 500 g ricotty,
                                                                • sól i pieprz do smaku,
                                                                  • 2 cytryny,
                                                                    • pęczek mięty.
                                                                      Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
                                                                      Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
                                                                      Tosty z ricottą, truskawkami i syropem z kwiatów bzu
                                                                      Źródło: Ola Skorwon/East News

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Bagietkę pszenną posmaruj masłem i lekko polej miodem, a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla, aby się lekko spiekła. Truskawki potnij na ćwiartki i przełóż do miski, zetrzyj do nich skórkę z limonek i zalej syropem z kwiatów bzu. Wszystko dokładnie przemieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut, aby truskawki się macerowały. Ricottę przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, tartą skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Po wyjęciu tostów nałóż na nie warstwę ricotty, a następnie dodaj na wierzch macerowane truskawki.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana