Tosty na różne sposoby: z kurczakiem, łososie, bananem, i chałką Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje włoskie dania.
Marieta Marecka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta marecka odkryła możliwości tostów. To danie jest pyszne na słodko i wytrawnie. Sprawdź jej przepisy na Croque Madame z kurczakiem, koszyczki tostowe z łososiem i awokado, tosty z bananem w sosie karmelowym oraz na tosty francuskie z chałki z owocami.

Croque Madame z kurczakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 pajdy chleba, najlepiej wiejskiego, na zakwasie o dużych kromkach, grubość ok. 1 cm,
    • ok. 100-150 g sera Gruyere, Comte lub Ementaler (startego na grube wiórki),
      • pierś z kurczaka,
        • ½ szklanki stopionego masła,
          • łyżka masła,
            • łyżka mąki,
              • ok. 180 ml mleka,
                • sól, pieprz,
                  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
                    • jajo.

                      Opcjonalnie:

                      • łyżka słodkiej musztardy,
                        • wędzona papryka,
                          • duża szczypta pieprzu cayenne.

                            Do podania:

                            • miks sałat z vinegretem,
                              • świeży tymianek, listki pietruszki.

                                Sposób przygotowania:

                                Przygotowujemy beszamel, rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim mąkę, aż uzyskamy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Podgrzewamy sos ok. minuty aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem kajeńskim. Piersi z kurczaka kroimy w plastry ok. 7 mm, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.

                                Grillujemy kurczaka na lekko skropionej olejem patelni, tak by były soczyste w środku i ładnie przyrumienione zewnątrz. Wszystkie kromki pieczywa smarujemy łyżka sosu beszamel, układamy na plastry kurczaka i ser (część sera zostawiamy na później). Przykrywamy kanapki pozostawionymi kromkami z beszamelem. Lekko dociskamy, skrapiamy z obu stron stopionym masłem. Rozsmarowujemy ponownie beszamel, posypujemy pozostałym serem.

                                Przygotowane kanapki pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 12- 14 minut lub układamy na rozgrzanej patelni grillowej (wtedy wierzchu kanapek nie smarujemy beszamelem i nie obsypujemy serem). Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. żeliwnym garnkiem. Podpiekamy aż się zarumienią, ściągamy folię i garnek, odwracamy kromki na drugą stronę, smarujemy ją beszamelem, posypujemy serem i pieczemy do zrumienienia drugiej strony. Jeśli ser na wierzchu się nie roztopi warto całość wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika z włączoną górną grzałką.

                                W czasie gdy kanapki się pieką, na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jaja sadzone. Przypieczone kanapki dekorujemy jajem sadzonym, listkami ziół. Podajemy z lekką sałatką od razu po przyrządzeniu.

                                Koszyczki tostowe z łososiem i awokado - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 12 kromek pieczywa tostowego, pełnoziarnistego,
                                  • 2 jaja,
                                    • ok. 100 ml śmietany 30%,
                                      • 150 g wędzonego łososia,
                                        • 2 dojrzałe awokado,
                                          • łyżka marynowanego jalapeño,
                                            • duży pomidor,
                                              • ½ pęczka świeżej kolendry,
                                                • ½ pęczka naci pietruszki,
                                                  • szczypiorek,
                                                    • sól, pieprz,
                                                      • sok z 1/3 cytryny,
                                                        • ½ op. sera typu feta,
                                                          • masło,
                                                            • oliwa.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Formę do muffinek smarujemy masłem lub oliwą, kromki pieczywa lekko rozwałkowujemy ugniatając wałkiem. Wkładamy do zagłębień pieczywo tak by uformować koszyczek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. W misce łączymy jaja ze śmietanką, lekko doprawiając całość solą i pieprzem. Łososia i ser feta kroimy w drobne kawałki i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy po ok. 2 łyżki do koszyczka z pieczywa. Wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.

                                                              W tym czasie obieramy pomidora ze skórki, awokado rozgniatamy w misce. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę jalapenio i pomidora, poszatkowaną kolendrę i pietruszkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

                                                              Upieczone koszyczki przekładamy na talerz do serwowania, uzupełniamy sałatką z awokado, dekorujemy świeżym szczypiorkiem i serwujemy.

                                                              Tosty z bananem w sosie karmelowym - przepis krok po kroku

                                                              Składniki:

                                                              • 4 kromki pieczywa tostowego,
                                                                • 2 banany,
                                                                  • łyżka masła,
                                                                    • 2 łyżki śmietanki 30-36%,
                                                                      • 2 czubate łyżki cukru,
                                                                        • szczypta soli.

                                                                          Do podania:

                                                                          • 2 łyżki orzechów laskowych,
                                                                            • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Chleb tostujemy w tosterze. Rozpuszczamy cukier na suchej patelni, następnie ściągamy patelnię z gazu dodajemy masło, szczyptę soli i śmietankę, pozostawiamy na chwilę do rozpuszczenia masła, mieszamy energicznie i do gorącego sosu wkładamy banany przekrojone w plastry. Krótko podgrzewamy aż banan lekko zmięknie.

                                                                              Kromki podpieczonego pieczywa smarujemy serkiem, układamy na nich plastry bananów i dekorujemy pokrojonymi drobno, wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami. Serwujemy od razu.

                                                                              Tosty francuskie z chałki z owocami - przepis krok po kroku

                                                                              Składniki:

                                                                              • chałka,
                                                                                • 3-4 jaja,
                                                                                  • 3 łyżki śmietany 30%,
                                                                                    • ok. 150 ml mleka,
                                                                                      • 2 łyżki cukru brązowego,
                                                                                        • 1/2 łyżeczki cynamonu,
                                                                                          • mały słoiczek dżemu z pomarańczy,
                                                                                            • szczypta soli,
                                                                                              • masło.

                                                                                                Do podania:

                                                                                                • Świeże borówki,
                                                                                                  • truskawki,
                                                                                                    • cukier puder.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce łączymy jaja, sól, śmietankę i mleko. Formę do zapiekania smarujemy masłem, kromki pokrojonej chałki maczamy w masie jajecznej i układamy w formie najlepiej na zakładkę. Gdzie nie gdzie kładziemy łyżeczkę dżemu z pomarańczy, zalewamy całość resztą sosu jajecznego, posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min. aż całość pięknie się zarumieni.

                                                                                                      Serwujemy posypane świeżymi owocami i odrobiną cukru pudru.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                      Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana