Croque Madame z kurczakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 pajdy chleba, najlepiej wiejskiego, na zakwasie o dużych kromkach, grubość ok. 1 cm,
- ok. 100-150 g sera Gruyere, Comte lub Ementaler (startego na grube wiórki),
- pierś z kurczaka,
- ½ szklanki stopionego masła,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- ok. 180 ml mleka,
- sól, pieprz,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
- jajo.
Opcjonalnie:
- łyżka słodkiej musztardy,
- wędzona papryka,
- duża szczypta pieprzu cayenne.
Do podania:
- miks sałat z vinegretem,
- świeży tymianek, listki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy beszamel, rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim mąkę, aż uzyskamy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Podgrzewamy sos ok. minuty aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem kajeńskim. Piersi z kurczaka kroimy w plastry ok. 7 mm, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Grillujemy kurczaka na lekko skropionej olejem patelni, tak by były soczyste w środku i ładnie przyrumienione zewnątrz. Wszystkie kromki pieczywa smarujemy łyżka sosu beszamel, układamy na plastry kurczaka i ser (część sera zostawiamy na później). Przykrywamy kanapki pozostawionymi kromkami z beszamelem. Lekko dociskamy, skrapiamy z obu stron stopionym masłem. Rozsmarowujemy ponownie beszamel, posypujemy pozostałym serem.
Przygotowane kanapki pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 12- 14 minut lub układamy na rozgrzanej patelni grillowej (wtedy wierzchu kanapek nie smarujemy beszamelem i nie obsypujemy serem). Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. żeliwnym garnkiem. Podpiekamy aż się zarumienią, ściągamy folię i garnek, odwracamy kromki na drugą stronę, smarujemy ją beszamelem, posypujemy serem i pieczemy do zrumienienia drugiej strony. Jeśli ser na wierzchu się nie roztopi warto całość wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika z włączoną górną grzałką.
W czasie gdy kanapki się pieką, na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jaja sadzone. Przypieczone kanapki dekorujemy jajem sadzonym, listkami ziół. Podajemy z lekką sałatką od razu po przyrządzeniu.
Koszyczki tostowe z łososiem i awokado - przepis krok po kroku
Składniki:
- 12 kromek pieczywa tostowego, pełnoziarnistego,
- 2 jaja,
- ok. 100 ml śmietany 30%,
- 150 g wędzonego łososia,
- 2 dojrzałe awokado,
- łyżka marynowanego jalapeño,
- duży pomidor,
- ½ pęczka świeżej kolendry,
- ½ pęczka naci pietruszki,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- sok z 1/3 cytryny,
- ½ op. sera typu feta,
- masło,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Formę do muffinek smarujemy masłem lub oliwą, kromki pieczywa lekko rozwałkowujemy ugniatając wałkiem. Wkładamy do zagłębień pieczywo tak by uformować koszyczek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. W misce łączymy jaja ze śmietanką, lekko doprawiając całość solą i pieprzem. Łososia i ser feta kroimy w drobne kawałki i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy po ok. 2 łyżki do koszyczka z pieczywa. Wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.
W tym czasie obieramy pomidora ze skórki, awokado rozgniatamy w misce. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę jalapenio i pomidora, poszatkowaną kolendrę i pietruszkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Upieczone koszyczki przekładamy na talerz do serwowania, uzupełniamy sałatką z awokado, dekorujemy świeżym szczypiorkiem i serwujemy.
Tosty z bananem w sosie karmelowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 2 banany,
- łyżka masła,
- 2 łyżki śmietanki 30-36%,
- 2 czubate łyżki cukru,
- szczypta soli.
Do podania:
- 2 łyżki orzechów laskowych,
- 2 łyżki kremowego serka śmietankowego.
Sposób przygotowania:
Chleb tostujemy w tosterze. Rozpuszczamy cukier na suchej patelni, następnie ściągamy patelnię z gazu dodajemy masło, szczyptę soli i śmietankę, pozostawiamy na chwilę do rozpuszczenia masła, mieszamy energicznie i do gorącego sosu wkładamy banany przekrojone w plastry. Krótko podgrzewamy aż banan lekko zmięknie.
Kromki podpieczonego pieczywa smarujemy serkiem, układamy na nich plastry bananów i dekorujemy pokrojonymi drobno, wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami. Serwujemy od razu.
Tosty francuskie z chałki z owocami - przepis krok po kroku
Składniki:
- chałka,
- 3-4 jaja,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- ok. 150 ml mleka,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- mały słoiczek dżemu z pomarańczy,
- szczypta soli,
- masło.
Do podania:
- Świeże borówki,
- truskawki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce łączymy jaja, sól, śmietankę i mleko. Formę do zapiekania smarujemy masłem, kromki pokrojonej chałki maczamy w masie jajecznej i układamy w formie najlepiej na zakładkę. Gdzie nie gdzie kładziemy łyżeczkę dżemu z pomarańczy, zalewamy całość resztą sosu jajecznego, posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min. aż całość pięknie się zarumieni.
Serwujemy posypane świeżymi owocami i odrobiną cukru pudru.
Zobacz także:
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
- Znudziły Ci się zwykłe tosty? Sprawdź przepis na grzanki z leśnymi grzybami
- Danie na poprawę humoru: francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN