Tosty na różne sposoby: z kurczakiem, łososie, bananem, i chałką Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje włoskie dania.
Marieta Marecka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta marecka odkryła możliwości tostów. To danie jest pyszne na słodko i wytrawnie. Sprawdź jej przepisy na Croque Madame z kurczakiem, koszyczki tostowe z łososiem i awokado, tosty z bananem w sosie karmelowym oraz na tosty francuskie z chałki z owocami.

Croque Madame z kurczakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 pajdy chleba, najlepiej wiejskiego, na zakwasie o dużych kromkach, grubość ok. 1 cm,
  • ok. 100-150 g sera Gruyere, Comte lub Ementaler (startego na grube wiórki),
  • pierś z kurczaka,
  • ½ szklanki stopionego masła,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • ok. 180 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • jajo.

Opcjonalnie:

  • łyżka słodkiej musztardy,
  • wędzona papryka,
  • duża szczypta pieprzu cayenne.

Do podania:

  • miks sałat z vinegretem,
  • świeży tymianek, listki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel, rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim mąkę, aż uzyskamy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Podgrzewamy sos ok. minuty aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem kajeńskim. Piersi z kurczaka kroimy w plastry ok. 7 mm, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Grillujemy kurczaka na lekko skropionej olejem patelni, tak by były soczyste w środku i ładnie przyrumienione zewnątrz. Wszystkie kromki pieczywa smarujemy łyżka sosu beszamel, układamy na plastry kurczaka i ser (część sera zostawiamy na później). Przykrywamy kanapki pozostawionymi kromkami z beszamelem. Lekko dociskamy, skrapiamy z obu stron stopionym masłem. Rozsmarowujemy ponownie beszamel, posypujemy pozostałym serem.

Przygotowane kanapki pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 12- 14 minut lub układamy na rozgrzanej patelni grillowej (wtedy wierzchu kanapek nie smarujemy beszamelem i nie obsypujemy serem). Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. żeliwnym garnkiem. Podpiekamy aż się zarumienią, ściągamy folię i garnek, odwracamy kromki na drugą stronę, smarujemy ją beszamelem, posypujemy serem i pieczemy do zrumienienia drugiej strony. Jeśli ser na wierzchu się nie roztopi warto całość wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika z włączoną górną grzałką.

W czasie gdy kanapki się pieką, na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jaja sadzone. Przypieczone kanapki dekorujemy jajem sadzonym, listkami ziół. Podajemy z lekką sałatką od razu po przyrządzeniu.

Koszyczki tostowe z łososiem i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 12 kromek pieczywa tostowego, pełnoziarnistego,
  • 2 jaja,
  • ok. 100 ml śmietany 30%,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • łyżka marynowanego jalapeño,
  • duży pomidor,
  • ½ pęczka świeżej kolendry,
  • ½ pęczka naci pietruszki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1/3 cytryny,
  • ½ op. sera typu feta,
  • masło,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Formę do muffinek smarujemy masłem lub oliwą, kromki pieczywa lekko rozwałkowujemy ugniatając wałkiem. Wkładamy do zagłębień pieczywo tak by uformować koszyczek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. W misce łączymy jaja ze śmietanką, lekko doprawiając całość solą i pieprzem. Łososia i ser feta kroimy w drobne kawałki i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy po ok. 2 łyżki do koszyczka z pieczywa. Wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.

W tym czasie obieramy pomidora ze skórki, awokado rozgniatamy w misce. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę jalapenio i pomidora, poszatkowaną kolendrę i pietruszkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Upieczone koszyczki przekładamy na talerz do serwowania, uzupełniamy sałatką z awokado, dekorujemy świeżym szczypiorkiem i serwujemy.

Tosty z bananem w sosie karmelowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • 2 banany,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietanki 30-36%,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Chleb tostujemy w tosterze. Rozpuszczamy cukier na suchej patelni, następnie ściągamy patelnię z gazu dodajemy masło, szczyptę soli i śmietankę, pozostawiamy na chwilę do rozpuszczenia masła, mieszamy energicznie i do gorącego sosu wkładamy banany przekrojone w plastry. Krótko podgrzewamy aż banan lekko zmięknie.

Kromki podpieczonego pieczywa smarujemy serkiem, układamy na nich plastry bananów i dekorujemy pokrojonymi drobno, wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami. Serwujemy od razu.

Tosty francuskie z chałki z owocami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • chałka,
  • 3-4 jaja,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • ok. 150 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • mały słoiczek dżemu z pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • masło.

Do podania:

  • Świeże borówki,
  • truskawki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce łączymy jaja, sól, śmietankę i mleko. Formę do zapiekania smarujemy masłem, kromki pokrojonej chałki maczamy w masie jajecznej i układamy w formie najlepiej na zakładkę. Gdzie nie gdzie kładziemy łyżeczkę dżemu z pomarańczy, zalewamy całość resztą sosu jajecznego, posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min. aż całość pięknie się zarumieni.

Serwujemy posypane świeżymi owocami i odrobiną cukru pudru.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości