Tosty z leśnymi grzybami, pietruszką, serem owczym i tymiankiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5-6 kromek okrągłego chleba na zakwasie
- 5-6 prawdziwków – mogą być mrożone
- 5-6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera owczego dojrzewającego
- 2-3 łyżki masła
- 5 gałązek świeżego tymianku
- oliwa
Sposób przygotowania tostów z grzybami
- Kromki chleba posmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
- W tym czasie przygotuj grzyby. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj 2 łyżki oliwy i wyłóż grzyby.
- Smaż na sporej mocy palnika, do czasu, aż grzyby się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w cieniutkie plastry czosnek i szczyptę soli i smaż razem z grzybami jeszcze przez ok 2 minuty.
- Wyjmij grzanki z pieca, wyłóż na nie grzyby z patelni, pokrusz ser owczy i zapiekaj jeszcze przez 5-7 minut.
- Na gotowe grzanki wyłóż gałązki świeżego tymianku, oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Jogurtowe tosty z piekarnika - oryginalny przepis z TikToka
- Wiosenne pyszności: tosty ze szparagami, zapiekany ser z pomidorami i szczawiowa z marynowanym jajkiem
- Grzanka francuska – jak ją zrobić?
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News
podziel się: