Znudziły Ci się zwykłe tosty? Sprawdź przepis na grzanki z leśnymi grzybami

grzanki z leśnymi grzybami
Grzanki z leśnymi grzybami
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
Masz ochotę na tosty, ale znudziły Ci się zwykłe grzanki z serem? Mamy na to rozwiązanie! W kuchni Dzień Dobry TVN, Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu MasterChef, przygotowała fenomenalne tosty z leśnymi grzybami, pietruszką, serem owczym i tymiankiem. Sprawdź, jak je zrobić.

Tosty z leśnymi grzybami, pietruszką, serem owczym i tymiankiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5-6 kromek okrągłego chleba na zakwasie
    • 5-6 prawdziwków – mogą być mrożone
      • 5-6 pieczarek
        • 2 ząbki czosnku
          • 150 g sera owczego dojrzewającego
            • 2-3 łyżki masła
              • 5 gałązek świeżego tymianku
                • oliwa

                  Sposób przygotowania tostów z grzybami

                  1. Kromki chleba posmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
                    1. W tym czasie przygotuj grzyby. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj 2 łyżki oliwy i wyłóż grzyby.
                      1. Smaż na sporej mocy palnika, do czasu, aż grzyby się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w cieniutkie plastry czosnek i szczyptę soli i smaż razem z grzybami jeszcze przez ok 2 minuty.
                        1. Wyjmij grzanki z pieca, wyłóż na nie grzyby z patelni, pokrusz ser owczy i zapiekaj jeszcze przez 5-7 minut.
                          1. Na gotowe grzanki wyłóż gałązki świeżego tymianku, oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. 

                            Zobacz także:

                            Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                            Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości