Wiosenne pyszności: tosty ze szparagami, zapiekany ser z pomidorami i szczawiowa z marynowanym jajkiem

Źródło:
Piotr Kucharski
Grill & chill

Grillowe emocje nas nie opuszczają! Sezon wiosenno-letni to idealna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie pysznych dań i kulinarnych eksperymentów. Jak zrobić grillowane tosty z serem i szparagami, zapiekankę z pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz szczawiową z marynowanym jajkiem i serem? Sprawdź pyszne przepisy Piotra Kucharskiego.

Tosty z ubitą felladą i duszonymi szparagami

Składniki:

  • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
  • masło
  • opakowanie sera fellada
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz
Przepis Piotra Kucharskiego na tosty.
Tosty z ubitą felladą Przepis Piotra Kucharskiego na tosty. Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Sposób przygotowania:

  1. 1Kromki chleba posmaruj masłem i obsmaż przez chwilę na patelni na zloty kolor.
  2. 2Na tej samej patelni podsmaż szparaga na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  3. 3Ser pokrusz do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przy pomocy rózgi ubijaj, aby nadać kremowej konsystencji, w trakcie dolewaj oliwę z oliwek. Pod koniec dopraw tylko pieprzem.
  4. 4W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami octu.
  5. 5Gdy się zagotuje zrób wir w środku, jajko wybij do miseczki i wlej w wir.
  6. 6Pozwól żeby się ścięło i gotuj przez około 3-4 minuty.
  7. 7Chrupiące tosty posmaruj kremowym serem, nałóż szparagi, a na górę jajko.
  8. 8Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekanka z pomidorkami, suszonymi pomidorami i oliwkami 

Składniki:

  • opakowanie sera fellada
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonych dużych oliwek
  • słoik suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • pieprz
  • płatki chilli
  • (do podania) bagietka i sałaty
Zapiekanka z pomidorami według przepisu Piotra Kucharskiego.
Zapiekanka z pomidorami Zapiekanka z pomidorami według przepisu Piotra Kucharskiego. Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Sposób przygotowania:

  1. 1Na środku naczynia do zapiekania ułóż ser.
  2. 2Dookoła ułóż przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i oliwki.
  3. 3Czosnek i oregano posiekaj i wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, pieprzem i płatkami chilli. Polej tym po całości.
  4. 4Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Piecz około 20 minut.
  5. 5Podawaj z sałatką oraz bagietką.

Szczawiowa z marynowanym jajkiem i serem

Składniki na zupę:

  • mała cebula
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 2 pęczki listków szczawiu
  • sól i pieprz
  • 200 ml maślanki

Dodatki:

  • 1 kg małych ziemniaków do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie sera fellada
Zupa szczawiowa według przepisu Piotra Kucharskiego.
Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa według przepisu Piotra Kucharskiego. Źródło: Zapiekanka z pomidorami

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  • Ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Upiecz aż będą miękkie.
  • Jajka ugotuj na miękko, następnie bardzo szybko schłodź aby ich nie przygotować.
  • Następnie obierz i zalej sosem sojowym, posiekanym czosnkiem, octem i miodem.
  • Cebulę, por i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
  • Zalej wywarem i gotuj. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do zupy.
  • Gotuj, aż będą miękkie.
  • Dodaj posiekane liście szczawiu, pietruszkę i maślankę.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę aby szczaw nie stracił koloru.
  • Zmiksuj na gładką zupę.
  • Na talerzach ułóż marynowane jajko, pieczone ziemniaki. Zalej zupą i po wierzchu posyp serem.

Zobacz także:

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości