Komunijne ciasto z mango - przepis Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Jerzy Dudek
Jeśli potrzebujesz inspiracji na domowe przyjęcie komunijne, to warto sięgnąć do przepisów Bartka Boratyna, którymi podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić pyszne komunijne ciasto z mango?

Komunijne ciasto z mango

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
    • 135 g cukru,
      • 165 g mąki pszennej.

        Nadzienie mango:

        • 800 ml puree z mango (1 puszka),
          • 20 g żelatyny.

            Krem:

            • 250 g mascarpone,
              • 200 g śmietanki 36%,
                • 100 g białej czekolady.

                  Komunijne ciasto z mango – sposób przygotowania

                  1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i pieczemy biszkopt w foremce o średnicy 18 cm, w temp 170 st, na złoty kolor, ok 40 min.
                    1. Po wystudzeniu ubijamy krem z mascarpone i śmietanki. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Delikatnie łączymy ubity krem z czekoladą na gładka masę.
                      1. Puree z mango zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego rozpuszczona w zimnej wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
                        1. Z biszkoptu ściany górę, a następnie opcjonalnie nasączamy i wylewamy puree z mango. Wstawiamy do lodówki.
                          1. Na wierzch wykładamy przygotowany wcześniej krem z białej czekolady i odstawiamy na kilka godzin do stężenia. 6. Dekorujemy ulubionymi owocami.

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Bartek Boratyn

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana