Komunijne ciasto z mango
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 135 g cukru,
- 165 g mąki pszennej.
Nadzienie mango:
- 800 ml puree z mango (1 puszka),
- 20 g żelatyny.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- 100 g białej czekolady.
Komunijne ciasto z mango – sposób przygotowania
- Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i pieczemy biszkopt w foremce o średnicy 18 cm, w temp 170 st, na złoty kolor, ok 40 min.
- Po wystudzeniu ubijamy krem z mascarpone i śmietanki. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Delikatnie łączymy ubity krem z czekoladą na gładka masę.
- Puree z mango zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego rozpuszczona w zimnej wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Z biszkoptu ściany górę, a następnie opcjonalnie nasączamy i wylewamy puree z mango. Wstawiamy do lodówki.
- Na wierzch wykładamy przygotowany wcześniej krem z białej czekolady i odstawiamy na kilka godzin do stężenia. 6. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tort komunijny. Jak go zrobić samodzielnie? Przepis krok po kroku
- Koszt zorganizowania komunii to równowartość niewielkiego wesela. Ceny powalają
- Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: