Komunijne ciasto z mango - przepis Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Jerzy Dudek
Jeśli potrzebujesz inspiracji na domowe przyjęcie komunijne, to warto sięgnąć do przepisów Bartka Boratyna, którymi podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić pyszne komunijne ciasto z mango?

Komunijne ciasto z mango

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 135 g cukru,
  • 165 g mąki pszennej.

Nadzienie mango:

  • 800 ml puree z mango (1 puszka),
  • 20 g żelatyny.

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • 100 g białej czekolady.

Komunijne ciasto z mango – sposób przygotowania

  1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i pieczemy biszkopt w foremce o średnicy 18 cm, w temp 170 st, na złoty kolor, ok 40 min.
  2. Po wystudzeniu ubijamy krem z mascarpone i śmietanki. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Delikatnie łączymy ubity krem z czekoladą na gładka masę.
  3. Puree z mango zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego rozpuszczona w zimnej wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Z biszkoptu ściany górę, a następnie opcjonalnie nasączamy i wylewamy puree z mango. Wstawiamy do lodówki.
  5. Na wierzch wykładamy przygotowany wcześniej krem z białej czekolady i odstawiamy na kilka godzin do stężenia. 6. Dekorujemy ulubionymi owocami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości