Ciasto rabarbalove - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 g maślanki,
- 50 ml wody,
- 3 jajka,
- 120 g cukru,
- 600 g mąki pszennej tortowej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 100 g masła.
Składniki na masę migdałową:
- szklanka mielonych migdałów,
- jajko,
- 50 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g rabarbaru,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania ciasta rabarbalove
- Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast.
- Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotować masę migdałową. Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.
- Masę migdałową wyłożyć delikatnie na wyrośnięte ciasto, posypać po wierzchu pokrojonym na 1 cm kawałki rabarbarem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 35-40 minut.
Zobacz także:
- Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Rabarbar – uprawa. Praktyczne porady, jak uprawiać rabarbar
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska
podziel się: