Przepisy kulinarne

Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

Przepisy kulinarne

Jakub Kamiński/East News

Sezon na rabarbar trwa. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Kompot i ciasto to rabarbarowe klasyki, ale może warto skusić się również coś niestandardowego? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z rabarbarem zdradził Piotr Kucharski.

Sałatka z serem burratą i rabarbarem

Składniki na sałatkę z serem burratą i rabarbarem:

  • sok i skórka z pomarańczy
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łodygi rabarbaru
  • duża garść rukoli
  • 200 g truskawek
  • ser burrata
  • sól

Jak przygotować sałatkę z serem burratą i rabarbarem?

Truskawki i rabarbar pokroić w plasterki. Rabarbar zamarynować w świeżo mielonym pieprzu, soli, soku i skórce z pomarańczy. Odstawić na godzinę. Następnie dodać truskawki i rukolę, wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerz na nich ułożyć burratę.

Schab z rabarbarem i botwinką

Składniki na schab z rabarbarem i botwinką:

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 30 g brązowego cukru
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki botwinki
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Jak przygotować schab z rabarbarem i botwinką?

Czerwoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną botwinkę i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony rabarbar. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Dodać cukier i ocet. Poddusić jeszcze przez chwilę. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć schab z obu stron. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180°C i dopiec około 10 minut. Schab podawać z podduszona botwinką z rabarbarem.

Placek "Skubaniec"

Składniki na placek "Skubaniec":

  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki kakao
  • 160 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek

Jak przygotować placek "Skubaniec"?

Jajka rozdzielić. Z żółtek, mąki, połowy cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z części dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie trzy części zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować formę do tarty oraz ubić białka z reszta cukru. Jedną z jasnych części równo wyłożyć na natłuszczoną formę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaową część. Następnie wyłożyć pokrojonymi na kawałki rabarbarem. Wylać ubitą pianę z białek. Na wierzch poskubać kawałki trzeciej część ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45-50 min.

Gazowana rabarbarada

Składniki na gazowaną rabarbaradę:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 gałązki bazylii
  • 100 g cukru
  • 2 g drożdży

Jak przygotować gazowaną rabarbaradę?

Z rabarbaru i bazylii ugotować kompot. Odcedzić, dosłodzić i schłodzić. Jeszcze lekko ciepły kompot przelać do litrowej butelki i dodać drożdże. Zamknąć butelkę i wymieszać. Odstawić na blat kuchenny i zostawić do fermentacji. Co jakiś czas wypuszczać gaz. Po około 6-8 godzinach odstawić butelkę do lodówki.

Rabarbar - co warto o nim wiedzieć?

  • Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem, o czym mało kto wie.
  • W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego.
  • Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
  • Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.
  • Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
  • W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny

Roszponka: przepisy, właściwości, uprawa… i dużo więcej

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości