Sałatka z serem burratą i rabarbarem
Składniki na sałatkę z serem burratą i rabarbarem:
- sok i skórka z pomarańczy
- świeżo mielony pieprz
- 2 łodygi rabarbaru
- duża garść rukoli
- 200 g truskawek
- ser burrata
- sól
Jak przygotować sałatkę z serem burratą i rabarbarem?
Truskawki i rabarbar pokroić w plasterki. Rabarbar zamarynować w świeżo mielonym pieprzu, soli, soku i skórce z pomarańczy. Odstawić na godzinę. Następnie dodać truskawki i rukolę, wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerz na nich ułożyć burratę.
Schab z rabarbarem i botwinką
Składniki na schab z rabarbarem i botwinką:
- 2 kotlety schabowe z kością
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 30 g brązowego cukru
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 czerwone cebule
- 2 pęczki botwinki
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Jak przygotować schab z rabarbarem i botwinką?
Czerwoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną botwinkę i dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony rabarbar. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Dodać cukier i ocet. Poddusić jeszcze przez chwilę. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć schab z obu stron. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180°C i dopiec około 10 minut. Schab podawać z podduszona botwinką z rabarbarem.
Placek "Skubaniec"
Składniki na placek "Skubaniec":
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 500 g mąki pszennej
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki kakao
- 160 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
Jak przygotować placek "Skubaniec"?
Jajka rozdzielić. Z żółtek, mąki, połowy cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z części dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie trzy części zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować formę do tarty oraz ubić białka z reszta cukru. Jedną z jasnych części równo wyłożyć na natłuszczoną formę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaową część. Następnie wyłożyć pokrojonymi na kawałki rabarbarem. Wylać ubitą pianę z białek. Na wierzch poskubać kawałki trzeciej część ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45-50 min.
Gazowana rabarbarada
Składniki na gazowaną rabarbaradę:
- 300 g rabarbaru
- 2 gałązki bazylii
- 100 g cukru
- 2 g drożdży
Jak przygotować gazowaną rabarbaradę?
Z rabarbaru i bazylii ugotować kompot. Odcedzić, dosłodzić i schłodzić. Jeszcze lekko ciepły kompot przelać do litrowej butelki i dodać drożdże. Zamknąć butelkę i wymieszać. Odstawić na blat kuchenny i zostawić do fermentacji. Co jakiś czas wypuszczać gaz. Po około 6-8 godzinach odstawić butelkę do lodówki.
Rabarbar - co warto o nim wiedzieć?
- Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem, o czym mało kto wie.
- W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego.
- Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
- Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.
- Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
- W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę
Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny
Roszponka: przepisy, właściwości, uprawa… i dużo więcej
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Piotr Kucharski