Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny

chleb krojony
Emilija Manevska/Getty Images
Źródło: Moment RF
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.

Chleb z maszyny to znakomita alternatywa dla gotowych wypieków. Niektórzy szybko zniechęcają się do jego przygotowania, ponieważ nie wiedzą, jak znaleźć udający się przepis. Nic dziwnego, że nie chcesz kolejny raz próbować wyrabiać ciasta, żeby później wszystko wyrzucić, bo będzie po prostu niesmaczne. Warto poznać sposób, który pozwoli na przygotowanie chleba z łatwo dostępnych i niedrogich składników oraz bez konserwantów obecnych w większości produktów oferowanych na rynku. Poznaj kilka przepisów na chleb z maszyny przygotowany na zakwasie lub na drożdżach z dodatkiem różnego rodzaju mąki.

Chleb z maszyny – przepis podstawowy

W przepisie podstawowym używa się najprostszej, najpopularniejszej w polskich domach mąki tortowej. Jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta warto sprawdzić, jakie opcje wypiekania ma konkretny model automatu do wypiekania. W niektórych sprzętach istnieje specjalny program do pieczenia chleba, w innych może okazać się konieczne zastosowanie trybu "pizza" lub po prostu "ciasto". Najlepiej użyć trybu podstawowego, który pozwoli na równomiernie upieczenie się chleba.

Składniki na tradycyjny chleb:

  • 230 ml wody,
    • 500 g mąki pszennej,
      • 6 g suchych drożdży,
        • 1 jajko,
          • 1 łyżka oleju,
            • 1 łyżeczka soli,
              • szczypta cukru.

                Przygotowanie:

                1. Do maszyny wlej składniki mokre (wodę i olej), wbij jajko.
                  1. Dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i włóż drożdże.
                    1. Ustaw odpowiedni tryb na maszynie, wyrób ciasto i pozostaw do wypieku.
                      1. Gotowy chleb najlepiej jest kroić dopiero po ostudzeniu.

                        Kolejność dodawania poszczególnych składników jest niezwykle istotna i ma wpływ na efekt, w tym na smak chleba. Jeśli chcesz, według powyższych wskazówek możesz upiec również chleb bezglutenowy lub żytni – przepisy na nie znajdziesz poniżej.

                        Chleb z maszyny – na zakwasie czy na świeżych drożdżach?

                        Można znaleźć wiele informacji na temat tego, że chleb z maszyny na zakwasie może w ogóle się nie udać. W większości przypadków przyczyną jest po prostu zły przepis, który nie pozwala na wyrośnięcie chleba albo przyczynia się do powstawania zakalca. Jest wielu przeciwników robienia chleba na zakwasie w maszynie, którzy uważają, że taki sposób pieczenia może być wykorzystywany tylko podczas tradycyjnego wypiekania.

                        Natomiast chleb z maszyny przygotowany na świeżych drożdżach zazwyczaj wychodzi smaczny i znacznie trudniej popełnić jakiś błąd podczas jego przygotowywania. Wyrobione w ten sposób ciasto może mieć jednak posmak drożdży, będący dla niektórych na tyle silny, że nie będą w stanie zjeść nawet kromki wypieku. W tym przypadku również chodzi wyłącznie o to, aby znaleźć odpowiedni przepis, który zawsze się udaje. Warto przetestować oba sposoby na przygotowanie chleba.

                        Przepis na chleb na zakwasie:

                        • 1 szklanka wody wymieszana z łyżeczką soli i szczyptą cukru,
                          • 200 g aktywnego zakwasu,
                            • 250 g mąki żytniej,
                              • 200 g mąki pszennej.

                                Powyższe składniki wystarczy przełożyć do maszyny do wyrabiania ciasta, a następnie poczekać, aż chleb wyrośnie i włączyć odpowiedni program wypiekania.

                                Przepisy na chleb z maszyny

                                Chleb orkiszowy z maszyny

                                Składniki potrzebne do przygotowania chleba orkiszowego:

                                • 500 g mąki orkiszowej,
                                  • 300 ml przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej),
                                    • 25 ml mleka,
                                      • 1 łyżka oleju,
                                        • szczypta soli i cukru.

                                          Chleb kukurydziany z maszyny (wersja bezglutenowa)

                                          Użycie mąki kukurydzianej pozwala na stworzenie pysznego, bezglutenowego chleba.

                                          Składniki potrzebne do przygotowania chleba kukurydzianego:

                                          • 350 g mąki gryczanej,
                                            • 150 g mąki kukurydzianej,
                                              • 7 g suchych drożdży (pokruszonych),
                                                • 400 ml przegotowanej letniej wody,
                                                  • 3 łyżki masła,
                                                    • 1 łyżka soli.

                                                      Chleb pszenny z maszyny z dodatkami

                                                      Chleb pszenny, który przygotowuje się według przepisu podstawowego, można wzbogacić również ciekawymi dodatkami, np. ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy nawet bakaliami. Można użyć dowolnych proporcji i wykorzystać swoje ulubione nasiona, a nawet orzechy. Po wymieszaniu wszystkich użytych dodatków ich ilość powinna mieścić się między 50 a 70 gramów. Dzięki temu można urozmaicić tradycyjny chleb pieczony w maszynie, a przy tym nadal cieszyć się znanym, sprawdzonym smakiem.

                                                      Chleb razowy z maszyny

                                                      Składniki potrzebne do przygotowania chleba razowego:

                                                      • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
                                                        • 250 g mąki razowej,
                                                          • 10 g świeżych drożdży,
                                                            • 400–450 ml wody,
                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                • 1 łyżeczka soli,
                                                                  • szczypta cukru

                                                                    Polska pachnąca chlebem. Zobacz wideo.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości