Materiał promocyjny

Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova

Kuchnia – jak po maśle
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.

Tradycyjny irlandzki chleb z solonym masłem i wędzonym łososiem

Składniki na tradycyjny irlandzki chleb:

  • 250 g mąki pszennej
    • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 100 g płatków owsianych
        • łyżka stołowa sody
          • 25 g masła zwykłego
            • 500 ml maślanki
              • solone masło
                • plastry wędzonego łososia
                  • cream fraiche
                    • rukiew wodna
                      • cytryna

                        Jak przygotować tradycyjny chleb irlandzki?

                        1. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190 st. C.
                          1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, a następnie dodaj pokrojone masło i delikatnie wymieszaj, dodaj maślankę i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
                            1. Gdy ciasto będzie mieć zwartą strukturę wymieszaj je rękami i uformuj placek grubości około 3 cm, natnij z góry i umieść w garnku żaroodpornym lub żeliwnym.
                              1. Naczynie umieść w piekarniku na około 35-40 minut, pod koniec pieczenia ciasto można odwrócić do góry dnem na kilka minut.
                                1. Po wyjęciu chleba z piekarnika, ułóż go na kratkę i poczekaj, aż przestygnie.
                                  1. Kromkę chleba posmaruj solonym masłem, nałóż cream fraiche i plastry wędzonego łososia.
                                    1. Kromkę udekoruj rukwią wodną i skrop sokiem z cytryny.

                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      Warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi

                                      Składniki na warzywne danie jednogarnkowe:

                                      • 20 ml oleju do smażenia
                                        • 200 g młodej marchwi
                                          • korzeń selera
                                            • 2 słodkie bataty
                                              • 2 pory
                                                • 5 ząbków czosnku
                                                  • 50 g mąki pszennej
                                                    • 0,5 l bulionu warzywnego
                                                      • 200 g białej fasolki
                                                        • 200 g czerwonej fasolki
                                                          • zielona cukinia
                                                            • 50 g musztardy francuskiej
                                                              • 100 g liści młodego szpinaku
                                                                • po 100 g natka pietruszki, rozmarynu i estragonu

                                                                  Składniki na kluski serowe:

                                                                  • 150 g mąki pszennej
                                                                    • 75 g zimnego masła
                                                                      • 150 sera cheddar
                                                                        • pęczek natki pietruszki

                                                                          Jak przygotować warzywne danie jednogarnkowe z kluskami serowymi:

                                                                          1. W rondelku zagrzej olej do smażenia, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i smaż na złoty kolor, dodaj mąkę pszenną i całość podlej bulionem warzywnym.
                                                                            1. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną fasolkę białą i czerwoną, pokrojoną cukinię, musztardę francuską, liście młodego szpinaku i posiekane zioła.
                                                                              1. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj do niej pokrojone masło.
                                                                                1. Utrzyj w rękach mąkę z masłem i stopniowo dodaj ser tarty na grubych oczkach. Do masy doda posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli.
                                                                                  1. Uformuj kulki i wrzuć na koniec do gotującego się "gulaszu" warzywnego i przykryj pokrywką na kilka minut.
                                                                                    1. Gotowe danie jednogarnkowe razem z serowymi kluskami podawaj na stół.

                                                                                      Beza Pavlova z czekoladą i masłem orzechowym

                                                                                      Składniki na bezę Pavlova:

                                                                                      • 6 białek z jajek
                                                                                        • 400 g cukru
                                                                                          • 3 łyżki mąki kukurydzianej
                                                                                            • 150 g ciemnej czekolady

                                                                                              Składniki na krem czekoladowy:

                                                                                              • 100 ml mleka 3,2 proc.
                                                                                                • 150 ml ubitej śmietany
                                                                                                  • 3 żółtka
                                                                                                    • 75 g cukru zwykłego
                                                                                                      • 200 g ciemnej czekolady
                                                                                                        • 100 g masła zwykłego

                                                                                                          Składniki na masło orzechowe:

                                                                                                          • 100 g białej czekolady
                                                                                                            • 100 g masła
                                                                                                              • 50 g prażonych orzechów
                                                                                                                • 25 g słonego masła
                                                                                                                  • 250 ml śmietany

                                                                                                                    Jak przygotować bezę?

                                                                                                                    1. W misce ubij za pomocą miksera białka, dodając do niech stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i zwarta doda mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
                                                                                                                      1. Bezę ułóż na pergaminie w okrągły kształt i polej w różne miejsca rozpuszczoną ciemną czekoladą. Wstaw do piekarnika na godzinę do temp. 130 st. C.
                                                                                                                        1. Po wysuszeniu bezy odłóż na kratkę, aby ostygła.

                                                                                                                          Jak przygotować krem czekoladowy?

                                                                                                                          1. W małym rondelku zagotuj mleko i śmietanę.
                                                                                                                            1. Ubij żółtka i cukier razem w misce na gładką masę.
                                                                                                                              1. Wlej gorącą śmietanę z mlekiem stałym strumieniem, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
                                                                                                                                1. Masę znów wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
                                                                                                                                  1. Umieść ciemną czekoladę w dużej misce i przelej do niej gorący krem przez drobne sitko, mieszaj aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
                                                                                                                                    1. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie dodaj masło i zmiksuj blenderem ręcznym, aż będzie gładkie i świecące.
                                                                                                                                      1. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu, gdy będzie potrzebny.

                                                                                                                                        Jak przygotować masło orzechowe?

                                                                                                                                        1. Rozpuść białą czekoladę, masło zwykłe, masło słone, prażone orzechowy i 50 ml śmietanki w małym rondelku na małym ogniu, mieszając aż będzie gładka masa.
                                                                                                                                          1. Przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
                                                                                                                                            1. Ubij pozostałą śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj masło orzechowe aż będzie gęste i zbite.

                                                                                                                                              Jak przygotować bezę Pavlova?

                                                                                                                                              Jeden spód bezy posmaruj masłem orzechowym i kremem czekoladowy, przykryj drugim płatem bezy. Na wierzchu drugiego plastra znów nałóż masło orzechowe, a później krem czekoladowy. Bezę udekoruj świeżymi ciemnymi owocami, kawałkami czekolady i prażonymi orzechami.

                                                                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                              Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej

                                                                                                                                              Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

                                                                                                                                              Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości