Materiał promocyjny

Łosoś z sosem cytrynowym, biscotti al vino i inne maślane przysmaki. Oto sprawdzone przepisy

Niedzielny obiad z włoską nutą
Maślane dania na słono i słodko przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti. Finalista programu "MasterChef" zdradził swoje przepisy na łososia z sosem cytrynowym, zapiekankę z kalafiorem rzymskim i boczkiem, risotto z burakiem, a także biscotti al vino.

Łosoś w maśle z sosem cytrynowym

Składniki na łososia z sosem cytrynowym:

  • 600 g łososia
  • 600 g masła
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • imbir
  • jałowiec
  • orzechy laskowe

Sos:

  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • natka pietruszki
  • łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować łososia z sosem cytrynowym:

  1. Aby zrobić sos, dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj je na wysokich obrotach. W rondelku rozpuść masło, dodaj świeże zioła, a następnie wyczyszczony filet z łososia. Masło musi mieć około 60-70 st. C. Temperaturę warto zmierzyć termometrem kuchennym.
  2. Po 20 minutach wyciągnij łososia, przypraw go solą i pieprzem, i smaż go przez kilka sekund z obu stron na gorącej patelni.
  3. Podaj na talerzu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i udekoruj świeżymi ziołami.

Tomasz Urbanek/East News

Zapiekanka z kalafiorem rzymskim i boczkiem

Składniki na zapiekankę:

  • 320 g makaronu fusilli
  • 700 g kalafiora rzymskiego
  • 400 g pancetty
  • 100 g parmezanu
  • 100 g pecorino toscano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Beszamel:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 g mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować zapiekankę:

  1. Ugotuj makaron al dente. Umyj rzymskiego kalafiora, pokrój go i ugotuj w gorącej wodzie, aż będzie al dente. Pancettę usmaż do chrupkości na patelni na średnio niskim ogniu. Odcedź makaron i wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Dodaj połowę startego parmezanu i starte pecorino toscano. Połącz beszamelem i pozostałym serem. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 200 st. C.
  2. Aby zrobić beszamel, w rondelku rozpuść masło, dodaj całą mąkę. Gotuj i mieszaj przez 1-2 minuty. Dolewaj po trochu mleko, mieszając cały czas. Gotuj do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Przypraw solą i gałką muszkatołową.

Tomasz Urbanek/East News

Risotto z burakiem

Składniki na risotto z burakiem:

  • 320 g ryżu do risotto
  • 260 g buraków ugotowanych
  • 1 l wody
  • tymianek
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 100 g jogurtu greckiego
  • szalotka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Jak przygotować risotto z burakiem:

  1. Ugotuj w rondelku wodę. Zblenduj buraki z odrobinką wody. Zostaw kawałek buraka pokrojonego w kostkę - przyda się do dekoracji.
  2. Posiekaj szalotkę i zeszklij ją w rondelku na oliwie. Dodaj ryż i smaż, aż się stanie lekko przezroczysty. Dolej białe wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Dolewaj po trochu gorącą wodę, cały czas mieszając. Gdy odparuje, to dolej następną chochlę. Po 10 minutach dodaj krem z buraków. Przypraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze 5 minut. Jeżeli risotto będzie zbyt suche, dolej gorącej wody. Po kolejnych 5 minutach wyłącz palnik. Dodaj masło i parmezan. Wymieszaj.
  3. Udekoruj jogurtem, tymiankiem i kostkami buraka.

Tomasz Urbanek/East News

Biscotti al vino

Składniki na biscotti al vino:

  • olej rzepakowy
  • 50 g masła
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • łyżka ziaren anyżu
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier do dekoracji

Jak przygotować biscotti al vino:

  1. Ziarna anyżu namocz w winie i odstaw.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj. Dodaj olej, masło rozpuszczone i wino (razem z ziarnami). Wyrób ręcznie ciasto. Jak będzie miało jednolitą masę, wykrój kawałek, zroluj na "kiełbasę" i zrób z tego "donata". Powtórz tę czynność aż do wykorzystania całego ciasta.
  3. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 st. C. Wyciągnij, odczekaj 5 minut i obtocz je w cukrze.

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Ciasteczka musowe, tort oraz makaroniki, czyli słodkie dzieła sztuki z Instagrama. Poznaj przepisy Julii Jackiewicz

Ania Starmach i jej czekoladowy deser na Dzień Mężczyzn. Poznaj niezwykły przepis

Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Matteo Brunetti

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości