Łosoś w maśle z sosem cytrynowym
Składniki na łososia z sosem cytrynowym:
- 600 g łososia
- 600 g masła
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- imbir
- jałowiec
- orzechy laskowe
Sos:
- cytryna
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- natka pietruszki
- łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Jak przygotować łososia z sosem cytrynowym:
- Aby zrobić sos, dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj je na wysokich obrotach. W rondelku rozpuść masło, dodaj świeże zioła, a następnie wyczyszczony filet z łososia. Masło musi mieć około 60-70 st. C. Temperaturę warto zmierzyć termometrem kuchennym.
- Po 20 minutach wyciągnij łososia, przypraw go solą i pieprzem, i smaż go przez kilka sekund z obu stron na gorącej patelni.
- Podaj na talerzu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i udekoruj świeżymi ziołami.
Tomasz Urbanek/East News
Zapiekanka z kalafiorem rzymskim i boczkiem
Składniki na zapiekankę:
- 320 g makaronu fusilli
- 700 g kalafiora rzymskiego
- 400 g pancetty
- 100 g parmezanu
- 100 g pecorino toscano
- sól
- pieprz
- oliwa
Beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 g mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
Jak przygotować zapiekankę:
- Ugotuj makaron al dente. Umyj rzymskiego kalafiora, pokrój go i ugotuj w gorącej wodzie, aż będzie al dente. Pancettę usmaż do chrupkości na patelni na średnio niskim ogniu. Odcedź makaron i wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Dodaj połowę startego parmezanu i starte pecorino toscano. Połącz beszamelem i pozostałym serem. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 200 st. C.
- Aby zrobić beszamel, w rondelku rozpuść masło, dodaj całą mąkę. Gotuj i mieszaj przez 1-2 minuty. Dolewaj po trochu mleko, mieszając cały czas. Gotuj do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Przypraw solą i gałką muszkatołową.
Tomasz Urbanek/East News
Risotto z burakiem
Składniki na risotto z burakiem:
- 320 g ryżu do risotto
- 260 g buraków ugotowanych
- 1 l wody
- tymianek
- 50 g masła
- 50 g parmezanu
- 100 g jogurtu greckiego
- szalotka
- sól
- pieprz
- oliwa
Jak przygotować risotto z burakiem:
- Ugotuj w rondelku wodę. Zblenduj buraki z odrobinką wody. Zostaw kawałek buraka pokrojonego w kostkę - przyda się do dekoracji.
- Posiekaj szalotkę i zeszklij ją w rondelku na oliwie. Dodaj ryż i smaż, aż się stanie lekko przezroczysty. Dolej białe wino i poczekaj aż alkohol odparuje. Dolewaj po trochu gorącą wodę, cały czas mieszając. Gdy odparuje, to dolej następną chochlę. Po 10 minutach dodaj krem z buraków. Przypraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze 5 minut. Jeżeli risotto będzie zbyt suche, dolej gorącej wody. Po kolejnych 5 minutach wyłącz palnik. Dodaj masło i parmezan. Wymieszaj.
- Udekoruj jogurtem, tymiankiem i kostkami buraka.
Tomasz Urbanek/East News
Biscotti al vino
Składniki na biscotti al vino:
- olej rzepakowy
- 50 g masła
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- łyżka ziaren anyżu
- 8 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier do dekoracji
Jak przygotować biscotti al vino:
- Ziarna anyżu namocz w winie i odstaw.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj. Dodaj olej, masło rozpuszczone i wino (razem z ziarnami). Wyrób ręcznie ciasto. Jak będzie miało jednolitą masę, wykrój kawałek, zroluj na "kiełbasę" i zrób z tego "donata". Powtórz tę czynność aż do wykorzystania całego ciasta.
- Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 st. C. Wyciągnij, odczekaj 5 minut i obtocz je w cukrze.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Ania Starmach i jej czekoladowy deser na Dzień Mężczyzn. Poznaj niezwykły przepis
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Matteo Brunetti
Materiał promocyjny
podziel się: