Chrupiąca kaszanka na kapuście kiszonej z konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki na kaszankę (4 porcje)
- 4 szt. kaszanki (kiełbasa)
- 1 szk. panierka panco 1
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,8 kg kiszonej kapusty
- 2 białe cebule
- 0,2 kg boczku wędzonego
- łyżka masła
- 4 czerwone cebule
- 2 szk. czerwonego wina
- sól, pieprz, cukier do smaku
Jak przyrządzić kaszankę?
- Kaszankę oczyść z błony i umocz w jajku z dodatkiem mąki oraz panierce panko, czynność tę powtórz dwukrotnie.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż boczek wraz z cebulą, następnie dodaj ugotowaną na miękko kiszoną kapustę, całość dopraw solą i pieprzem.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka, zalej winem, dodaj cukru i soli. Gotuj powoli pod przykryciem do powstania konsystencji konfitury
- Panierowaną kaszankę smaż głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, przełóż na kapustę i udekoruj konfiturą.
Stek wołowy z zieloną fasolką, ziemniakami i sosem pieprzowym
Składniki na stek wołowy (4 porcje)
- stek wołowy około 200 g - 4 szt. (polędwica, rostbef, antrykot)
- 2 łyżki masła 82%
- 0,5 kg zielonej fasolki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 6 ząbków czosnku
- 0,2 kg pomidorków koktajlowych
- 0,6 kg młodych ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- cebula
- 2 łyżki pieprzu zielonego
- 0,3 l śmietanki 32%
- sól morska, pieprz do smaku
Jak przygotować stek?
- Mięso dopraw solą, smaż na bardzo rozgrzanej patelni obracając je regularnie, co 10 sekund, w razie konieczności dodaj odrobinę oleju. Pod koniec smażenia dodaj surowe masło i podlewaj steka regularnie pieniącym się masłem.
- Pod koniec smażenia dodaj ugotowane ziemniaki i rozmaryn, stek przed podaniem powinien odczekać ok. 2 minut na czystym ręczniku papierowym.
- W osobnym naczyniu rozgrzać klarowane masło, podsmaż czosnek i dodaj fasolkę zieloną. Całość smaż na chrupko, dopraw solą pieprzem i dorzuć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Na patelni od smażenia mięsa podsmaż cebulę, dodaj zielony pieprz, białe wino, śmietankę. Całość gotuj do konsystencji sosu, dopraw do smaku.
- Steka podawaj z ziemniakami i fasolką polanego sosem pieprzowym.
Pieczone żeberka w domowym sosie BBQ i sałatką Coleslaw
Składniki na żeberka (4 porcje)
- żeberka wieprzowe 2 kg
- sól kamienna 20 g
Składniki na sos BBQ
- cebula
- 10 wędzonych śliwek
- 2 kieliszki Whisky
- 1 szklanka coli
- 200 g ketchupu
Składniki na sałatkę Coleslaw:
- 0,5 kg białek kapusty
- marchewka
- 3 łyżki majonezu
- sok z jednej cytryny
- cukier, sól do smaku
Jak przygotować żeberka z sosem BBQ i sałatką Coleslaw?
- Żeberka oczyść z błonek i dopraw solą, pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin.
- Przygotuj sos BBQ - w rozgrzanym garnku podsmaż na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj namoczone wędzone śliwki, całość podsmaż dodaj whisky i colę. Kiedy 3/4 płynu odparuje, całość zmiksuj na konsystencję gładkiego puree, po wystygnięciu połącz z ketchupem.
- Przyprawione żeberka wysmaruj dokładnie sosem, przełóż do rękawa do pieczenia i piecz do miękkości temperaturze 170 st. C, przed podaniem staranie oblej sosem BBQ.
- Kapustę pokrój na średniej wielkości paski, następnie dodaj sól, cukier, cytrynę i odstaw na 10 minut. Przed podaniem dodaj majonez, świeżo tartą marchewkę, możesz dodać pietruszkę lub kolendrę
- Żeberka podawaj z frytkami i Coleslawem.
Brownie czekoladowe z solonym karmelem, orzechami podane z lodami waniliowymi
Składniki na brownie (na foremkę: 20cm x 20cm)
- 0,125 kg masła
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 80 g orzechów ziemnych
Słony karmel
- 100 g cukru
- łyżeczka soli
- 1 l lodów waniliowych
Jak przygotować brownie?
- Rozgrzej cukier na patelni, dodaj sól i doprowadź do karmelu. Wylej na papier do pieczenia, ostudź i pokrusz za pomocą noża.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj czekoladę, całość wymieszaj na jednolitą konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jajka i kakao, a na końcu dodaj przesianą mąkę, pokruszony karmel i orzechy.
- Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 20 minut w temperaturze 170 st. C do momentu, aż masa będzie wilgotna, a nie surowa. Podawaj wystudzone z lodami waniliowymi.
Zobacz też:
Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Tomasz Grabski
podziel się: