Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

Wszystko, czego pragną mężczyźni w kuchni
Z okazji Dnia Mężczyzny w naszym programie królują mięsne, męskie przysmaki. Będzie więc chrupiąca kaszanka na kapuście kiszonej, stek wołowy z zieloną fasolką oraz pieczone żeberka w domowym sosie BBQ, a na deser coś słodkiego, czyli czekoladowe brownie. Oto sprawdzone przepisy szefa kuchni Tomasz Grabskiego.

Chrupiąca kaszanka na kapuście kiszonej z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki na kaszankę (4 porcje)

  • 4 szt. kaszanki (kiełbasa)
    • 1 szk. panierka panco 1
      • 2 jajka
        • 2 łyżki mąki pszennej
          • 0,8 kg kiszonej kapusty
            • 2 białe cebule
              • 0,2 kg boczku wędzonego
                • łyżka masła
                  • 4 czerwone cebule
                    • 2 szk. czerwonego wina
                      • sól, pieprz, cukier do smaku

                        Jak przyrządzić kaszankę?

                        1. Kaszankę oczyść z błony i umocz w jajku z dodatkiem mąki oraz panierce panko, czynność tę powtórz dwukrotnie.
                          1. W garnku rozgrzej masło i podsmaż boczek wraz z cebulą, następnie dodaj ugotowaną na miękko kiszoną kapustę, całość dopraw solą i pieprzem.
                            1. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, zalej winem, dodaj cukru i soli. Gotuj powoli pod przykryciem do powstania konsystencji konfitury
                              1. Panierowaną kaszankę smaż głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, przełóż na kapustę i udekoruj konfiturą.

                                Stek wołowy z zieloną fasolką, ziemniakami i sosem pieprzowym

                                Składniki na stek wołowy (4 porcje)

                                • stek wołowy około 200 g - 4 szt. (polędwica, rostbef, antrykot)
                                  • 2 łyżki masła 82%
                                    • 0,5 kg zielonej fasolki
                                      • 2 łyżki klarowanego masła
                                        • 6 ząbków czosnku
                                          • 0,2 kg pomidorków koktajlowych
                                            • 0,6 kg młodych ziemniaków
                                              • gałązka rozmarynu
                                                • cebula
                                                  • 2 łyżki pieprzu zielonego
                                                    • 0,3 l śmietanki 32%
                                                      • sól morska, pieprz do smaku

                                                        Jak przygotować stek?

                                                        1. Mięso dopraw solą, smaż na bardzo rozgrzanej patelni obracając je regularnie, co 10 sekund, w razie konieczności dodaj odrobinę oleju. Pod koniec smażenia dodaj surowe masło i podlewaj steka regularnie pieniącym się masłem.
                                                          1. Pod koniec smażenia dodaj ugotowane ziemniaki i rozmaryn, stek przed podaniem powinien odczekać ok. 2 minut na czystym ręczniku papierowym.
                                                            1. W osobnym naczyniu rozgrzać klarowane masło, podsmaż czosnek i dodaj fasolkę zieloną. Całość smaż na chrupko, dopraw solą pieprzem i dorzuć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
                                                              1. Na patelni od smażenia mięsa podsmaż cebulę, dodaj zielony pieprz, białe wino, śmietankę. Całość gotuj do konsystencji sosu, dopraw do smaku.
                                                                1. Steka podawaj z ziemniakami i fasolką polanego sosem pieprzowym.

                                                                  Pieczone żeberka w domowym sosie BBQ i sałatką Coleslaw

                                                                  Składniki na żeberka (4 porcje)

                                                                  • żeberka wieprzowe 2 kg
                                                                    • sól kamienna 20 g

                                                                      Składniki na sos BBQ

                                                                      • cebula
                                                                        • 10 wędzonych śliwek
                                                                          • 2 kieliszki Whisky
                                                                            • 1 szklanka coli
                                                                              • 200 g ketchupu

                                                                                Składniki na sałatkę Coleslaw:

                                                                                • 0,5 kg białek kapusty
                                                                                  • marchewka
                                                                                    • 3 łyżki majonezu
                                                                                      • sok z jednej cytryny
                                                                                        • cukier, sól do smaku

                                                                                          Jak przygotować żeberka z sosem BBQ i sałatką Coleslaw?

                                                                                          1. Żeberka oczyść z błonek i dopraw solą, pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin.
                                                                                            1. Przygotuj sos BBQ - w rozgrzanym garnku podsmaż na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj namoczone wędzone śliwki, całość podsmaż dodaj whisky i colę. Kiedy 3/4 płynu odparuje, całość zmiksuj na konsystencję gładkiego puree, po wystygnięciu połącz z ketchupem.
                                                                                              1. Przyprawione żeberka wysmaruj dokładnie sosem, przełóż do rękawa do pieczenia i piecz do miękkości temperaturze 170 st. C, przed podaniem staranie oblej sosem BBQ.
                                                                                                1. Kapustę pokrój na średniej wielkości paski, następnie dodaj sól, cukier, cytrynę i odstaw na 10 minut. Przed podaniem dodaj majonez, świeżo tartą marchewkę, możesz dodać pietruszkę lub kolendrę
                                                                                                  1. Żeberka podawaj z frytkami i Coleslawem.

                                                                                                    Brownie czekoladowe z solonym karmelem, orzechami podane z lodami waniliowymi

                                                                                                    Składniki na brownie (na foremkę: 20cm x 20cm)

                                                                                                    • 0,125 kg masła
                                                                                                      • 50 g czekolady mlecznej
                                                                                                        • 100 g czekolady gorzkiej
                                                                                                          • 3 jajka
                                                                                                            • 250 g cukru
                                                                                                              • 120 g mąki pszennej
                                                                                                                • 50 g kakao
                                                                                                                  • 80 g orzechów ziemnych

                                                                                                                    Słony karmel

                                                                                                                    • 100 g cukru
                                                                                                                      • łyżeczka soli
                                                                                                                        • 1 l lodów waniliowych

                                                                                                                          Jak przygotować brownie?

                                                                                                                          1. Rozgrzej cukier na patelni, dodaj sól i doprowadź do karmelu. Wylej na papier do pieczenia, ostudź i pokrusz za pomocą noża.
                                                                                                                            1. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj czekoladę, całość wymieszaj na jednolitą konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jajka i kakao, a na końcu dodaj przesianą mąkę, pokruszony karmel i orzechy.
                                                                                                                              1. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 20 minut w temperaturze 170 st. C do momentu, aż masa będzie wilgotna, a nie surowa. Podawaj wystudzone z lodami waniliowymi.

                                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                                Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

                                                                                                                                Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

                                                                                                                                Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

                                                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                Źródło: Tomasz Grabski

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości