W kuchni Dzień Dobry TVN - Sławek Szelc, kucharz i juror konkursów kulinarnych kół gospodyń wiejskich, który od lat jeździ z Rafałem Sonikiem na Dakar jako kucharz i zaopatrzeniowiec. Poznajcie jego przepisy na żeberka duszone w kapuście w sosie borowikowym i zupę trzykolorową.
Żeberka natrzeć przyprawami( czosnek, kminek, papryka słodka, sól, pieprz) odstawić na minimum 1 godz. W temperaturze pokojowej. Następnie zapiec w rondlu w temperaturze 160 przez ok. 1,5 godz. Kapustę wybierać luźną wyciąć głąba zagotować i wyciągać liście jak na gołąbki. Zapieczone żeberka wyciągnąć, na ciepło usunąć kości i poporcjować na kawałki ok. 8-10 dkg. Zawinąć ciasno w 2 liście kapusty, koniec liścia zgiąć pod spód i ułożyć na dnie płaskiego rondla. Całość zalać rzadkim sosem z borowików
Na zeszkloną na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę wrzucamy oczyszczone i osuszone grubo pokrojone borowiki i dusimy. Doprawiamy do smaku i zaciągamy śmietanką 30%.
Takim sosem zalewamy przygotowane żeberka i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160
Przygotowujemy wywar z włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka, cebula). Następnie w małej ilości wody oddzielnie gotujemy dynię pokrojoną w kostkę, brokuła i całe pomidorki. Do pomidorów dodajemy 1 łyżkę masła. Podczas gotowania warzyw przygotowujemy zasmażkę drugiego stopnia lekko złotą z masła i mąki( 3 czubate łyżki mąki i pół kostki masła). Gdy warzywa są miękkie dolewamy wywar do każdej z osobna i blend ujemy następnie dodajemy wcześniej przygotowana zasmażkę i oddzielnie przyprawiamy.
Pomidorowa: koncentrat pomidorowy, świeża bazylia, sól i pieprz do smaku, koperek
Wszystkie oddzielnie zmiksowane zupy podbijamy 30% śmietanką i wylewamy równolegle na talerz. Konsystencja zup powinna być gęstej śmietany. Na środek talerza dajemy łyżkę jogurtu greckiego i zdobimy szafranem
Gotowane ziemniaki puree
Ziemniaki wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Po zagotowaniu przykręcić do wolnego gotowania. Po ugotowaniu odcedzić odparować i utłuc energicznie ubijając tłuczkiem dodając masło i koperek.