Dynia to źródło błonnika, który wspomaga przemianę materii i pobudza trawienie, dodatkowo wiąże toksyny i pomaga w ich odprowadzeniu z organizmu. Sok z dyni polecany jest osobom, które chcą przeprowadzić detoks. Inne właściwości zdrowotne takiego soku to: zapobieganie kamicy żółciowej, oczyszczanie wątroby, działanie regeneracyjne i antyrakowe.
Przepis na sok z dyni
Sok z surowej dyni warto pić podczas stosowania długiej farmakologii, antybiotykoterapii czy podczas chemioterapii . Polecany jest osobom na diecie, odchudzającym się, szukającym sposobu na oczyszczenie organizmu z toksyn. Soki z dyni pomagają eliminować nadmiar wody z organizmu, działają moczopędnie, wspierają układ odpornościowy . Jak go przygotować i z czym łączyć to warzywo? Aby zwielokrotnić wartości odżywcze soku, warto przyrządzić sok dwuskładnikowy, np.: z dyni i marchewki.
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g dyni,
- 2 marchewki,
- 250 ml wody mineralnej.
Przygotowanie:
1. Dynię i marchewkę obierz. Z dyni usuń pestki.
2. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Składniki przełóż do garnka, wlej wodę, postaw na małym ogniu.
4. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Pozostaw do wystygnięcia i zblenduj.
6. Masę przecedź przez sitko lub gazę.
Do wykonania soku z surowej dyni potrzebujemy sokowirówki . Możemy dodać także jabłka.
Składniki (na 2–3 porcje):
- ½ dyni,
- 3 jabłka,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka startego imbiru.
Przygotowanie:
1. Dynię umyj i obierz ze skóry, a następnie wydrąż miąższ i usuń pestki.
2. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
3. Warzywa przepuść przez sokowirówkę. Połącz z wyciśniętym sokiem z limonki.
4. Zetrzyj imbir i dodaj do soku.
5. Wymieszaj całość, a sok podawaj schłodzony.
Jak przygotować sok z dyni na zimę ? Wystarczy skorzystać z powyższego przepisu, przelać sok do butelek lub słoików i zapasteryzować. Inny przepis na sok to połączenie brzoskwini z jabłkiem i dynią.
Składniki (na 1–2 buteleczki):
- 1 dynia,
- 3–4 brzoskwinie,
- 1 szklanka gotowego musu jabłkowego,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, obierz, pokrój na kawałki.
2. Brzoskwinie pokrój na kawałki.
3. Dynię i brzoskwinię przepuść przez wyciskarkę.
4. Wyciśnięty sok połącz w garnku z gotowym musem jabłkowym. Dolej wodę.
5. Całość przecedź przez sitko.
6. Sok podgrzej i przelej do gorących słoików.
7. Słoiki zakręć i ustaw do góry dnem.
Właściwości soku z dyni
Dynia to warzywo, które występuje w ponad stu odmianach, jest lekkostrawna i mało kaloryczna . Dynia to także bogactwo witamin: A, C, E, K oraz z grupy B, ale również minerałów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, potas i magnez. Inne wartościowe składniki dyni to beta-karoten oraz luteina. Sok z dyni ma także cenione właściwości lecznicze . W czym może pomóc jego picie? Przede wszystkim:
- sok z dyni wspiera pracę wątroby, pomaga w odtruwaniu i oczyszczaniu organizmu,
- zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego,
- zapobiega nowotworom,
- zapobiega stwardnieniu rozsianemu,
- zapobiega niektórym chorobom oczu, dzięki zawartości luteiny i witaminy A,
- wzmacnia skórę, poprawia koloryt, oczyszcza, zapobiega starzeniu się,
- działa korzystnie na układ nerwowy,
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
- pomaga leczyć anemię,
- przyspiesza gojenie się ran,
- ma właściwości przeciwgrzybicze,
- zmniejsza podatność organizmu na stres.
O czym należy pamiętać, przygotowując soki z dyni?
Najbardziej wartościowy jest surowy sok z dyni , dlatego warto posiadać sokowirówkę, wyciskarkę, dzięki której można korzystać z dobrodziejstw natury i przygotowywać soki bogate w wartości odżywcze. Sok z dyni z sokownika przygotujesz szybko i bez kłopotu . Dynia należy do warzyw, które trzeba obrać ze skóry. Miąższ należy jednak odkrawać jak najbliżej skórki, ponieważ jest tam najwięcej wartościowych składników. Nasiona dyni mają wartości antynowotworowe, dlatego nie należy ich usuwać. Jeśli jednak nie dysponujesz sprzętem do wyciskania soku z surowych warzyw, możesz skorzystać z innej metody na pozyskanie soku dyniowego. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce, zalać wodą i podgotować, aż zmięknie. Ostatnim etapem jest zblendowanie i przecedzenie przez sitko czy gazę. Zarówno sok surowy czy gotowy można przygotować w wersji jedno lub kilkuskładnikowej. Dynię możesz połączyć z jabłkiem, marchewką, możesz także dodać nieco cynamonu lub soku wyciśniętego z cytryny czy limonki. Warzywo doskonale komponuje się także z gruszką, kiwi, a nawet cytrusami. Większe ilości soku z dyni można zawekować, dzięki czemu otrzymamy zapas zdrowego napoju na chłodne zimowe dni.
>>> Zobacz też:
- Drgająca powieka – o jakich niedoborach w naszym organizmie może świadczyć i jak je uzupełnić?
- Jak zrobić potrawy z dyni?
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN