Drgająca powieka powoduje dyskomfort, to jednak najmniejszy problem. Dolegliwość ta spowodowana jest niedoborami, które mogą być groźne dla naszego organizmu. Jak urozmaicać swoją dietę, aby zapobiec drżeniu powiek?
Niedobór witamin
Drżenie powiek spowodowane jest przede wszystkim niedoborem magnezu, a także potasu, wapnia oraz witaminy B1. Jest to nasilający się problem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ponadto niedoborom takim towarzyszy również uczucie zmęczenia, nerwowość i skurcze mięśni. Warto więc zawczasu suplementować witaminy i minerały. Jak uzupełnić je w naturalny sposób?
Naturalne uzupełnianie niedoborów
Duży wpływ na wchłanianie minerałów i witamin ma nasza dieta. Jeśli cierpimy na niedobory magnezu, warto do jadłospisu włączyć kakao, kaszę gryczaną, chleb razowy, buraki, pestki dyni oraz rośliny strączkowe.
Potas znajdziemy w produktach takich jak pomidory, banany, rośliny strączkowe, chrzan, liście pietruszki, morele, figi, rodzynki, awokado, melon, porzeczki, orzechy, otręby, kakao, dynia, mak, słonecznik.
Wapń dostarczy nam mleko i jego przetwory, mak, komosa, amarantus, morele i figi, sezam, pomarańcze, migdały, zielone warzywa zwłaszcza jarmuż, kapusta pekińska i brokuł.
Jeśli mamy niedobory witaminy B1 nasza dieta powinna być bogata w węglowodany, zboża, słonecznik, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, kiełki czy awokado.
Sprawa uzależniona jest od ilości niedoborów w organizmie. Jedzenie zdecydowanie szybciej dostarcza nam potrzebne witaminy, ale jeśli niedobory są duże, konieczne będzie wsparcie farmakologiczne.
Zobacz też: Jak skutecznie zahamować apetyt suplementami diety czy domowymi sposobami?
Autor: Bernadetta Jeleń
Źródło zdjęcia głównego: E+