Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

Drożdżowe na metry
Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu wypieków. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentował Bartek Boratyn. Dzięki niemu mogliśmy spróbować: drożdżówki z serem, a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką, a także babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Drożdżówki z serem

Składniki na drożdżówki z serem:

Ciasto:

  • 750 g mąki
    • 375 g mleka
      • 90 g drożdży
        • 200 g cukru
          • 10 żółtek
            • 250 g masła

              Ser:

              • 500 g twarogu
                • 4 łyżki cukru
                  • 2 jajka
                    • wanilia
                      • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

                        Kruszonka:

                        • 100 g miękkiego masła
                          • 190 g mąki
                            • 60 g cukru

                              Jak przygotować drożdżówki z serem?

                              Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże. Wlać mleko i wyrobić ciasto. Dodawać pojedynczo żółtka. Wyrobić. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach ciasto można przekładać do foremki lub wycinać na drożdżówki. Ser połączyć z cukrem, jajkami oraz wanilią. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przekładać na ciasto. Posypać kruszonką. Drożdżówki oraz bułki piec na złoty kolor w ok. 180-190 st. C.

                              A'la drożdżówka z owocami i kruszonką

                              Składniki a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką:

                              • 5 jajek
                                • 300 g cukru
                                  • 300 g mąki
                                    • 70 g mąki ziemniaczanej
                                      • 175 g masła
                                        • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                          • owoce
                                            • kruszonka

                                              Jak przygotować a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką?

                                              Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać gorące, rozpuszczone masło. Wymieszać. Przełożyć do foremki, posypać owocami i kruszonką. Piec ok. 45-50 min. w 165 st. C.

                                              Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

                                              Składniki na babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową:

                                              • 250 ml mleka
                                                • 3 żółtka
                                                  • 40 g drożdży
                                                    • 5 łyżek cukru
                                                      • 0,5 łyżeczki soli
                                                        • wanilia
                                                          • ok. 500 g mąki
                                                            • 125 g masła
                                                              • rodzynki
                                                                • skórka pomarańczowa

                                                                  Jak przygotować babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową?

                                                                  Zrobić zaczyn (mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia). Po ok. 30 minutach, gdy drożdże zaczną działać, przelać do miski. Dodać mąkę, wanilię - wyrobić elastyczne ciasto. Dodawać stopniowo żółtka. Na samym końcu wlać rozpuszczone masło oraz dosypać skórkę pomarańczową i rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Odstawić na ok. godzinę. Piec ok. 40 minut na złoty kolor w 190 st. C.

                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                  Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                  Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

                                                                  Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                  Źródło: Bartek Boratyn

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości