Biszkopt z truskawkami i różą
Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>
Składniki:
- 50 jajek
- 100 g cukru
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 150 g mąki pszennej tortowej typ 500
- 75 g mąki ziemniaczanej
Krem:
- 200 g mascarpone
- 100 ml kremówki
- skórka otarta z limonki
- 100 g truskawek
- 100 g poziomek
- 100 g borówki amerykańskiej
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml kremówki
- płatki róży
Sposób przygotowania:
Zobacz też: Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruche ciasto z rabarbarem. Andrzej Polan piecze! >>>
Rozgrzać piekarnik do 180C. Wyłożyć papierem do pieczenia dużą blaszkę z piekarnika. Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić mikserem ręcznym lub robotem z końcówką do ubijania jajek. Po 2 -3 minutach dodać połowę cukru. Po kolejnych 2-3 minutach dodać resztę cukru i miód. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie dodawać do piany w czterech partiach i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10 minut. Ciasto wyjąć i przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 5 minut. Blachę obrócić i zdjąć papier do pieczenia. Mascarpone wymieszać z kremówką i rozprowadzić na biszkopcie. Posypać owocami i przy pomocy papieru do pieczenia zwinąć roladę. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i polać ciasto. Wierzch posypać płatkami róży.
Drożdżówki z owocami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g letniego mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
- 100 g rozpuszczonego masła
- 200 g kremowego serka do kanapek
- truskawki, rabarbar
Sposób przygotowania:
Ciasto
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na cienki kwadrat, posmarować rozpuszczonym masłem. Złożyć w połowie, ponownie posmarować masłem, ponownie złożyć, posmarować masłem i złożyć. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Zobacz też: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę >>>
Wyjąć i ponownie rozwałkować na kwadrat o grubości 0,5 cm. Pokroić na mniejsze kwadraty, nałożyć na każdy po łyżce sera, a na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar.
Drożdżówki ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
Pide z warzywami
Składniki:
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- oliwa z oliwek
- 6-8 młodych ziemniaków
- pęczek botwinki
- 2-3 młode marchewki
- 2-3 szparagi
- pęczek dymki
- 6 jajek
- koperek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie pokroić ziemniaki na plasterki i ugotować do miękkości. Pozostałe warzywa pokroić w większe kawałki i poddusić na oliwie z oliwek aż będą w połowie twarde.
Ciasto podzielić na 6 różnych części. Uformować kilki i lekko rozwałkować na podłużne wałeczki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie rozwałkować na podłużne prostokąty. Wypełnić farszem zawinąć boki do środka, formując coś podobnego do łódek. Ułożyć je na dwóch wyłożonych papierem blaszkach.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 240ºC. Piec przez około 10-12 minut. Wyjąć i do każdego wbić po jednym jajku, posypać posiekanym koperkiem, wstawić ponownie do piekarnika na 2 minuty.
Czynność powtórzyć z drugą blaszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: SasaJo/Getty Images