Przepisy kulinarne

Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej 

Dania  z młodej marchewki. Dziś w naszej kuchni - Kasia Bukowska i jej przepisy na marchewki karmelizowane z domowym hummusem i majonezem czosnkowym, pyszna zupa marchewkowa i marchewkowe muffinki z kremem waniliowym! 

KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z DOMOWYM HUMMUSEM I MAJONEZEM Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Zobacz też: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę >>> 

Składniki:

  • 1 pęczek marchewki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki podobnej wielkości.

W miseczce mieszamy ze sobą masło, oliwę, miód, kumin, cynamon, sól i świeżo mielony pieprz (do smaku).

Taką mieszanką dokładnie pokrywamy pokrojone marchewki i pasternaki, po czym układamy je w pojedynczej warstwie na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo rozdzielamy je na 2 blachy.

Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190oC i pieczemy około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa muszą zmięknąć oraz ładnie się przypiec.

Zobacz też: Pod kruszonką. Owoce, warzywa i ciasto drożdżowe – przepisy >>> 

Domowy hummus z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

  • 250g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czubata łyżka tahini
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę możemy przygotować sami albo posiłkować się tą z puszki. Jeśli chcemy zrobić hummus od podstaw suszoną ciecierzycę zalewamy obficie zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Następnie wodę wylewamy, strączki przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą z ½ łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Czas gotowania może być różny, ale cel który chcemy osiągnąć to mięciutka ciecierzyca, która daje się rozgnieść w palcach. Ważne, by ciecierzycy nie solić przed gotowaniem.

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera.

Wyciskamy do niej na początek sok z 1/3 cytryny, dodajemy ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, kumin, cynamon, lekko przesiekaną natkę, suszone pomidory z oliwy oraz tahini.

Całość blendujemy stopniowo dolewając oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>> 

Majonez z pieczonym czosnkiem

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu (np. z białego wina lub jabłkowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szklanka oleju (ulubionego lub mieszanki olejów np. rzepakowy i oliwa z oliwek)

Przygotowanie:

Główkę czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, zawijamy w folię aluminiową i układamy w nagrzanym do 200oC piekarniku na około ½ godziny.

Gdy czosnek będzie mięciutki wyjmujemy go z pieca, odwijamy folię aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Czosnek, który jesteśmy już w stanie trzymać w dłoni wyciskamy z łupinek do wysokiego, wąskiego naczynia, w którym będziemy przygotowywać majonez.

Dodajemy do niego jajko, musztardę, ocet, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko.

Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać olej. Początkowo blendujemy nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny majonez próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, musztardą lub odrobiną miodu).

KREMOWA ZUPA Z MŁODEJ MARCHEWKI

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ - ½ łyżeczki płatków chilli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 kg młodej marchewki
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, cukier
  • limonka, natka kolendry

Przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i selera naciowego i smażymy, aż warzywa zmiękną i zrobią się złote.

Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir (około 1-2 łyżeczek startego imbiru, do smaku), a także przyprawy – słodką paprykę, chilli i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu przez około minutę.

Do garnka trafia teraz obrana i pokrojona w mniejsze kawałki marchewka, czerwona soczewica oraz bulion warzywny. Całość gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut, aż marchewka i soczewica zmiękną.

Zupę blendujemy na gładko, dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

Podajemy z cząstką limonki i natką kolendry.

MUFFINKI Z MARCHEWKĄ I WANILIOWYM KREMEM

Składniki:

Muffinki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki goździków
  • 300g marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz zmielone przyprawy – cynamon, imbir, kardamon i goździki mieszamy dokładnie w dużej misce.

Do drugiej miski ścieramy na drobnych oczkach tarki obraną marchewkę. Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku pomarańczy, jajka, cukier, maślankę oraz olej i również zawartość tej miski dokładnie mieszamy.

Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników – zbyt długie i dokładne mieszanie da nam w efekcie twarde muffinki.

Masę przekładamy do blachy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy w 180oC przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są suche w środku.

Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w foremce, po czym muffinki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

  • 100g miękkiego masła
  • 250g kremowego serka
  • 1 laska wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Miękkie masło i kremowy serek (w temperaturze pokojowej) oraz nasionka wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii ucieramy przy pomocy miksera aż masa będzie jasna, puszysta i bez żadnych grudek.

Następnie dodajemy szczyptę soli oraz szklankę cukru pudru i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę cukru aż uzyskamy pożądaną konsystencję i słodycz.

Gotowym kremem dekorujemy wystudzone muffinki.

Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0