Jajko poché na pumperniklu z pesto marchwiowym, avocado, orzechami nerkowca i liśćmi rzodkiewki
Składniki na 4 porcje:
- 4 kromki pumpernikla
- 100 g naci z marchwi
- 200 ml oliwy z oliwek
- 150 g parmezanu
- 150 g orzechów nerkowca (do pesto i posypania)
- 100 ml octu
- 2 awokado
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cytryna
- Sól
- Czarny pieprz
Pesto: nać marchwi zmiksować z mikserze kuchennym z oliwą, parmezanem oraz orzechami nerkowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do wysokiego rondla wlać wodę, ocet i sól. Gdy woda zacznie się lekko gotować wbić do środka jajko. Po około 3 minutach wyjąć jajko i przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie posolić. Okrągły plaster pumpernikla posmarować przygotowanym wcześniej pesto, następnie ułożyć „na zakładkę” warstwy cienko pokrojonego awokado oraz rzodkiewki. Następnie zetrzeć skórkę z cytryny oraz posypać posiekanym orzechami nerkowca. Na środek położyć jajko poché i całość udekorować świeżymi liśćmi rzodkiewki.
Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych
Składniki na 4 porcje:
- 200 g chorizo
- 1 batat
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 mała łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 mała łyżka papryki wędzonej w proszku
- 1/2 małej łyżki chili w płatkach
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 pęczek bazylii
- 8 jajek
- 100 ml śmietanki 36%
- 200 g twardego sera pecorino
Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę: chorizo, bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będą „al dente”, dodać suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię. W misce wymieszać jajka razem ze śmietaną i wlać prosto na patelnię. Lekko zamieszać spód patelni i zdjąć z ognia. Na wierzch zetrzeć ser pecorino i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 °C na około 7-8 minut. Delikatnie wyjąć i sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami” zdjąć ją z patelni.
Sałatka z wędzoną kaczką, mango, ogórkiem gruntowym i dressingiem marchwiowym
Składniki na 4 porcje:
- 5 marchewek
- 100 ml białego octu winnego
- 50 g miodu
- 50 g tymianku
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 wędzone piersi z kaczki
- 1 mango
- 3 ogórki gruntowe
- 2 sałaty rzymskie baby
- Świeże zioła (np. groszek, amarantus, jarmuż, nasturcja)
Dressing z marchwi: z 3 marchewek wycisnąć sok, przełożyć do rondelka i dodać ocet winny, miód, tymianek i kolorowy pieprz. Gotować tak długo, aż całość mocno odparuje zostawiając gęsty syrop. Gdy syrop ostygnie dodać do niego oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Wędzoną pierś kaczki pokroić w cienkie długie plasterki, podobnie mango oraz ogórka. Młodą marchew dokładnie obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wcześniej przygotowanego dressingu. Sałatę rzymską pociąć na ósemki. Wszystkie składniki sałatki układać stopniowo na talerzu warstwa po warstwie, na koniec całość polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 41 kcal
- Białko ogółem - 0.93 g
- Tłuszcz - 0.24 g
- Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
- Błonnik - 2.8 g
Marchew witaminy
- Witamina C – 5.9 mg
- Tiamina – 0.066 mg
- Ryboflawina – 0.058 mg
- Niacyna - 0.983 mg
- Witamina B6 - 0.138 mg
- Kwas foliowy - 19 µg
- Witamina E – 0.66 mg
- Witamina K - 13.2 µg
Marchew minerały
- Żelazo - 0.30 mg
- Magnez - 12 mg
- Fosfor - 35 mg
- Potas - 320 mg
- Sód – 69 mg
- Cynk - 0.24 mg
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN