Przepisy kulinarne

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruche ciasto z rabarbarem. Andrzej Polan piecze!

Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 18 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. 

  • Kruche czekoladowe z rabarbarem i lawendą - przepis Andrzeja Polana
  • Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu i kiwi - jak robi jest Andrzej Polan?
  • Przepis Andrzeja Polana na bułeczki drożdżowe z różą i truskawkami


Zobacz też: Risotto z młodą kapustą i zupa pomidorowa inaczej. Przepisy Polana z ryżem w roli głównej

Kruche czekoladowe z rabarbarem i lawendą

Składniki:

  • 350g mąka
  • 50g kakao
  • 4 żółtka
  • 100g cukier
  • szczypta soli

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, którym wylepiamy foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w temp. 180 stopni około 15 minut.

  • 6 lasek rabarbaru
  • doniczka lawendy
  • 150g cukier drobny
  • 2szt cukier wanilinowy
  • cytryna

Rabarbar kroimy w kawałki ok.4cm. układamy na pergaminie w blaszce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem drobnym wymieszanym z cukrem wanilinowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 20 minut. Upieczony wykładamy a powstały sok redukujemy do konsystencji miodu.

  • 400g biała czekolada
  • 200g śmietanka 36%
  • 60g masło
  • świeża mięta

Śmietankę podgrzewamy z lawendą ale nie zagotowujemy, odcedzamy po chwili i zalewamy połamaną drobno czekoladę. Chwilę zostawiamy w spokoju a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy pod koniec dodając połowę syropu z rabarbaru. Upieczone foremki zalewamy lekko przestudzoną czekoladą, na wierzchu układamy rabarbar. Dekorujemy miętą świeżą i posypujemy cukrem pudrem.


Więcej: Kotlety mielone według przepisu Polana

Beza z kremem z kwiatów czarnego bzu i kiwi

Składniki:

  • 125g białko
  • 200g cukier drobny
  • 500g ser mascarpone
  • 500ml śmietanka 36%
  • syrop z kwiatów czarnego bzu
  • 10szt kiwi
  • gałązki bzu fioletowego, różowego i białego

Białka ubijamy ze szczyptą soli w trakcie powoli dodając cukier, ubijamy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Masę przekładamy na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godz.

Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i w trakcie dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu. Kiwi kroimy w kostkę i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu. Krem wykładamy na bezę, wokół wykładamy kiwi, polewamy powstałym sosem z owoców.

Bułeczki drożdżowe z różą i truskawkami

Składniki:

  • 1kg mąka pszenna
  • 500ml mleko
  • 200g masło
  • 6 żółtek
  • 200g cukier
  • 70g drożdże
  • 1 konfitura z róży
  • 1kg truskawka
  • 2-3 różyczki małe białe lub różowe

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy niedużo mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił swoją objętość. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka, szczypta soli, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko razem do momentu aż ciasto dobrze nam się połączy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na 3 części. Dwie łączymy razem z powrotem a do tej jednej dodajemy konfiturę z róży 2-3 łyżki, jeszcze trochę mąki. Jasne ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy, do środka umieszczamy po porcji ciasta różanego. Zlepiamy niczym pierogi, rozwałkowujemy, nacinamy i zwijamy obwarzanki. Smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy kruszonką jak lubimy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 25 minut w temp. 180 stopni. Na upieczone obwarzanki wykładamy porcje truskawek wymieszanych z sokiem z konfitury różanej.


Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0