Czego nie powinno się grillować? Produkty, które mogą być niebezpieczne lub stracić smak

Zdrowe grillowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, a Polakom nie brak fantazji w kwestii wyboru tego, co wrzucą na ruszt. Zdarza się, że trafiają tam produkty, których nie należy przyrządzać w ten sposób. Wyjaśniamy, czego nie powinno się grillować i z jakiego powodu.

Są produkty, których lepiej nie grillować i jest ku temu kilka powodów. Jedne na skutek tej metody obróbki termicznej całkowicie tracą swój smak lub strukturę, a inne mogą być nawet niebezpieczne dla zdrowia.

Produkty, których nie powinno się grillować

Na grillu nie należy kłaść m.in. mięs czy wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Ta substancja rozkłada się w wysokiej temperaturze i w efekcie powstają rakotwórcze substancje, jak np. nitrozoaminy. Ale to nie wszystko. Poniżej lista produktów i kilka słów wyjaśnienia, czym grozi pieczenie na rożnie konkretnych produktów.

Boczek

Niektórzy są wielkimi fanami boczku z grilla, ale ze względów m.in. bezpieczeństwa, lepiej jest przyrządzić go w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni - również takiej, którą można postawić na ognisku. Ryzyko stwarza tutaj kapiący z boczku tłuszcz, który jest łatwopalny i może niespodziewanie doprowadzić do poparzeń. Poza tym w trakcie spalania tłuszczu z boczku wydziela się m.in. się szkodliwy benzopiren.

Burgery

Podobnie jest w przypadku burgerów. Najlepiej jest przyrządzać je na żeliwnych patelniach lub specjalnych podkładkach czy tackach na grilla, które zmniejszą ilość tłuszczu kapiącego na rozżarzony węgiel.

Krewetki

Jeśli chcemy przyrządzić na grillu krewetki, należy pamiętać, aby ich przed tym nie obierać z pancerzy. Mięso krewetek jest wyjątkowo podatne na wysychanie, bez względu na to, czy były one wcześniej marynowane. Grillowane bez pancerzy mogą po prostu źle smakować.

Wieprzowina

Wieprzowina, podobnie jak krewetki bez pancerzy, w trakcie grillowania wysycha, przez co traci swój smak. W przypadku tego rodzaju mięsa zdecydowanie lepiej sprawdzają się inne metody obróbki termicznej.

Stek z polędwicy wołowej

Grillowana wołowina ma wielu fanów, ale nie każdy fragment tego mięsa nadaje się na grilla. Filet mignon, czyli stek z polędwicy wołowej, zdecydowanie lepiej jest przyrządzać z masłem czosnkowym na dobrej, żeliwnej patelni. Na grillu traci swój smak i zmienia konsystencję na mniej apetyczną.

Sałata i cykoria

Niektórych mogą zaskoczyć te pozycje na liście, ale należy je uwzględnić, ponieważ nie brakuje osób grillujących różne zielone liście. A podobnie jak w przypadku mięs, nie wszystkie się do tego nadają. Sałata zawiera dużo wody i pod wpływem wysokiej temperatury większość jej odmian zwyczajnie więdnie. Inaczej jest z sałatą rzymską - przyrządzona na grillu może być naprawdę pyszna. Z kolei cykoria podczas grillowania staje się gorzka.

Co warto grillować?

Jeśli już wiemy, czego nie należy umieszczać na grillu, to warto poszukać ciekawych inspiracji wśród produktów, które wręcz wypada wrzucić na ruszt. Można się bardzo pozytywnie zaskoczyć. W naszej kuchni stale pojawiają się pyszne przepisy i kulinarne tricki, również na grilla. Jest więc w czym wybierać. Poniżej kilka wybranych, grillowych przepisów.

Polecamy również upewnić się, w jakich miejscach można swobodnie grillować czy rozpalać ognisko.

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Kelly Sillaste/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana