Materiał promocyjny

Jak przygotować dobry stek z grilla? Sebastian Olma wyjaśnia: "Nie bójmy się mięs, które są przetłuszczone"

Gotowanie - Janiak - Sokołów
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak opowiadał o "Projekcie plaża" i atrakcjach Świnoujścia. Pokazał również, jak Sebastian Olma przygotowuje pyszne mięso z grilla przy użyciu naprawdę niewielu składników. Poznajcie sposób kucharza na smaczne steki.

Jak smażyć mięso na grillu?

Sebastian Olma to bez wątpienia jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Swój warsztat szlifował w uznanych londyńskich restauracjach (nawet u Gordona Ramseya w jego flagowej restauracji w zabytkowym hotelu Claridge's), a kuchnie całego świata nie mają przed nim tajemnic. W Dzień Dobry Wakacje pokazał, jak w prosty sposób przyrządzić wspaniały stek z grilla.

- Chciałbym pokazać jedną, bardzo istotną rzecz - nie bójmy się produktów, które są dobrze przetłuszczone - szczególnie steków, bo, jak wiemy, tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeżeli mięso jest mało przetłuszczone, to będzie miało mało smaku - tłumaczył Sebastian Olma w Dzień Dobry Wakacje.

Jak smażyć stek? Kucharz podpowiedział, że niezbędny jest mocno rozgrzany grill, a mięso należy smażyć po obu stronach. Mówił także, że im więcej jest koloru na mięsie, tym więcej później będzie w nim smaków. On osobiście korzysta tylko z podstawowych przypraw.

- Jeżeli chodzi o przyprawianie mięsa, nie daję jakichś marynat. Mięso jest tak dobrym produktem, że nie musimy poza solą i pieprzem nic dawać . (...) Ja sobie delikatnie solę wcześniej przed podaniem. Nie muszę tego nawet bardziej przetłuszczać, z tego względu, że tłuszcz będzie nam się delikatnie wytapiać na grillu - powiedział ekspert.

Dodatki do mięsa z grilla

Kucharz doradził, że dobrze jest do mięsa przygotować niecodzienne przystawki i sprawić, by grill nie był prosty. On sam przyrządził dwie miski dodatków - jedna z nich to delikatnie pikantna meksykańska salsa, druga z kolei była inspirowana kuchnią azjatycką.

- Co przygotowałem? Zwykła kapusta, do tego odrobina oleju sezamowego, sos sojowy, chili, oczywiście kolendra, świeża limonka, marchewka. Do tego stek. (...) Na wierzch wiórki kokosowe , (...) żeby nam delikatnie chrupało. Sałatka ma to do siebie, że ona jest już poprzez sok z cytryny i olej delikatnie miękka, a kokos nam będzie bardzo fajnie chrupał - podpowiedział Sebastian Olma w naszym programie.

Zobacz też:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości