Jak przygotować dobry stek z grilla? Sebastian Olma wyjaśnia: "Nie bójmy się mięs, które są przetłuszczone"
W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak opowiadał o "Projekcie plaża" i atrakcjach Świnoujścia. Pokazał również, jak Sebastian Olma przygotowuje pyszne mięso z grilla przy użyciu naprawdę niewielu składników. Poznajcie sposób kucharza na smaczne steki.
Marynata do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa
Marynata jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o strukturze i smaku karkówki z grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, w zależności od tego, na jaki rodzaj grillowanej karkówki mamy akurat ochotę. Sprawdź nasze przepisy na marynaty.
Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla
Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?