Karkówka z grilla jest soczystym, aromatycznym mięsem, które króluje na stołach zwłaszcza w sezonie letnim, który rozpoczyna się w majówkę. Podstawą przygotowania grillowanej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata, która wydobędzie i wzbogaci smak mięsa. Składnikami stosowanymi do marynowania karkówki są m.in.: miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cebula, zioła i przyprawy. Ale nie tylko. W marynatach czasem pojawia się wino, piwo a nawet cydr.
Wiosna
Idealna marynata do karkówki na grilla
Powinna łączyć w sobie trzy podstawowe elementy:
- tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy
- odrobinę kwasowości, której nada cytryna lub ocet
- kontrastująca z nimi słodycz - zapewniona przez dodatek miodu, cukru trzcinowego itd.
Dopełnienie smaku i aromatu potrawy stanowi wzbogacenie marynaty o zioła, przyprawy, czosnek, cebulę i inne dodatki. Nie bez znaczenia jest również czas marynowania karkówki na grilla. Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Warto jednak pamiętać, że im dłuższy czas marynowania karkówki przed grillowaniem, tym mięso jest bardziej kruche, a smak bogatszy.
Marynata do karkówki z grilla – ogólne zasady
Kiedy przychodzi sezon grillowy karkówka jest jednym z chętniej przygotowywanych mięs. Można ją też zrobić na domowym grillu elektrycznym, co pozwala cieszyć się bogactwem smaków o każdej porze roku. Wykorzystać można także specjalne patelnie do grillowania. Karkówka z grilla w marynacie będzie dobrze pasowała zarówno na obiad, jak i na spotkanie towarzyskie. Główna zasada jest taka, że marynata do karkówki z grilla powinna łączyć w sobie składniki nadające jednocześnie smak kwaśny i słodki. Do tego musi być w niej coś tłustego. Karkówka z grilla będzie pyszna, gdy marynata zostanie dobrze przyprawiona, ale aby osiągnąć spektakularny efekt, musimy zwrócić uwagę, jak długo mięso będzie marynowane. Dodatkowo, żeby lepiej przeszło aromatem marynaty, warto je wcześniej delikatnie ponakłuwać. Karkówka na grilla, podobnie jak inne mięsa, musi odpowiednio długo leżeć w marynacie, by ta mogła zadziałać.
Marynata do karkówki na grilla – jak długo marynować?
Karkówka z grilla z marynatą nie jest szybkim daniem. Samą marynatę robi się w krótkim czasie, podobnie grilluje się mięso, jednak im dłużej będzie się ono marynowało, tym lepiej, bo jego smak będzie wyraźniejszy. Wymagany czas minimalny to kilka godzin. Najlepiej, żeby karkówka z grilla była pokryta marynatą przez całą noc . Wtedy też mięso przesiąknie wszystkimi przyprawami, a po zdjęciu z grilla będzie kruche. Marynaty do karkówki z grilla mogą się różnić proporcjami, bądź rodzajem dodawanych składników. Jednak, niezależnie od użytych składników, mięso potrzebuje długiego czasu na marynowanie. Zdarza się, że autor przepisu na marynatę do karkówki na grilla nęci kilkunastominutowym marynowaniem, ale nie dajmy się zwieść. Nie ma możliwości, by mięso tak szybko przeszło przyprawami.
Karkówka z grilla – przepis na marynatę
Każdy preferuje w potrawach nieco inne nuty smakowe, więc proporcje składników w marynatach do karkówki z grilla będą zmienne. Poniżej przykłady receptur, które mogą zasmakować wielbicielom grillowanego mięsa, a które całkowicie różnią się między sobą smakiem.
Pierwsza marynata do karkówki z grilla powstaje przez połączenie:
- połowy szklanki tłuszczu,
- soku z połówki cytryny,
- 3 łyżek musztardy i keczupu,
- 3 ząbków czosnku,
- 1 cebuli,
- przypraw.
W zależności od upodobań, można wykorzystać różne przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, chili, zioła prowansalskie, bądź majeranek. Zaleca się, by przygotowanie marynaty do karkówki na grilla zacząć od wymieszania składników płynnych, później dodać te posiekane, a na końcu przyprawy.
Inny prosty przepis na marynatę do karkówki na grilla uwzględnia obecność octu. Do sporządzenia marynaty potrzeba:
- ok. 100 ml oliwy,
- łyżki czerwonego octu balsamicznego i octu ryżowego,
- łyżeczki Tabasco,
- 2 łyżeczek przyprawy do grilla,
- 3 ząbków czosnku.
Do tego dochodzą przyprawy jak tymianek, oregano, bazylia, mięta, macierzanka, sól i pieprz. Smak jest zupełnie inny niż w pierwszym przepisie, ale warto ją wypróbować.
I na koniec jeszcze inny sposób marynowania – karkówka z grilla i marynata jogurtowa. Tutaj mieszamy ze sobą: 500 ml jogurtu greckiego z przeciśniętymi przez praskę 5 ząbkami czosnku, startym imbirem, skórką limonki, chili, rozkruszoną gorczycą, octem winnym i solą.
Marynata do karkówki na grilla - z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i rozmarynem - przepis krok po kroku
Składniki:
- ½ szklanki octu balsamicznego,
- ⅔ szklanki oliwy z oliwek,
- 2 duże gałązki świeżego rozmarynu,
- oderwane listki rozmarynu,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól morska.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski lub pojemnika dodać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn.
- Całość wymieszać.
- Do marynaty włożyć pokrojone w plastry mięso, wcześniej natarte solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Marynata do karkówki na grilla - z miodem i musztardą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 3 łyżki musztardy,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Składniki na marynatę do karkówki na grilla wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
- Mięso marynować w przyprawach przez co najmniej godzinę.
Marynata do karkówki na grilla - z cydrem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 cytryna,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne i szczypta czarnego,
- 150 - 200 ml słodkiego cydru.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
- Wymieszać skórkę, sok wyciśnięty z cytryny, cydr, pieprz cayenne, cukier, sól, szczyptę pieprzu.
- Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, a nawet roztrzepać.
Barcin/Getty Imges
Marynata do karkówki z grilla z pikantno-ziołową nutą - przepis krok po kroku
Składniki:
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- po 1 łyżeczce: słodkiej i pikantnej papryki w proszku,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki pikantnego keczupu.
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty, oprócz czosnku.
- Wymieszać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty i całość ponownie wymieszać.
Marynata do karkówki z grilla z winem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- przyprawy do smaku: pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać czerwone wino.
- Dodać olej rzepakowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać.
Jak przygotować i zamarynować karkówkę na grilla?
Zanurzenie karkówki w marynacie to nie wszystko. Trzeba ją również odpowiednio przygotować. Mięso należy starannie umyć i osuszyć, np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie karkówkę kroi się na cienkie plastry, najlepiej o grubości 1 centymetra. W wielu przepisach przed umieszczeniem mięsa w marynacie wskazane jest dodatkowe natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pokrojoną w plastry karkówkę zanurza się we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso należy dokładnie wymieszać z marynatą uciskając je dłońmi. Zamarynowaną karkówkę na grilla wkłada się do lodówki na całą noc lub przynajmniej na trzy godziny. Optymalny czas marynowania mięsa wynosi 12 - 24 godziny. Mięso kładzie się na dobrze rozgrzanym grillu i grilluje po kilka minut z każdej strony. Czas grillowania karkówki jest zależny od temperatury grilla oraz od grubości plastra - grubsze kawałki mięsa grilluje się dłużej.
Karkówka z grilla w marynacie – z czym ją łączyć?
Jeśli mamy dobrej jakości mięso, a marynata do karkówki z grilla jest dopracowana pod względem smaku, grill zakończy się kulinarnym sukcesem. Warto przy tym wiedzieć, z czym można mięso podać na talerzu. Nie ulega wątpliwości, że pierwszoplanową rolę będzie odgrywał karczek, ale bardziej apetycznie będzie się prezentował w towarzystwie gotowanych warzyw. Brokuł z wody i ziemniaczane chipsy będą w sam raz. Karkówka z grilla w marynacie będzie świetnie smakowała także z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej. O ile nie postawiliśmy na marynatę jogurtową, znakomitym uzupełnieniem będzie klasyczna sałatka ziemniaczana.
Zobacz także:
- Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla
- Majówka przy grillu. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
Zobacz video: Już wkrótce majówka! Przygotuj zdrowe alternatywy na grilla
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Brian Hagiwara/Getty Images