We współczesnej sztuce kulinarnej i jej grillowej kategorii znaleźć już można niemal wszystko. Grilluje się nie tylko różne mięsa, ale też mnóstwo warzyw, sery, ryby, a nawet owoce. Jeśli zastanawiasz się "co na grilla?" - odpowiedzią mogą być poniższe, proste przepisy na różne dania z grilla.
- Grillowane owoce z serkiem mascarpone
- Cebule z grilla nadziewane tofu i serem pleśniowym
- Grillowane "ślimaki" z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem
- Grillowane szparagi
- Grillowane gruszki z serem pleśniowym
- Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
- Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
- Grillowane bataty z rozmarynem
- Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią
- Śródziemnomorskie szaszłyki rybne
Grillowane owoce z serkiem mascarpone
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- 200 g serka mascarpone
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżka oleju słonecznikowego
- ocet balsamiczny
Jak przygotować grillowane owoce:
- Owoce przeciąć na połowę, usunąć gniazdo nasienne lub pestkę.
- Serek wymieszać z orzechami, schłodzić.
- Połówki owoców posmarować olejem. Piec na grillu około 5-10 minut.
- Przełożyć na talerz, wgłębienia wypełnić serkiem z orzechami i polać odrobiną octu balsamicznego.
Cebule nadziewane tofu i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 kg małych cebuli
- 200 g tofu
- 200 g wybranego sera pleśniowego
- sól i pieprz
- gęsty ocet balsamiczny
Jak przygotować cebule nadziewane:
- W obranych cebulach obciąć końcówki, przeciąć wzdłuż, ale tylko z jednej strony. Delikatnie wyjąć ze środka część warstw cebuli.
- Blenderem zmiksować tofu, ser pleśniowy, sól i pieprz.
- Każdą cebulę nadziać powstałą masą.
- Cebulki układać na grillu i piec do momentu, aż staną się miękkie i przyrumienione. Podawać polane octem balsamicznym.
Grillowane ślimaki z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem
Składniki:
- filet z kurczaka
- boczek wędzony w cienkich plastrach
- cienkie plastry cukinii
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa
Jak przygotować grillowane ślimaki z kurczaka:
- Filet z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż, ale nie do końca - tak aby powstał duży płat, który trzeba jeszcze delikatnie rozbić.
- Filet przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie obłożyć plastrami wędzonego boczku.
- Na boczku ułożyć plastry cukinii - cienkie plasterki najłatwiej jest wyciąć za pomącą krajalnicy lub szerokiego noża do sera.
- Filet z boczkiem i cukinią ciasno zwinąć w rulon i pociąć na kawałki o grubości około 2 cm.
- Ruloniki nakłuć na patyczki do szaszłyków i posmarować z wierzchu oliwą.
Grillowane szparagi
Składniki:
- zielone szparagi w dowolnej ilości
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sos sojowy
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Jak przygotować grillowane szparagi:
- Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe łodygi.
- Przygotować marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Będzie bardziej wyrazista w smaku, jeśli wcześniej postoi parę godzin w lodówce.
- Nadziewać po kilka szparagów na patyczki do szaszłyków - dzięki temu łatwo zmienimy stronę grillowania.
- Wysmarować warzywa marynatą. Grillować.
- Posypać solą morską i doprawić pieprzem.
- Szparagi grillować po 5-8 minut na każdej ze stron.
Grillowane gruszki z serem pleśniowym
Składniki:
- twarde gruszki
- wybrany ser pleśniowy
- dżem z żurawiny lub jarzębiny
- garść posiekanych orzechów włoskich
Jak przygotować grillowane gruszki:
- Gruszki umyć, nie obierać, przekroić na pół i usunąć pestki.
- W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.
- Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką
- boczek wędzony
- ser pleśniowy blue
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka przyprawy do mięs
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka musztardy dijon
- 30 ml whiskey
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować grillowane kotlety ze schabu:
- Kotlety osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy z nich naciąć ostrym, cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
- Boczek oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem.
- Napełnić kotlety farszem, a następnie spiąć wykałaczkami.
- W miseczce połączyć ketchup, miód, musztardę, alkohol, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Przygotowane kotlety zanurzyć w marynacie i odstawić na pół godziny do lodówki.
- Kotlety grillować z każdej strony po kilka minut. Podawać z dowolną sałatką i np. grillowanym ziołowym pieczywem.
Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
Składniki:
- 5 brzoskwiń
- opakowanie prawdziwego sera feta
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka przyprawy curry
- cytryna
- 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
- garść wybranych orzechów
- listki świeżej mięty
Jak przygotować grillowane brzoskwinie:
- Brzoskwinie rozdzielić na pół, wyjąć pestki. Owoce skropić oliwą i posypać przyprawą curry.
- Brzoskwinie grillować z dwóch stron po około 2 minuty.
- Gotowe owoce położyć na talerzu.
- Posypać je rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, skropić sokiem z cytryny i syropem z owoców granatu lub daktyli.
- Danie podawać z listkami mięty.
Grillowane bataty z rozmarynem
Składniki:
- 4 bataty
- oliwa
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 1,5 łyżki suszonego czosnku
- sól
Jak przygotować grillowane bataty:
- Bataty obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę lub paski.
- Przełożyć je do dużej miski, polewać oliwą i dokładnie wymieszać.
- Gdy wszystkie kawałki będą równo pokryte oliwą, dodać rozmaryn, czosnek i odrobinę soli. Całość ponownie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki batata były równomiernie obtoczone przyprawami.
- Grillować na tacce pod folią aluminiową.
- Jeśli chcemy przyspieszyć proces, bataty można wcześniej lekko podgotować.
Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 3 łyżki sosu czosnkowego
- łyżka przyprawy do złotego kurczaka
- cukinia
- 5 plastrów łososia wędzonego
- cebula czerwona
- 5 łyżek startego sera cheddar
- garść kiełków słonecznika lub rzodkiewki
- oliwa z oliwek
Jak przygotować grillowane ziemniaczane łódeczki:
- Obrane ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, a następnie wydrążyć je łyżką.
- Powstałe łódeczki oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
- Zdjąć z ognia, dodać miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser.
- Farsz doprawić do smaku i wymieszać.
- Przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków i ułożyć na tacce do grilla.
- Grillować, aż ziemniaki będą miękkie, a cała reszta gotowa do jedzenia.
- Śródziemnomorskie szaszłyki rybne
Składniki:
- około 0,5 kg fileta z dorsza
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 czerwone papryki
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 200 g sera koziego
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować szaszłyki rybne:
- Oliwę, oliwki i pietruszkę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Pomidory umyć.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę pomidory i kawałki ryby.
- Posmarować marynatą z oliwek i odstawić na ok. 30 minut.
- Paprykę umyć, przekroić, usunąć środki i skórką do dołu kłaść na ruszcie. Grillować ok. 5–6 minut, aż skórka zacznie robić się czarna.
- Przelać zimną wodą i obrać.
- Miąższ papryki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serem i tymiankiem. Tak powstały dip doprawić solą i pieprzem.
- Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej tacce lub folii aluminiowej, doprawić solą i pieprzem. Grillować z każdej strony po 4–6 minut.
- Gotowe danie podawać z dipem i grillowanym pieczywem.
Zobacz też:
- Warzywa i sery, czyli alternatywa dla tradycyjnych dań z grilla
- Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
- Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
- Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Zobacz video: Najczęstsze błędy popełniane przy grillowaniu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: 10'000 Hours/Getty Images
podziel się: