Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Sezon grillowy trwa. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych i nietypowych przepisów na dania z grilla.

We współczesnej sztuce kulinarnej i jej grillowej kategorii znaleźć już można niemal wszystko. Grilluje się nie tylko różne mięsa, ale też mnóstwo warzyw, sery, ryby, a nawet owoce. Jeśli zastanawiasz się "co na grilla?" - odpowiedzią mogą być poniższe, proste przepisy na różne dania z grilla.

  • Grillowane owoce z serkiem mascarpone
  • Cebule z grilla nadziewane tofu i serem pleśniowym
  • Grillowane "ślimaki" z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem
  • Grillowane szparagi
  • Grillowane gruszki z serem pleśniowym
  • Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
  • Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
  • Grillowane bataty z rozmarynem
  • Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią
  • Śródziemnomorskie szaszłyki rybne

Grillowane owoce z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • 200 g serka mascarpone
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • ocet balsamiczny

Jak przygotować grillowane owoce:

  1. Owoce przeciąć na połowę, usunąć gniazdo nasienne lub pestkę.
  2. Serek wymieszać z orzechami, schłodzić.
  3. Połówki owoców posmarować olejem. Piec na grillu około 5-10 minut.
  4. Przełożyć na talerz, wgłębienia wypełnić serkiem z orzechami i polać odrobiną octu balsamicznego.

Cebule nadziewane tofu i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 kg małych cebuli
  • 200 g tofu
  • 200 g wybranego sera pleśniowego
  • sól i pieprz
  • gęsty ocet balsamiczny

Jak przygotować cebule nadziewane:

  1. W obranych cebulach obciąć końcówki, przeciąć wzdłuż, ale tylko z jednej strony. Delikatnie wyjąć ze środka część warstw cebuli.
  2. Blenderem zmiksować tofu, ser pleśniowy, sól i pieprz.
  3. Każdą cebulę nadziać powstałą masą.
  4. Cebulki układać na grillu i piec do momentu, aż staną się miękkie i przyrumienione. Podawać polane octem balsamicznym.

Grillowane ślimaki z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • boczek wędzony w cienkich plastrach
  • cienkie plastry cukinii
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa

Jak przygotować grillowane ślimaki z kurczaka:

  1. Filet z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż, ale nie do końca - tak aby powstał duży płat, który trzeba jeszcze delikatnie rozbić.
  2. Filet przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie obłożyć plastrami wędzonego boczku.
  3. Na boczku ułożyć plastry cukinii - cienkie plasterki najłatwiej jest wyciąć za pomącą krajalnicy lub szerokiego noża do sera.
  4. Filet z boczkiem i cukinią ciasno zwinąć w rulon i pociąć na kawałki o grubości około 2 cm.
  5. Ruloniki nakłuć na patyczki do szaszłyków i posmarować z wierzchu oliwą.

Grillowane szparagi

Składniki:

  • zielone szparagi w dowolnej ilości
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Jak przygotować grillowane szparagi:

  1. Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe łodygi.
  2. Przygotować marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Będzie bardziej wyrazista w smaku, jeśli wcześniej postoi parę godzin w lodówce.
  3. Nadziewać po kilka szparagów na patyczki do szaszłyków - dzięki temu łatwo zmienimy stronę grillowania.
  4. Wysmarować warzywa marynatą. Grillować.
  5. Posypać solą morską i doprawić pieprzem.
  6. Szparagi grillować po 5-8 minut na każdej ze stron.

Grillowane gruszki z serem pleśniowym

Składniki:

  • twarde gruszki
  • wybrany ser pleśniowy
  • dżem z żurawiny lub jarzębiny
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Jak przygotować grillowane gruszki:

  1. Gruszki umyć, nie obierać, przekroić na pół i usunąć pestki.
  2. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.
  3. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.

Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • boczek wędzony
  • ser pleśniowy blue
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka przyprawy do mięs
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 30 ml whiskey
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować grillowane kotlety ze schabu:

  1. Kotlety osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy z nich naciąć ostrym, cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
  2. Boczek oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem.
  3. Napełnić kotlety farszem, a następnie spiąć wykałaczkami.
  4. W miseczce połączyć ketchup, miód, musztardę, alkohol, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowane kotlety zanurzyć w marynacie i odstawić na pół godziny do lodówki.
  6. Kotlety grillować z każdej strony po kilka minut. Podawać z dowolną sałatką i np. grillowanym ziołowym pieczywem.

Grillowane brzoskwinie z curry i fetą

Składniki:

  • 5 brzoskwiń
  • opakowanie prawdziwego sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka przyprawy curry
  • cytryna
  • 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
  • garść wybranych orzechów
  • listki świeżej mięty

Jak przygotować grillowane brzoskwinie:

  1. Brzoskwinie rozdzielić na pół, wyjąć pestki. Owoce skropić oliwą i posypać przyprawą curry.
  2. Brzoskwinie grillować z dwóch stron po około 2 minuty.
  3. Gotowe owoce położyć na talerzu.
  4. Posypać je rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, skropić sokiem z cytryny i syropem z owoców granatu lub daktyli.
  5. Danie podawać z listkami mięty.

Grillowane bataty z rozmarynem

Składniki:

  • 4 bataty
  • oliwa
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku
  • sól

Jak przygotować grillowane bataty:

  1. Bataty obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę lub paski.
  2. Przełożyć je do dużej miski, polewać oliwą i dokładnie wymieszać.
  3. Gdy wszystkie kawałki będą równo pokryte oliwą, dodać rozmaryn, czosnek i odrobinę soli. Całość ponownie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki batata były równomiernie obtoczone przyprawami.
  4. Grillować na tacce pod folią aluminiową.
  5. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, bataty można wcześniej lekko podgotować.

Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki sosu czosnkowego
  • łyżka przyprawy do złotego kurczaka
  • cukinia
  • 5 plastrów łososia wędzonego
  • cebula czerwona
  • 5 łyżek startego sera cheddar
  • garść kiełków słonecznika lub rzodkiewki
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować grillowane ziemniaczane łódeczki:

  1. Obrane ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, a następnie wydrążyć je łyżką.
  2. Powstałe łódeczki oprószyć przyprawą do kurczaka.
  3. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
  4. Cukinię oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
  5. Zdjąć z ognia, dodać miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser.
  6. Farsz doprawić do smaku i wymieszać.
  7. Przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków i ułożyć na tacce do grilla.
  8. Grillować, aż ziemniaki będą miękkie, a cała reszta gotowa do jedzenia.
  9. Śródziemnomorskie szaszłyki rybne

Składniki:

  • około 0,5 kg fileta z dorsza
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 2 czerwone papryki
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g sera koziego
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować szaszłyki rybne:

  1. Oliwę, oliwki i pietruszkę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  2. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Pomidory umyć.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę pomidory i kawałki ryby.
  4. Posmarować marynatą z oliwek i odstawić na ok. 30 minut.
  5. Paprykę umyć, przekroić, usunąć środki i skórką do dołu kłaść na ruszcie. Grillować ok. 5–6 minut, aż skórka zacznie robić się czarna.
  6. Przelać zimną wodą i obrać.
  7. Miąższ papryki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serem i tymiankiem. Tak powstały dip doprawić solą i pieprzem.
  8. Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej tacce lub folii aluminiowej, doprawić solą i pieprzem. Grillować z każdej strony po 4–6 minut.
  9. Gotowe danie podawać z dipem i grillowanym pieczywem.

Zobacz też:

Zobacz video: Najczęstsze błędy popełniane przy grillowaniu

x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości