We współczesnej sztuce kulinarnej i jej grillowej kategorii znaleźć już można niemal wszystko. Grilluje się nie tylko różne mięsa, ale też mnóstwo warzyw, sery, ryby, a nawet owoce. Jeśli zastanawiasz się "co na grilla?" - odpowiedzią mogą być poniższe, proste przepisy na różne dania z grilla.
- Grillowane owoce z serkiem mascarpone
 - Cebule z grilla nadziewane tofu i serem pleśniowym
 - Grillowane "ślimaki" z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem
 - Grillowane szparagi
 - Grillowane gruszki z serem pleśniowym
 - Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
 - Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
 - Grillowane bataty z rozmarynem
 - Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią
 - Śródziemnomorskie szaszłyki rybne
 
Grillowane owoce z serkiem mascarpone
Składniki:
- 2 jabłka
 - 2 brzoskwinie lub nektarynki
 - 200 g serka mascarpone
 - garść posiekanych orzechów włoskich
 - łyżka oleju słonecznikowego
 - ocet balsamiczny
 
Jak przygotować grillowane owoce:
- Owoce przeciąć na połowę, usunąć gniazdo nasienne lub pestkę.
 - Serek wymieszać z orzechami, schłodzić.
 - Połówki owoców posmarować olejem. Piec na grillu około 5-10 minut.
 - Przełożyć na talerz, wgłębienia wypełnić serkiem z orzechami i polać odrobiną octu balsamicznego.
 
Cebule nadziewane tofu i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 kg małych cebuli
 - 200 g tofu
 - 200 g wybranego sera pleśniowego
 - sól i pieprz
 - gęsty ocet balsamiczny
 
Jak przygotować cebule nadziewane:
- W obranych cebulach obciąć końcówki, przeciąć wzdłuż, ale tylko z jednej strony. Delikatnie wyjąć ze środka część warstw cebuli.
 - Blenderem zmiksować tofu, ser pleśniowy, sól i pieprz.
 - Każdą cebulę nadziać powstałą masą.
 - Cebulki układać na grillu i piec do momentu, aż staną się miękkie i przyrumienione. Podawać polane octem balsamicznym.
 
Grillowane ślimaki z kurczaka z cukinią i wędzonym boczkiem
Składniki:
- filet z kurczaka
 - boczek wędzony w cienkich plastrach
 - cienkie plastry cukinii
 - sól, pieprz, słodka papryka
 - oliwa
 
Jak przygotować grillowane ślimaki z kurczaka:
- Filet z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż, ale nie do końca - tak aby powstał duży płat, który trzeba jeszcze delikatnie rozbić.
 - Filet przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie obłożyć plastrami wędzonego boczku.
 - Na boczku ułożyć plastry cukinii - cienkie plasterki najłatwiej jest wyciąć za pomącą krajalnicy lub szerokiego noża do sera.
 - Filet z boczkiem i cukinią ciasno zwinąć w rulon i pociąć na kawałki o grubości około 2 cm.
 - Ruloniki nakłuć na patyczki do szaszłyków i posmarować z wierzchu oliwą.
 
Grillowane szparagi
Składniki:
- zielone szparagi w dowolnej ilości
 - oliwa z oliwek
 - ząbek czosnku
 - sos sojowy
 - sól morska i świeżo mielony pieprz
 
Jak przygotować grillowane szparagi:
- Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe łodygi.
 - Przygotować marynatę z kilku łyżek oliwy z oliwek, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Będzie bardziej wyrazista w smaku, jeśli wcześniej postoi parę godzin w lodówce.
 - Nadziewać po kilka szparagów na patyczki do szaszłyków - dzięki temu łatwo zmienimy stronę grillowania.
 - Wysmarować warzywa marynatą. Grillować.
 - Posypać solą morską i doprawić pieprzem.
 - Szparagi grillować po 5-8 minut na każdej ze stron.
 
Grillowane gruszki z serem pleśniowym
Składniki:
- twarde gruszki
 - wybrany ser pleśniowy
 - dżem z żurawiny lub jarzębiny
 - garść posiekanych orzechów włoskich
 
Jak przygotować grillowane gruszki:
- Gruszki umyć, nie obierać, przekroić na pół i usunąć pestki.
 - W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera i orzechami.
 - Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.
 
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką
 - boczek wędzony
 - ser pleśniowy blue
 - 2 łyżki pikantnego ketchupu
 - łyżeczka przyprawy do mięs
 - 3 łyżki miodu
 - łyżeczka musztardy dijon
 - 30 ml whiskey
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Jak przygotować grillowane kotlety ze schabu:
- Kotlety osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy z nich naciąć ostrym, cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
 - Boczek oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem.
 - Napełnić kotlety farszem, a następnie spiąć wykałaczkami.
 - W miseczce połączyć ketchup, miód, musztardę, alkohol, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
 - Przygotowane kotlety zanurzyć w marynacie i odstawić na pół godziny do lodówki.
 - Kotlety grillować z każdej strony po kilka minut. Podawać z dowolną sałatką i np. grillowanym ziołowym pieczywem.
 
Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
Składniki:
- 5 brzoskwiń
 - opakowanie prawdziwego sera feta
 - 3 łyżki oleju
 - łyżeczka przyprawy curry
 - cytryna
 - 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
 - garść wybranych orzechów
 - listki świeżej mięty
 
Jak przygotować grillowane brzoskwinie:
- Brzoskwinie rozdzielić na pół, wyjąć pestki. Owoce skropić oliwą i posypać przyprawą curry.
 - Brzoskwinie grillować z dwóch stron po około 2 minuty.
 - Gotowe owoce położyć na talerzu.
 - Posypać je rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, skropić sokiem z cytryny i syropem z owoców granatu lub daktyli.
 - Danie podawać z listkami mięty.
 
Grillowane bataty z rozmarynem
Składniki:
- 4 bataty
 - oliwa
 - 2 łyżki suszonego rozmarynu
 - 1,5 łyżki suszonego czosnku
 - sól
 
Jak przygotować grillowane bataty:
- Bataty obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę lub paski.
 - Przełożyć je do dużej miski, polewać oliwą i dokładnie wymieszać.
 - Gdy wszystkie kawałki będą równo pokryte oliwą, dodać rozmaryn, czosnek i odrobinę soli. Całość ponownie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki batata były równomiernie obtoczone przyprawami.
 - Grillować na tacce pod folią aluminiową.
 - Jeśli chcemy przyspieszyć proces, bataty można wcześniej lekko podgotować.
 
Grillowane ziemniaczane łódeczki z łososiem i cukinią
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
 - 3 łyżki sosu czosnkowego
 - łyżka przyprawy do złotego kurczaka
 - cukinia
 - 5 plastrów łososia wędzonego
 - cebula czerwona
 - 5 łyżek startego sera cheddar
 - garść kiełków słonecznika lub rzodkiewki
 - oliwa z oliwek
 
Jak przygotować grillowane ziemniaczane łódeczki:
- Obrane ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, a następnie wydrążyć je łyżką.
 - Powstałe łódeczki oprószyć przyprawą do kurczaka.
 - Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
 - Cukinię oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
 - Zdjąć z ognia, dodać miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser.
 - Farsz doprawić do smaku i wymieszać.
 - Przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków i ułożyć na tacce do grilla.
 - Grillować, aż ziemniaki będą miękkie, a cała reszta gotowa do jedzenia.
 - Śródziemnomorskie szaszłyki rybne
 
Składniki:
- około 0,5 kg fileta z dorsza
 - 200 g pomidorów koktajlowych
 - 2 czerwone papryki
 - garść zielonych oliwek bez pestek
 - 200 g sera koziego
 - łyżka posiekanego tymianku
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - oliwa z oliwek
 - sól, pieprz
 
Jak przygotować szaszłyki rybne:
- Oliwę, oliwki i pietruszkę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
 - Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Pomidory umyć.
 - Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę pomidory i kawałki ryby.
 - Posmarować marynatą z oliwek i odstawić na ok. 30 minut.
 - Paprykę umyć, przekroić, usunąć środki i skórką do dołu kłaść na ruszcie. Grillować ok. 5–6 minut, aż skórka zacznie robić się czarna.
 - Przelać zimną wodą i obrać.
 - Miąższ papryki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serem i tymiankiem. Tak powstały dip doprawić solą i pieprzem.
 - Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej tacce lub folii aluminiowej, doprawić solą i pieprzem. Grillować z każdej strony po 4–6 minut.
 - Gotowe danie podawać z dipem i grillowanym pieczywem.
 
Zobacz też:
- Warzywa i sery, czyli alternatywa dla tradycyjnych dań z grilla
 - Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
 - Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego
 - Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania
 - Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
 
Zobacz video: Najczęstsze błędy popełniane przy grillowaniu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: 10'000 Hours/Getty Images
podziel się: