Materiał promocyjny

Nadszedł czas na grilla. Ten składnik doda potrawom charakteru i zachwyci gości

Ten składnik doda potrawom charakteru
Ten składnik doda potrawom charakteru
Majówka już za nami, tym samym na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Mięso, ziemniaki, warzywa, a może owoce? Na ruszt wrzucamy tak naprawdę wszystko. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich znajomych, polecamy jeden składnik, który doda daniom charakteru i aromatu. Naszym numerem jeden został – ser śródziemnomorski. Jak połączyć go z grillowanymi potrawami? 

Sezon grillowy – potrawy, które zachwycą każdego

Na ten moment z niecierpliwością czekaliśmy kilka miesięcy. W końcu nadeszła piękna pogoda i sezon na grilla. Fani pieczonych kiełbasek, ziemniaków i zarumienionego chleba już zacierają ręce. My jednak postanowiliśmy urozmaicić nieco tegoroczne menu.

Oprócz klasycznych kaszanek, kiełbas, kiszek ziemniaczanych, czy pianek na deser, polecamy wpleść na stół kilka zdrowszych alternatyw. Co powiecie na grillowane warzywa z serem śródziemnomorskim? To nie tylko smaczna przekąska, ale także i danie, które wykonacie w zaledwie kilka minut. Wystarczy tylko wyjąć z zalewy pokrojony w kostki ser Apetina i za pomocą specjalnego koszyczka odsączyć nadmiar solanki. Krok drugi to połączenie go z sałatką. I voilà.

Dla fanów ostrzejszych dań polecamy także ser Apetina o smaku czerwonej papryki i chilli bądź czosnkowym. Nieco łagodniejsze będą natomiast wersje – Bazylia/oregano i naturalny.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Przepisy na dania z grilla z serem Apetina

Jeśli nie macie pomysłu, jakie sałatki możecie wyczarować dla rodziny i znajomych spieszymy z pomocą na przetestowane dania. Nasz pierwszy wybór to grillowana sałata rzymska z awokado, granatem i serem Apetina.

Składniki na 4 porcje:

  • Sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 0,5 pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki kminu w proszku (opcjonalnie)
  • 4 główki sałaty rzymskiej przecięte wzdłuż na pół
  • 2 awokado pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki
  • 200 g nasion granatu
  • 2 łyżki stołowej świeżych liści mięty
  • 200 g sera Apetina® Classic w kostkach 200g

Sposób przygotowania:

W małej misce lub słoiku wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sok pomarańczowy i kminek, a następnie dopraw solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię do grillowania, aż będzie bardzo gorąca. Posmaruj połówki sałaty pozostałą oliwą z oliwek i umieść na patelni na 30 sekund do jednej minuty lub do momentu, gdy zacznie ciemnieć. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie wymieszaj w dużej misce awokado, czerwoną cebulę, nasiona granatu i świeżą miętę. Tak powstałą sałatkę rozłóż na 4 talerze, a na wierzch połóż po 2 połówki grillowanej sałaty rzymskiej. Posyp serem Apetina w Kostkach, skrop przygotowanym wcześniej dressingiem i natychmiast podawaj.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Danie drugie z pewnością zachwyci mięsożerców. Przedstawiamy przepis na lekką i sytą sałatkę z kurczakiem.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 filety z kurczaka
  • olej
  • sól i pieprz
  • 150 g komosy
  • 200 g Apetina® w Kostkach z Czerwoną Papryką i Chili
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 pokrojone w plastry brzoskwinie
  • 4 pokrojone w plastry nektarynki
  • 1 granatu
  • 1 garść zielonych szparagów mini
  • 1 pełna garść grubo posiekanej trybulki
  • 1 pełna garść grubo posiekanej liści mięty
  • 1 cytryna
  • 2,5 łyżeczki miodu
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Chrupiące grzanki:

  • 1 bochenek chleba z pełnej mąki
  • kilka ząbków czosnku zmiażdżonych i drobno posiekanych
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę do miękkości i ostudź. Pokrój owoce. Posiekaj zioła. Podsmaż szparagi i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Dressing: Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Kurczak: Filety z kurczaka zawiń w folię i rozbij, aż uzyskają jednakową grubość. Oprósz solą i pieprzem. Smaż ułożone przyprawioną stroną w dół na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Smaż przez ok. 3 minuty. Oprósz solą i pieprzem i przełóż na drugą stronę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Przewróć mięso jeszcze raz i przesmaż na wolnym ogniu z obu stron. Przed pokrojeniem filetów na paski i dodaniem ich do sałatki poczekaj 5 minut, aż mięso odpocznie.

Grzanki: Pokrój chleb na duże kostki i rozłóż je na blasze. Posyp zmiażdżonym czosnkiem i skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj, aby wszystkie kostki zostały nasączone olejem z każdej strony. Oprósz grzanki odrobiną soli i pieprzu, zanim wstawisz je do piekarnika o temp. 200°C. Piecz do zrumienienia i uzyskania chrupkości grzanek. Kilkakrotnie przemieszaj grzanki, aby równo się przypiekły.

Do komosy i owoców dodaj ser Apetina w Kostkach z Czerwoną Papryką i Chili oraz kurczaka. Wszystko dokładnie polej dresingiem i posyp grzankami.

Materiał promocyjny
podziel się: