Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać

ser śródziemnomorski
Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
Źródło: Geshas/Getty Images
Kremowy, łagodny, lekko słony ser śródziemnomorski to uniwersalny składnik potraw na zimno i na ciepło. Doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatce, ale też z makaronami, podkręca smak francuskiej tarty czy pieczonych przekąsek w włoskim stylu. Poznaj proste przepisy z dodatkiem sera śródziemnomorskiego.

Makaron z serem śródziemnomorskim i pomidorami

To danie jest hitem Internetu. Szybko stało się viralem w mediach społecznościowych, ponieważ z wykonaniem przepisu poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. Wystarczy tylko włożyć do naczynia żaroodpornego ser śródziemnomorski oraz warzywa, zapiec i właściwie większość potrawy jest już gotowa. Przedstawiamy recepturę dla 4 osób.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti,
    • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
      • 500 g pomidorków koktajlowych,
        • 5 ząbków czosnku,
          • oliwa,
            • sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, płatki chilli, świeża bazylia do dekoracji.

              Sposób przygotowania: Do naczynia żaroodpornego włóż ser śródziemnomorski, pomidorki koktajlowe, czosnek i posyp wszystkie składniki przyprawami - solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i płatkami chilli. Polej całość oliwą - około 4 łyżki. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach C (termoobieg). W tym czasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Ważne - nie wylewaj wody z makaronu, przyda się do zrobienia sosu.

              Kiedy ser śródziemnomorski i pomidory będą już miękkie i zrumienione, rozgnieć wszystkie składniki praską do ziemniaków. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody z makaronu. Do sosu dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj. Na koniec dodać listki świeżej bazylii i gotowe. Smacznego!

              Tarta z serem śródziemnomorskim

              Tarta to idealne danie na obiad lub kolację, które możemy jeść na ciepło lub zabrać ze sobą do pracy czy na piknik i zajadać na zimno. Nadzienie tarty da się skomponować z dowolnych składników, jednak my proponujemy użyć sera śródziemnomorskiego, który podbije smak warzyw i kurczaka. Kremowa konsystencja będzie się świetnie komponować z kawałkami mięsa. Przepis dla 6 osób.

              Składniki:

              Ciasto:

              • 250 g mąki, 2 żółtka,
                • 120 g masła,
                  • łyżka śmietany 18%,
                    • sól.

                      Farsz:

                      • 500 g piersi z kurczaka,
                        • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby lub mrożonego,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • 4 łyżki śmietany 18%,
                              • 1 opakowanie sera śródziemnomorskiego,
                                • oliwa,
                                  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.

                                    Sos beszamelowy:

                                    • 40 g masła, 2 płaskie łyżki mąki,
                                      • 200 ml mleka,
                                        • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, łyżkę śmietany, żółtka i sól. Gnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą zwartą masę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i włóż do formy do tarty. Ma pokrywać zarówno spód formy, jak i boki. Nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika - piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż się zarumieni.

                                          Farsz: Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj 4 łyżki oliwy i przyprawy. Wrzuć mięso na patelnię i smaż, aż się zarumieni. Zmniejsz ogień, dorzuć pokrojoną w kostkę połowę sera śródziemnomorskiego, szpinak i posiekany czosnek. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Kiedy szpinak lub mięso puszczą wodę, odlej ją łyżką. Na koniec dodaj śmietanę i całość wymieszaj.

                                          Sos beszamelowy: W garnku rozpuść masło na bardzo małym ogniu. Następnie dodaj mąkę i zacznij szybko mieszać trzepaczką. Dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę mleka.

                                          Tarta: Na wypieczone ciasto przełóż farsz i zalej wszystko sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż kostki sera śródziemnomorskiego (druga połówka opakowania). Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe!

                                          >>Pobierz bezpłatny e-book

                                          Pieczone zawijasy z serem śródziemnomorskim

                                          Jeśli chcesz przygotować szybką i smaczną przekąskę, ten przepis będzie dla ciebie. W kilka minut stworzysz pieczone zawijasy z serem śródziemnomorskim, szynką i oliwkami. To tanie, inspirowane włoską pizzą, podaje się w oryginalny sposób. Receptura dla 4 osób.

                                          • 1 opakowanie gotowego spodu do pizzy,
                                            • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                              • 100 g szynki,
                                                • 50 g oliwek,
                                                  • pół opakowania sera śródziemnomorskiego,
                                                    • 1 jajko,
                                                      • sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany.

                                                        Sposób przygotowania: Gotowy spód do pizzy (który kupisz w wielu popularnych marketach) rozłóż na papierze do pieczenia. Wysmaruj całą powierzchnię ciasta koncentratem pomidorowym. Posyp solą, pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem. Następnie rozłóż plastry szynki, pokrojone drobno oliwki oraz plastry sera śródziemnomorskiego. Chwyć dłuższą krawędź ciasta i zacznij zawijać. Tak przygotowaną roladę pokrój na około 2 cm kawałki - powstaną zawijasy przypominające ślimaki. Do miseczki wbij jajko i wymieszaj białko z żółtkiem. Roztrzepane jajko rozprowadź pędzelkiem na każdym zawijasie - ma pokryć wierzch i boki ciasta. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, aż ślimaki się zarumienią. Smacznego!

                                                        Aktualnie czytasz: Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Geshas/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana