Burger w stylu amerykańskim
Ten klasyk podbił serca smakoszy, dlatego możemy znaleźć go w ofercie wielu restauracji i barów. Bułka z sezamem, kotlet wołowy, ser cheddar, bekon i sos barbecue to połączenie, które rewelacyjnie smakuje. Przedstawiamy przepis na burgery amerykańskie dla dwóch osób.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 2 bułki z sezamem,
- sos barbecue,
- 2 plastry sera cheddar,
- liście sałaty,
- 1 czerwona cebula,
- 4 plastry parzonego boczku,
- 1 pomidor malinowy,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlet i boczek: Do wołowego mięsa mielonego wbij jedno jajko i dodaj sól pieprz oraz ulubione przyprawy wedle uznania, np. słodką czerwoną paprykę, granulowany czosnek, gotową mieszankę do burgerów. Całość dobrze wymieszaj. Uformuj dwa okrągłe, płaskie kotlety. Na patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie smaż kotlety przez około 4 minuty najpierw z jednej, a później z drugiej strony. Ważne, by nie przesmażyć mięsa - ma być soczyste i sprężyste. Plastry boczku połóż na suchej patelni, żeby wytopić tłuszcz. Smaż je z obu stron, aż staną się złociste.
Burger: Bułki z sezamem posmaruj z obu stron sosem barbecue. Na dolną część bułki nałóż liście sałaty, wołowy kotlet, ser cheddar, plastry pomidora, czerwonej cebuli i boczek. Przykryj całość górną częścią bułki. Gotowe. Smacznego!
Burger w stylu meksykańskim
Kolejna propozycja pysznego burgera to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Wołowy kotlet będzie rewelacyjnie smakować z sosem salsa chilli i domowym guacamole. Przedstawiamy przepis na burgery meksykańskie dla dwóch osób.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 2 bułki do burgerów,
- liście sałaty,
- 2 plastry sera cheddar,
- dojrzałe awokado,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 czerwona cebula,
- 1 limonka,
- 6 pomidorów koktajlowych,
- sól pieprz i ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlet: Do wołowego mięsa mielonego wbij jedno jajko i dodaj sól pieprz oraz ulubione przyprawy wedle uznania, np. słodką czerwoną paprykę, granulowany czosnek, gotową mieszankę do burgerów. Całość dobrze wymieszaj. Uformuj dwa okrągłe, płaskie kotlety. Na patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie smaż kotlety przez około 4 minuty najpierw z jednej, a później z drugiej strony. Ważne, by nie przesmażyć mięsa - ma być soczyste i sprężyste.
Guacamole: Z awokado wyjmij pestkę i wydrąż łyżką zielony miąższ, a następnie rozgnieć go widelcem. Możesz dodać do smaku łyżkę oliwy. Wyciśnij sok z połowy limonki i wlej do miseczki z awokado. Na desce drobno posiekaj pół czerwonej cebuli oraz pomidorki koktajlowe. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj sól i pieprz.
Burger: Bułki z do burgerów posmaruj z obu stron sosem salsa chilli. Na dolną część bułki nałóż liście sałaty, wołowy kotlet, ser cheddar i guacamole, Przykryj całość górną częścią bułki. Gotowe. Smacznego!
Burger z kotletem z kurczaka
Domowy burger z kurczakiem to opcja dla osób, które nie przepadają za czerwonym mięsem. W tej wersji kanapki można eksperymentować z dodatkami, by za każdym razem stworzyć nową wariację smaków. My proponujemy dodać świeży szpinak, ogórki konserwowe i przygotować sos na bazie majonezu i ketchupu.
Składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka,
- 100 ml mleka,
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 bułki grahamki,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 garści szpinaku baby,
- 3 łyżki oleju,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 cebula czerwona,
- majonez,
- ketchup,
- sól pieprz i ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlet: Filety z kurczaka pokrój na dwa kotlety i namocz je w mleku. Następnie obtocz w mące, później w jajku, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, a na koniec obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych - by je rozdrobnić, możesz użyć blendera. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem, aż nabiorą złocistego koloru.
Burger: Zmieszaj majonez i ketchup w równych proporcjach, a następnie posmaruj bułki sosem z obu stron. Na dolną część bułki nałóż garść szpinaku baby. Następnie ułóż kotlet z kurczaka, plastry pomidora, ogórka konserwowego i czerwonej cebuli. Smacznego!
Burger warzywny z buraka, rukola i kozi ser
Coraz częściej szukamy roślinnych zamienników mięsnych potraw. Kotlet buraczano-jaglany rewelacyjnie zastąpi mięso, a jego smak świetnie dopełni świeża rukola i kozi ser. Przedstawiamy przepis na wege burgery dla dwóch osób.
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 50 g kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
- 2 bułki pełnoziarniste,
- 2 garści rukoli,
- kozi ser,
- sos burgerowy,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Kotlet z buraka: Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i dodaj do buraka, cebuli i czosnku. Wymieszaj składniki. Dodaj jako, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, podprażone nasiona słonecznika, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Jeszcze raz dobrze wymieszaj całość i uformuj kotlety. Połóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz je w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut najpierw z jednej, a później z drugiej strony.
Burger: Pełnoziarniste bułki posmaruj z obu stron sosem burgerowym. Na dolną część bułki nałóż rukolę, buraczany kotlet, kozi ser i czerwoną cebulę. Przykryj całość górną częścią bułki. Gotowe. Smacznego!
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images